
07 maig 2010 Moncho celebrarà els seus 50 anys de carrera amb un concert antològic al Palau de la Música
El cèlebre cantant de boleros oferirà un recital 'entre amics' el 12 de maig després de tres anys sense actuar en un gran escenari
Moncho, Ramon Calabuch Batista, porta 50 anys en el món de la música, i experimentant la fusió entre la rumba i el bolero va acabar trobant el seu camí en la cançó. Per celebrar-ho, el proper 12 de maig a les 21.30 hores oferirà un concert antològic al Palau de la Música Catalana, “Moncho. 50 anys entre amics “. Considerat un dels millors boleros de tots els temps per nombrosos aficionats i crítics, en aquestes noces d’or estarà acompanyat per la seva habitual grup de músics – encapçalats pel pianista Toni Olaf-Sabater – i grans figures de la cançó.
El cantant va actuar per última vegada a Barcelona fa més d’un any, en el marc del festival Barnasants, en un concert titulat “Moncho canta la cançó”, que va incloure cançons compostes per artistes com Joan Isaac, Raimon i Albert Pla. Anteriorment, havia cantat a l’emblemàtic Gran Teatre del Liceu (2006) i a l’Auditori (2007), per oferir recitals en teatres més petits. El concert del proper 12 de maig al Palau de la Música Catalana suposa el seu retorn a un gran escenari.
Nascut al barri de Gràcia de Barcelona, va ser conegut com “el gitano del bolero” fins que Lucho Gatica el “batejar” com “el rei del bolero”, i ha estat aclamat no només a Espanya sinó també a Llatinoamèrica, especialment a Cuba i Mèxic. Trenta-sis discos-tres d’ells en català-i més de tres-cents temes gravats avalen la seva trajectòria, que en els darrers anys travessa una etapa internacionalista en la qual queda patent la seva indiscutible maduresa i solidesa artística.
Moncho s’ha definit sempre com “un treballador de la cançó”. Molt estimat per la professió i seguit per un públic format per pares i fills, avis i néts, s’ha convertit en història viva de la cançó. Mostra d’això és que ha compartit concerts, discos i aparicions a la televisió amb una llarga llista de companys de professió de primera fila: Joan Manuel Serrat, Alejandro Sanz, Mayte Martín, Diango, Joan Isaac, Olga Guillot, Omara Portuondo, Peret, Lucrecia , Nina, Lolita, Rosario, Diego el Cigala, Niña Pastori, Tomatito, Parrita, Armando Manzanero, Lola Flores, “El Pescaílla” i un llarg etcètera.
Presumeix d’haver cantat davant el Rei i també davant prostitutes i haver estat igual de aplaudit, i és un dels pocs testimonis vius i en actiu de la transformació de la seva Barcelona natal des dels anys 60 fins l’actualitat.