Mona Hautum donarà els diners del Premi Joan Miró per a la formació de joves artistes

La cèlebre videoartista no va poder recollir el guardó per motius de salut

La guanyadora del Premi Joan Miró 2011 va anunciar en el seu discurs D’agraïment emès durant la cerimònia de lliurament del Premi Joan Miró que donarà els 70.000 euros del Premi per ajudar els joves artistes a estudiar a escoles D’art britàniques.

Mona Hatoum, absent per motius de salut, va recordar la seva situació quan, L’any 1975, estant de visita a Londres, va esclatar la guerra al Líban i va haver de quedar-se a la capital britànica. Aleshores va decidir estudiar art, un somni seu des de la infància, però no tenia mitjans per mantenir-se.

Amb treballs de tarda i caps de setmana va aconseguir seguir el primer any a la Byam Shaw School of Art de Londres. L’escola, veient les dificultats per les que passava, li va aconseguir els recursos per acabar els seus estudis. L’artista, que mai no ha oblidat aquest ajut per aconseguir la seva ambició, vol ara ajudar artistes estrangers que vulguin formar-se a una escola D’art británica.

El premi Joan Miró

Es tracta d’un guardó organitzat per la Fundació Joan Miró de Barcelona en col·laboració amb L’Obra Social “la Caixa”, que fa seu L’acord existent amb la Fundació Caixa Girona. Té una dotació de 70.000 euros, una de les més elevades entre els premis D’art existents, i es lliura cada dos anys. Les edicions anteriors del premi han reconegut les trajectòries D’Olafur Eliasson (2007) i Pipilotti Rist (2009).

El jurat del Premi Joan Miró 2011 ha estat format per Alfred Pacquement, director del Musée National D’Art Moderne, Centre Georges Pompidou; Vicente Todolí, exdirector de la Tate Modern; Poul Erik Tøjner, director del Louisiana Museum of Modern Art; i Rosa Maria Malet, directora de la Fundació Joan Miró.