Milestone Project transforma Girona amb les intervencions de vuit dels millors artistes d’art urbà del moment

El certamen aplega de nou un work in progress públic amb els noms més importants tant a nivell nacional com internacional

Redacció.- Aquest matí s’ha realitzat un recorregut per alguns dels espais de Girona que s’han intervingut en aquesta cinquena edició del Milestone Project. La visita ha permès observar el work in progress d’alguns dels artistes internacionals més rellevants com són Eltono, Núria Mora, Anna Taratiel, Luce, Nano 4841 i Pelucas. Des del 9 de setembre i fins aquest dissabte 17, Girona acull la transformació artística de diversos espais  i es converteix, sense dubte, en ciutat de referència en el món de l’Art Urbà.

Amb la cultura i el pensament com a eina de renovació sociopolítica, el Milestone Project es desenvolupa com a expositor, connector i productor d’art contemporani i pensament. Aquesta edició del festival ens permet afirmar que el certamen és ja un dels festivals d’Art Urbà internacionals amb una de les millors programacions de l’actualitat i que Milestone Project està consolidat com a un dels millors Festivals d’Art Urbà Contemporani del país.

La Anna Taratiel ha intervingut una paret del Parc Científic de la Universitat de Girona, al barri de la Creueta. Amb un estil particular, el seu treball a la ciutat de Girona parla del concepte de l’aura a l’art segons ho definia l’històric pensador alemany Walter Benjamin, en el marc del 75è aniversari de la seva mort. Precisament, sobre aquest mateix concepte es centra el Debat Milestone, que es celebrarà dissabte a les 11.00h com a clausura del festival al Centre Cultural La Mercè. Taratiel ha seguit una trajectòria paral·lela tant en el món de les galeries com en el del carrer i ha exhibit a Espanya, els Països Baixos, Itàlia, Alemanya, els Estats Units i el Brasil, entre d’altres.

 Les Ribes del Ter, en el marc del Projecte de la Riba, han estat l’escenari de les intervencions de tres artistes, El Tono, Núria Mora i Pelucas. El projecte municipal és una proposta desenvolupada per l’estudi d’arquitectura del paisatge EMF en col·laboració amb l’Ajuntament de Girona que treballa per crear una trama de camins al voltant de la ciutat, creant espais naturbans de proximitat que serveixin per dignificar entorns fins al moment menystinguts i, també, millorar-ne la biodiversitat. El francès El Tono i la madrilenya Nuria Mora, fundadors del mític col·lectiu artístic L’Equip Plàstic, en coordinació amb l’equip de Sostenibiltiat de l’Ajuntament de Girona, han realitzat la seva instal·lació dins el riu Ter, obra que consisteix en un seguit d’instal·lacions cinètiques que es mouen segons el curs de l’aigua.Compartint espai, el gallec Pelucas ha realitzat la seva intervenció artística  en una depuradora. Amb el seu estil fauvista i tropical, l’artista compta d’una llarga trajectòria pintant i l·lustrant per tot el món en els carrers de les ciutats com Madrid, Barcelona, Hamburg, Berlín, Mèxic, Tànger o Londres. 

El recorregut pel festival també ha permès veure la intervenció que Nano 4841 ha realitzat a una paret de l’IES Narcís Xifra de Pont Major que mesura 35x10m. L’artista, nascut a Vigo, ha deixat la seva empremta a Girona amb una intervenció que s’havia de realitzar inicialment en un edifici de la Plaça Espanya però per decisió d’última hora de la comunitat de veïns de l’habitatge s’ha hagut de modificar l’ubicació. Nano 4841 forma part del col·lectiu artístic L’Equip Plàstic, juntament amb Eltono, Sixe Paredes i Nuria Mora, amb el qual ha realitzat projectes de residència a Perú, Xina o Mèxic.

Enguany, per primera vegada, Milestone Project creua fronteres i realitza una de les seves intervencions a la ciutat veïna de Sarrià de Ter. És el cas de Luce, que ha treballat en una de les parets del Pavelló Municipal. Fins al moment, l’artista ha exposat, entre d’altres espais, a Vava Gallery (Madrid), Galería Kessler Battaglia (València), Espacio La Mutante (València), Círculo de Bellas Artes (València), Sala Gaspar (Barcelona), Festival Bien Urbain (França), Museu Trepat (Tàrrega), Residencia Iftry (marroc) o Festival Beantatuz (Tolosa).

Diversos espais de la ciutat han estat els protagonistes de l’obra del francès 3ttman. En les seves intervencions, l’artista busca fer evident que qualsevol forma d’expressió pot transcendir allò mundà i convertir-se en art. És per això que, a Girona, el francès ha treballat el ciment i les rajoles, creant dibuixos sobre l’asfalt de la ciutat, configurant un recorregut per més d’una trentena d’obres úniques. Les seves intervencions l’han dut a treballar amb institucions de renom com la Tate Modern (Street walking tour, 2008), El País (ARCO 2012), l’ambaixada espanyola de Vietnam (realització d’un mur de mosaic de 30 metres a Hanoi 2010), el MUVIM (Museu Valencià de la Il·lustració i la Modernitat) i a participar en els millors festivals de muralisme internacionals.

 També ha estat treballant en el marc del Milestone l’artista SpY, amb la intenció de realitzar una instal·lació de gran format utilitzant aigua del riu i creant una gran cascada artificial a la Plaça Catalunya. Com a conseqüència de les fortes tempestes d’aquests últims dies i de l’alerta de crescuda del cabdal del riu s’ha hagut de cancel·lar la instal·lació per motius de seguretat. 

Per últim, les intervencions dels artistes al festival es completen amb la Sotavies Urban Gallery. El projecte té com a ‘sala d’exposicions’ les vies elevades del carril del tren de Girona. Aquestes ofereixen la possibilitat de transformar el paisatge en una passejada artística, ja que les columnes han estat i seran intervingudes per diversos artistes, internacionals i locals. Aquest dissabte, com a clausura del festival, seran quatre els artistes que sumaran el seu granet de sorra al projecte i Núria Mora, 3ttman, Anna Taratiel i Luche intervindran les columnes ampliant aquesta gran exposició urbana.