
27 jul. 2017 El millor fantàstic del planeta es projectarà al festival de Sitges que premiarà Susan Sarandon
El cinquantenari reunirà l’últim i esfereïdor film de Yorgos Lanthimos, el millor cinema asiàtic, el retorn de Jaume Balagueró, l’esperada ‘La pell freda’ i premiarà Santiago Segura, entre d’altres propostes
Redacció.- La 50a edició del Sitges – Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya desplega un ampli avanç de programació, que inclou els millors títols del cinema de gènere actual i una convidada excepcional, Susan Sarandon. Les més variades visions del fantàstic, provinents d’arreu del món, se citaran del 5 al 15 d’octubre per a celebrar un 50è aniversari apadrinat per Guillermo del Toro i impregnat de l’essència de Dràcula. Com ja es va anunciar, el director William Friedkin també serà homenatjat amb el Gran Premi Honorífic i el cineasta asiàtic Johnnie To visitarà el Festival.
L’actriu nord-americana Susan Sarandon, amb una extensa filmografia plena de títols memorables, visitarà Sitges 2017 per rebre el Gran Premi Honorífic. Sarandon ha protagonitzat cintes extraordinàries del fantàstic com The Rocky Horror Picture Show (Jim Sharman, 1975) –la qual es projectarà en sessió especial amb la seva presència–, El ansia (Tony Scott, 1983) o Las brujas de Eastwick (George Miller, 1987). A més de títols tan recordats com Thelma y Louise (Ridley Scott, 1991), El cliente (Joel Schumacher, 1994) o Pena de muerte (Tim Robbins, 1995).
El Festival lliurarà un premi Màquina del Temps a Santiago Segura en reconeixement a la seva trajectòria. En sessió especial es projectarà la comèdia argentina Solo se vive una vez, de Federico Cueva, protagonitzada pel mateix Segura, juntament amb Gérard Depardieu, Hugo Silva i Carlos Areces.
Un dels films més esperats, després del seu pas per Cannes, és The Killing of a Sacred Deer, l’apassionant nova proposta del realitzador grec Yorgos Lanthimos, que serà un dels plats forts de la Secció Oficial Fantàstic. Es tracta d’un pertorbador thriller psicològic amb un repartiment encapçalat per Colin Farrell i Nicole Kidman. El cinema asiàtic tindrà un pes destacat amb el thriller coreà A Day, el debut de Cho Sun-ho amb un protagonista que reviu un dia tràgic una vegada i una altra; l’últim film de Takashi Miike, Blade of the Immortal, una adaptació d’un manga farcida d’acció i venjança, i Before We Vanish, un drama amb extraterrestres del sempre inquietant Kiyoshi Kurosawa.
Des de la secció oficial de Cannes també arriba Jupiter’s Moon, un original drama fantàstic hongarès de Kornél Mundruczó, director entre altres de White God. My Friend Dahmer, estrenada al Festival de Tribeca, és l’adaptació de Marc Meyers de la novel·la gràfica homònima que narra l’adolescència d’un assassí en sèrie, i es veurà a Sitges 2017. També provinent de Tribeca aterrarà al certamen The Endless, terror indie nord-americà que està causant sensació a festivals especialitzats com Neuchatel o BIFAN, dirigit per Justin Benson i Aaron Moorhead, que van ser a l’edició del 2014 del Festival amb Spring. A la mateixa edició e s va projectar Una chica vuelve a casa sola de noche d’Ana Lily Amirpour, que en aquesta ocasió presentarà The Bad Batch, gran premi del jurat a Venècia 2016. Una història d’amor distòpic en una comunitat de caníbals a Texas.
El habitante, cinta mexicana dirigida per Guillermo Amoedo i produïda per Nicolás López serà a la Secció Oficial en première mundial. El film d’acció Bushwick, de Jonathan Milott i Cary Murnion –directors de Cooties, presentada a Sitges 2014– també formarà part de la Secció Oficial.
La comèdia de terror i slasher tindrà el seu espai a la Secció Oficial amb Tragedy Girls, de Tyler MacIntyre, així com la brasilera As boas maneiras, dirigida per Marco Dutra i Juliana Rojas. El documental 78/52, d’Alexandre O. Philippe –que ha presentat diversos documentals en edicions passades del Festival– serà a la Secció Oficial Fantàstic. La peça analitza minuciosament l’escena de la dutxa de Psicosi, d’Alfred Hitchcock.
Com a exemples de cinema espanyol diferent i autoral, el Festival comptarà amb Maus, de Gerardo Herrero, una adaptació totalment lliure del famós còmic homònim d’Art Spiegelman. Un drama de terror fantàstic que connecta amb The Witch, Take Shelter o el Polanski més pertorbador. I Dhogs, d’Andrés Goteira, un relat imprevisible i obsessiu, situat en els límits de la ficció.
La Secció Oficial tindrà un to molt trencador amb cintes com November, coproducció entre Estònia, Polònia i els Països Baixos, dirigida per Rainer Sarnet i habitada per homes llop, esperits i plagues. El cinema rus més comercial estarà representat per Salyut-7, de Klim Shipenko, una mena de Gravity en els anys 80.
Sitges Classics farà reviure Terminator 2: El juicio final que torna 25 anys després de la seva estrena amb la nova versió en 3D, una experiència que ha impactat el mateix James Cameron.
L’últim fantàstic català
Sitges 2017 aposta per les produccions catalanes de gènere més recents, que ocuparan un lloc destacat a la programació. Musa, l’esperat retorn de Jaume Balagueró, no podia faltar en aquest 50è aniversari del certamen. En aquesta ocasió, el director lleidatà aposta pel terror sobrenatural i un repartiment de luxe format per Christopher Lloyd, Franka Potente i Leonor Watling. Un altre títol molt esperat és La pell freda, l’adaptació de Xavier Gens de la novel·la fantàstica d’èxit d’Albert Sánchez Piñol. Escenaris inquietants i estranyes criatures, amb una irreconeixible Aura Garrido al repartiment.
Després d’assaborir l’èxit amb el curt NADA S.A., premiat internacionalment, Caye Casas i Albert Pintó debuten en el llargmetratge amb Matar a Dios, una comèdia negra surrealista protagonitzada per Emilio Gavira, Itziar Castro i David Pareja. Un altre dels títols de producció catalana que es veurà al Festival és Black Hollow Cage, de Sadrac González-Perellón, film de ciència ficció amb un elenc internacional guanyador del premi del jurat al recent BIFAN – Bucheon International Fantastic Film Festival de Corea del Sud.