
19 febr. 2018 Mor el fotògraf gironí Pep Iglésias
Es prepara una exposició retrospectiva i un llibre de la seva obra
El fotògraf gironí Pep Iglésias i Trias va morir el passat dissabte 17 de febrer a Girona, deixant rere seu una dilatada trajectòria com a fotoperiodista. En els darrers anys també havia participat en nombrosos projectes fotogràfics per a diferents institucions i empreses. Actualment Pep Iglesias estava enllestint els preparatius per a una exposició retrospectiva i un llibre de la seva obra que veuran la llum al darrer trimestre d’aquest any 2018, just quan hagués complert 60 anys.
Pep Iglésias es va iniciar en el fotoperiodisme a finals dels anys setanta quan va començar a publicar en diversos mitjans de comunicació de Madrid, com ara Dinero, publicacions del Grupo Z i Estructura Económica. Després de compaginar els treballs fotogràfics amb altres feines relacionades amb el camp de la premsa i l’edició, en la dècada dels 90 la seva activitat professional se centra en el fotoperiodisme, tasca que desenvolupa com a responsable de fotografia primer al Diari de Girona (1991-1995) i posteriorment al Diari d’Andorra (1995-2001).
De tornada a Girona l’any 2001 exerceix com a fotògraf free-lance col·laborant amb empreses privades de publicitat i comunicació, alhora que s’involucra en tallers amb artistes com Quico Estivill, Pep Admetlla, Jordi Gispert, Ralph Bernabei (revista Horizons). Combina aquests projectes com a fotògraf oficial de diverses institucions: i continua publicant en mitjans com Revista de Girona, El Punt, El País, La Revista Contagi, La Vanguardia, Marca, Sport, Sunday Times. També actua com a corresponsal de l’agència COVER fins a la seva adquisició per la multinacional Júpiter, posteriorment Getty Images.
Pep Iglésias desenvolupa la docència esporàdicament impartint cursos de fotografia al Centre Cívic La Fàbrica de Celrà, La Fontana d’Or, Col·legi Professional d’Enginyers Tècnics, entre d’altres. A la Universitat d’Estiu de la UdG i a la facultat de lletres de l’UdG és professor convidat a l’assignatura d’Història del Cinema i d’Anàlisi dels Mitjans de Comunicació.
Mostra les seves obres en exposicions col·lectives de fotoperiodisme, com les que es van portar a terme durant els anys noranta de la premsa gràfica de les comarques gironines i a la primera edició de Mira de fotoperiodisme al Principat d’Andorra l’any 2002. L’any 2003 participa en l’exposició al Museu del Cinema de Girona amb fotografies del rodatge de la pel·lícula de David Trueba Soldados de Salamina.
L’any 2007 és guardonat amb l’accèssit en fotografia documental de la I Biennal Fotogràfica de Girona d’INSPAI amb el projecte “Viaducte. Espai Relacional”. També participa a l’exposició l’any 2008 a la mostra Fotoperiodisme a Catalunya 1976-2000 al Palau de la Virreina de Barcelona. L’any 2008 exposa a la Fontana D’Or Projeccions. Interiors amb Artista. Una visió fotogràfica de més de trenta estudis d’artistes que treballen a les comarques de Girona. Es publica un llibre-catàleg amb textos del crític d’art Eudald Camps. El 2009 exposa a El Cafè dels Ciutadans una sèrie de retrats de Compay Segundo sota el títol de Compay en seis segundos, que s’exposarà més tard al Pub Es Toc. L’any 2010 exposa a la sala de exposicions de la Biblioteca Municipal Sils i al celler Espelt de Vilajuïga, amb el grup conegut com el de Garriguella del qual forma part, la col·lectiva Viatge a l’infern, una interpretació artística del relat del torderenc Pere Porter.
Del 2002 al 2011 cada any presenta una col·lecció d’imatges en què s’evoca l’eclèctic centre urbà de Girona, que acabaran publicades en 10 volums conjuntament amb els textos de reconeguts escriptors gironins: Narcís-Jordi Aragó, Jordi Arbonès (NIF), Eva Vàzquez, i altres personatges públics del món cultural social i politic de la ciutat. L’edició de l’any 2003 va ser inclosa a La Primavera Fotogràfica de Catalunya.
El 2016 participa a l’exposició Girona Plató a Casa Pastors de Girona amb les fotografies del rodatge de la pel·lícula Soldados de Salamina.