Miquel Ruiz exposa a la Biblioteca Carles Rahola

«Miquel Ruiz Avilés: una altra manera de captar el món, 1979-2010»

La mostra es va idear fa més d’un any arran de la donació de més de cent mil fotografies que aquest conegut fotògraf va fer a INSPAI, Centre de la Imatge de la Diputació de Girona. Amb motiu de la cessió, es va organitzar aquesta exposició amb l’objectiu de donar a conèixer el fons Ruiz, tot seguint el patró temàtic de la trajectòria professional i vital del fotoperiodista.

En aquesta ocasió, coincidint amb el fet que la mostra arriba a la Biblioteca Carles Rahola de Girona i que enguany es commemora el 20è aniversari del genocidi de Srebrenica, s’ha modificat el plantejament expositiu amb la voluntat d’incidir en la part més representativa del fons: les imatges referents a la guerra de Bòsnia (1991-2001), un conflicte que Miquel Ruiz va viure molt de prop i del qual va deixar una constància gràfica molt extensa.

El president de la Diputació de Girona, Pere Vila, i la directora de la Biblioteca Pública de Girona Carles Rahola, Lourdes Reyes, han estat els encarregats de donar el tret de sortida a l’exposició en un acte al qual també ha intervingut el conseller delegat d’El Punt Avui, Joan Vall-Clara, i el periodista Narcís Genís. El fotoperiodista, malauradament, no ha pogut assistir a l’acte de presentació per motius de salut.

L’exposició. L’exposició està plenament integrada dins la biblioteca i ocupa els espais centrals de les tres plantes de què es compon. S’ha intentat seguir marcant l’estructura inicial de la mostra, dividida en quatre àmbits (premsa territorial, premsa internacional, Bòsnia i treballs recents), però prepondera el dedicat a Bòsnia.

La fotografia escollida com a imatge de la mostra, la biblioteca de Sarajevo, derruïda amb bombes incendiàries a finals d’agost de 1992, és la base fonamental a través de la qual s’ha anat construint el fil discursiu de l’exposició: aquesta imatge, símbol d’una societat assetjada, contrasta amb la de la monumental biblioteca Carles Rahola, recentment inaugurada, símbol d’una societat lliure i oberta, de manera que s’incideix en la necessitat de fomentar els valors d’igualtat, de respecte i de solidaritat entre pobles i cultures, i es condemna la violència i la repressió.

El Fons Miquel Ruiz. L’any 2010 Miquel Ruiz, conegut fotògraf de premsa de les comarques gironines, va donar més de cent mil fotografies a INSPAI, Centre de la Imatge de la Diputació de Girona, que es van sumar als més de trenta fons i col·leccions que custodia i preserva aquesta institució.

Després de quatre anys catalogant i digitalitzant les imatges que formen el Fons Miquel Ruiz, format per negatius, diapositives i positius en paper, la Diputació de Girona va organitzar, a través d’INSPAI, aquesta exposició amb l’objectiu de donar a conèixer el fons i de presentar una nova eina que serveixi per explicar, per mitjà de les imatges, el context social, cultural i polític en què ha estat treballant el fotoperiodista.

Les fotografies que es mostren responen a una acurada selecció entre les imatges que integren el fons, i segueixen un patró temàtic mitjançant el qual també es fa un recorregut per la trajectòria professional i vital de Miquel Ruiz.

1. Premsa territorial: Aplega imatges que comprenen la producció de Miquel Ruiz per als mitjans de comunicació del territori gironí i català des dels seus inicis com a fotoperiodista, l’any 1979, fins al 2003, les quals mostren algunes de les principals notícies i esdeveniments polítics i socials ocorreguts a les comarques de Girona.

2. Premsa internacional: Imatges recollides en alguns dels projectes internacionals de Ruiz entre els anys 1987 i 2006: Nicaragua, Palestina i Sri Lanka.

3. Bòsnia: En destaquen els reportatges realitzats a Bòsnia i Hercegovina durant el setge (hi fotografia els edificis en runes, els camps de refugiats, la presència de les forces de pacificació de l’ONU, la vida quotidiana a Sarajevo i en altres poblacions…) i també després d’aquest (documenta la Bòsnia de la postguerra com a forma de conscienciació i crida a favor de la solidaritat).

4. Producció recent, de factura més íntima i personal, que s’agrupa en tres projectes, titulats Instagrams (el nom de l’aplicació amb què les imatges han estat captades), Les hores, en homenatge al llibre de Josep Pla, i Ictustransformació, en clara referència a l’atac que va patir Ruiz l’any 2010.

Miquel Ruiz (Purullena —Granada—, 1954). Aquest projecte serveix no només per donar a conèixer el patrimoni fotogràfic de les comarques gironines, sinó també per mostrar d’una manera àmplia el treball de Miquel Ruiz, el qual forma part d’una generació de fotògrafs que han deixat empremta en el món de la premsa a les comarques gironines.

És la primera vegada que es projecta una exposició del fotògraf en clau retrospectiva i amb la voluntat de transmetre també la dimensió personal de Miquel Ruiz; un fotògraf que ha utilitzat la fotografia per denunciar la injustícia i promoure la solidaritat (tant des de l’ONG Fotògrafs per la Pau com amb la seva implicació personal en el conflicte de Bòsnia i Hercegovina), i, fins i tot, per lluitar contra les seves pròpies adversitats, després de l’ictus que va patir l’any 2010 i que va fer que la seva trajectòria com a fotoperiodista quedés aturada. Des de llavors, Ruiz utilitza la imatge com a instrument de recuperació, ja que ara treballa en processos més creatius i d’experimentació.