"Migranland", projecte de teatre comunitari estrenat l’any 2013 a Temporada Alta, torna al festival en format documental

El cineasta català Salvador Sunyer Vidal presenta el documental sobre l’espectacle "Migranland", dirigit per Àlex Rigola i estrenat fa dos anys al festival, que comptava amb ciutadans de Salt d’origen immigrant com a actors

El novembre de 2013, el director català Alex Rigola va estrenar, en el marc de Temporada Alta, “Migranland”, un espectacle teatral que donava veu a persones immigrants de Salt, impulsat per l’Obra social “la Caixa” amb la col·laboració de Temporada Alta i l’Ajuntament de Salt. Dos anys més tard, el projecte torna al festival convertit en pel·lícula, dirigida per Salvador Sunyer Vidal. El dia 17 d’octubre s’estrena el documental a la Plaça dels colors de Salt, de manera gratuïta i oberta a tothom.

El “Migranland” que es va poder veure a Temporada Alta de 2013 va ser una manera directa, propera i intensa d’acostar-se a la realitat social de Salt, una crònica real i sentida narrada pels propis ciutadans. Amb l’objectiu de promoure l’ús de l’art i la cultura com a eines de transformació social i personal, el muntatge va consistir en un recorregut, un viatge físic i virtual, on els espectadors eren a la vegada observadors i participants, amb alguns immigrants de Salt fen el paper d’actors. D’aquella experiència se’n va rodar el documental que ara es projecta.

De 45 minuts de durada, “Migranland”, la pel·lícula, encara no està acabada, és una obra en curs que, en la seva versió final, integrarà la projecció que es farà aquest dissabte a Salt, amb el públic qui vingui a veure-la.

El film, com la representació teatral original, també està produït per l’Obra Social “la Caixa” en el marc del programa d’Art per a la Millora Social. Aquest programa té la voluntat de contribuir a l’apoderament de persones o col·lectius en situació de vulnerabilitat donant-los veu en primera persona, igualtat de condicions i oportunitats, i visibilitat a nivell social a través de la participació en un procés creatiu.

 

Les paraules de Salvador Sunyer Vidal, director del documental, sobre “Migranland”:

“Ara ja fa temps vam començar un viatge llarg per conèixer millor als nostres veïns. Parlo dels que, vinguin d’on vinguin, faci més o menys temps que hi són, visquin a prop o lluny de casa nostra, anomenem immigrants.

L’espectacle “Migranland”, dirigit per l’Àlex Rigola, tenia un plantejament ben senzill que a la vegada suposava un repte: Imaginar que nosaltres som ells. Posar-nos, de manera simbòlica, dins la seva pell. Podria ser això possible?

A les bases de la nostra cultura més antiga hi ha escrit que Ulisses, un immigrant de cap a peus, va haver de lluitar contra tota mena d’impediments per arribar a bon port. Per a qui això li quedi molt llunyà, potser està bé recordar que el nostre mar o mare nostrum és avui un dels cementiris més grans del món. Si quan vam començar aquesta aventura era Lampedusa, avui és Síria i això no s’atura mai. 

Aquest experiment escènic havia de servir perquè alguns d’aquests incansables viatgers visquessin una experiència constructiva fent Teatre. La tragèdia és nostra i els oferíem un tast cultural de la nostra herència Homèrica. Nosaltres però, potser havíem oblidat que la catarsi, l’exercici de posar-se dins una altra pell desconeguda, és una cosa que et fa millor i, tal com diu l’arrel de la paraula, et purifica l’ànima.

L’espectador que va tenir la sort de viure aquella experiència va poder fer un viatge vital, humà i també tràgic gràcies a la lliçó que els nostres amics nouvinguts van donar-nos a tots.

Ara, dos anys més tard, aquest humil documental serveix per recordar-nos el que no hem d’oblidar mai perquè no s’acaba mai.”