Miquel Riera: “Els ocellots són aquests ocells de mal averany que amenacen la Costa Brava”

El periodista s'estrena a la ficció amb "L'ombra dels ocellots" publicat per La Campana


El periodista Miquel Riera ha publicat la seva primera novel·la amb La Campana. “L’ombra dels ocellots” és un retrat de la Costa Brava de finals dels anys setanta, quan alguns plans urbanístics van destrossar la primera línia de mar.

L’acció se situa a un poble fictici anomenat Vilavella, un poble de l’Empordà. Allà en Nandu Sureda, l’últim alcalde franquista, mou tots els fils d’un règim que agonitza per tirar endavant una gran urbanització que destruirà una zona d’aiguamolls, clau en la migració de molts ocells. En Genís Amer, un jove ornitòleg, lidera l’oposició al projecte urbanístic. Ho fa amb l’ajuda d’uns partits polítics locals que, malgrat tot, semblen més interessats en les imminents primeres eleccions municipals democràtiques que no pas en la lluita ecologista.

No és la primera vegada que Miquel Riera analitza l’especulació urbanística de la Costa Brava. Fa uns mesos va inaugurar l’exposició itinerant fotogràfica Costa Esbravada. L’afany especulador que ha menystingut i degradat la Costa Brava. En aquest cas era una mostra fotogràfica que posava sobre la taula les barbaritats constructives perpetrades de Portbou a Blanes. Amb l’arribada del turisme massiu a la Costa Brava a partir dels anys 50 del segle passat i, sobretot, als 60 i 70, el paisatge de la Costa Brava queda transformat per sempre. És amb la idea de captar aquest urbanisme desaforat que es desenvolupa el projecte “Costa Esbravada”. Esbravada en el sentit que s’ha consumit bona part de l’atractiu paisatgístic que tenia el litoral que, malgrat tot, atresora encara molta de la seva bellesa primigènia.