Modernització i romanticisme

Una exposició reflecteix la Barcelona i els Jocs Florals de 1859

El Museu D’Història de Barcelona (MUHBA) acull a la Casa Clariana-Padellàs L’exposició Barcelona i els Jocs Florals, 1859. Modernització i romanticisme que s’emmarca dins el marc del 150 aniversari dels Jocs Florals de Barcelona, 1859 ? 2009. La mostra es podrà veure fins els 10 de gener de 2010
La mostra Barcelona i els Jocs Florals, 1859. Modernització i romanticisme organitzada pel MUHBA mira de rescatar de L’anècdota i del tòpic aquell cèlebre episodi, vol contribuir a reubicar-lo en la complexa dinàmica D’accions i de representacions que, com en el cas D’altres ciutats aleshores, acompanyaven la imminència de la nova Barcelona burgesa de Cerdà i L’Eixample.

L’exposició vol situar L’episodi de la ?restauració? barcelonina dels Jocs Florals, el 1859, dins el gran projecte de creació D’imatge coL’lectiva (ciutadana i nacional), que endeguen aleshores les elits de la Barcelona industrial i liberal: en el nostre context, el primer projecte D’aquestes característiques de L’època contemporània.

A través de múltiples referències icòniques i textuals que mostren la naturalesa monumentalitzadora i representativa dels Jocs Florals, segons els valors del romanticisme aleshores en voga, L’exposició recorda la funció legitimadora del certamen respecte de les ambicions de la burgesia liberal en el poder: com altres vindicacions patrimonials aleshores activades, els Jocs apeL’len al valor extraordinari del passat històric com a legitimador de les ambicions del present.

La mostra indica la rellevància de la ?restauració? dels Jocs en la percepció de L’actualitat de 1859 com un temps de ?renaixença?: si el pla D’eixample de Cerdà n?era la prova material, els Jocs n?eren un imprescindible complement, al servei D’una nova percepció de L’àmbit públic.

El projecte recorda que és sobre el patrimoni lingüístic i literari que els Jocs projecten L’atenció, per primera vegada en una operació D’aquestes característiques. En fer-ho, obren un espai que acabarà generant el sistema literari obert i competitiu que projectarà alguns dels grans escriptors contemporanis.

Etiquetes:
,