Metromuster i Polar Star Film estrenen “Idrissa, Crònica d’Una Mort Qualsevol,” la nova pel·lícula dels directors Xavier Artigas i Xapo Ortega

El film va sobre la mort, la nit de reis de l'any 2012, d’un jove detingut al Centre d'Internament per a Estrangers de Barcelona

Redacció.- La productora Metromuster (Ciutat Morta, 2013) presenta el seu nou treball ‘Idrissa, Crònica d’una mort qualsevol’, una pel·lícula d’investigació dels directors Xavier Artigas i Xapo Ortega sobre la mort, la nit de reis de l’any 2012, d’un jove detingut al Centre d’Internament per a Estrangers de Barcelona (CIE). La pel·lícula, coproduida amb Polar Star Film, s’emmarca en el que els directors anomenen “cinema de reparació” i és un exercici de memòria i justícia davant l’enèsima víctima del racisme institucional europeu.
L’equip de la productora Metromuster ha realitzat una tasca d’investigació al llarg dels darrers quatre anys que els ha permès localitzar on es trobaven les despulles del jove Diallo i repatriar el seu cos fins a Tindila (Guinea Conakry), el seu poble d’origen. La família, que no era coneixedora de la seva mort, va rebre la notícia a través de l’equip de Metromuster, que va fer possible la repatriació a través d’un procés de finançament col·lectiu, amb la voluntat de denunciar l’incompliment de responsabilitats per part de l’Estat Espanyol.
El film mostra aquest procés d’investigació i permet a l’espectador acompanyar l’equip en tot el seu recorregut per l’entramat burocràtic i legal que porta a descobrir les causes de la mort del jove, que mai abans van ser aclarides. Amb aquest nou treball, els directors fugen de nou dels discursos prefabricats, confiant en la capacitat crítica de l’espectador i posant de nou el cinema al servei de l’emancipació social.
Sinopsis
En desestimar el cas d’Idrissa Diallo i bloquejar tot accés al seu expedient policial, el sistema legal espanyol ha fet gairebé impossible investigar per què i com va ser possible la mort d’un jove guineà de vint-i-un anys en un centre de detenció d’estrangers a Barcelona. L’Estat espanyol ni tan sols no es va molestar a informar la família sobre la seva defunció. Va ser enterrat en un nínxol anònim a Barcelona.
Sense ni tan sols una fotografia de la víctima, l’equip d’Idrissa, crònica d’una mort qualsevol engega un dispositiu d’investigació i mobilització social a la recerca de la justícia que l’Estat espanyol ha eludit: trobar el cos d’Idrissa i la seva família i descobrir què va ocórrer aquella nit en una cel·la del polèmic centre de detenció.
Els directors
Xavier Artigas i Xapo Ortega es coneixen durant les protestes del 15-M a Barcelona, en què participen activament en la comissió audiovisual, la qual cosa acabaria convertint-se en el canal de contrainformació 15mbcn.tv. És des d’aquesta experiència que decideixen explorar nous formats audiovisuals que trenquin amb l’autocomplaença dels moviments socials i l’autoconsum del vídeo polític. A partir d’aquest moment entenen el procés fílmic i la tasca de director de cinema com una performance social, un work in progress a temps real, en el qual el que té lloc en la pantalla és solament una part d’una experiència col·lectiva que té per objectiu transformar la realitat, o hackejar-la.
Ciutat morta (2014), el seu primer llargmetratge com a duo, no és solament una obra d’una gran bellesa cinematogràfica que barreja el rigor periodístic i la poesia visual; es tracta d’un minuciós treball de recerca i guerrilla de la comunicació, que va acabar provocant un gran enrenou social i mediàtic sense precedents a Barcelona i a tot Catalunya: portades en els grans diaris, protestes als carrers, programes especials en les principals cadenes, declaracions institucionals al Parlament català i alguna denúncia per part de membres de cossos policials. També va guanyar més de dotze premis en festivals internacionals, incloent-hi la Biznaga de Plata a la millor pel·lícula documental al Festival de Màlaga (2014) o el Premi Ciutat de Barcelona (2015).