Míriam Iscla es reencarna en la filòsofa francesa Simone Weil en una lectura dramatitzada

L’Anticrist de Nietzsche, el radical discurs crític contra el cristianisme, a escena amb Pol López

Redacció.- Temporada Alta i el Festival Clàssics de Barcelona s’uneixen en un cicle de Lectura de clàssics que porta a escena dos textos de filòsofs destacats del segle XIX i XX. Per una banda Simon Weil, la pensadora i activista política francesa a qui Míriam Iscla donarà veu, i per l’altra Friedrich Nietzsche –concretament a través de la seva obra L’Anticrist– a qui Pol López recrearà.

Simon Weil: Vida d’una esclava

Míriam Iscla dona veu a una acurada selecció del pensament de Simon Weil, la filòsofa francesa reconeguda pel seu activisme polític i la seva actitud revolucionària. L’actriu catalana, que ja ha trepitjat Temporada Alta en nombroses ocasions, protagonitzarà aquesta lectura de textos –dramatitzats per Anna Punsoda i amb veu en off de Jordi Boixaderas– l’11 i 13 d’octubre amb dues funcions a la Catedral de Girona, una de les quals amb entrades esgotades. A Barcelona, dins el Festival Clàssics, es veurà el 22 de novembre a l’Hospital de Campanya – Santa Anna.

Reconeguda com “la filòsofa de la compassió”, Weil va néixer en el si d’una família d’intel·lectuals jueus a principis del segle XX. Va ser escriptora i filòsofa i va tenir una vida marcada per la justícia. Al llarg de la seva trajectòria va destacar per ajudar els refugiats del nazisme i l’estalinisme, arribant a amagar a León Trotski a casa seva. Durant la Guerra Civil es va traslladar a Catalunya com a periodista voluntària i va ser part de la Columna Durruti, amb la qual va lluitar al front d’Aragó.

L’anticrist de Friedrich Nietzsche

El festival gironí acollirà la lectura de L’Anticrist, una de les obres més controvertides i problemàtiques de Friedrich Nietzsche en la qual el filòsof alemany culpa el cristianisme de tots els mals del món. Pol López llegirà una selecció dels millors fragments d’aquesta obra la qual la por a l’escàndol va mantenir al calaix durant cinc anys. A Girona es veurà el 7 de desembre a la Sala La Planeta i a Barcelona el 17 de novembre a l’amfiteatre anatòmic, totes dues funcions gràcies a la coproducció entre Temporada Alta i el Festival Clàssics.

Nietzsche va néixer a Prússia a finals del segle XIX i al llarg de la seva vida es va dedicar a qüestionar els fonaments del cristianisme i de la moral tradicional. Després de ser nomenat catedràtic extraordinari en filologia clàssica i d’intimar amb personalitats del moment com el compositor Wagner, als 45 anys va ser diagnosticat d’una paràlisi mental progressiva que el va obligar a ingressar en una clínica psiquiàtrica, on va morir l’any 1900.