
25 nov. 2019 El Most Festival arriba al Priorat amb més projeccions i més municipis que mai
És la quarta edició que el festival programa sessions al Priorat i enguany s’hi sumen nous municipis i entitats de la comarca
Redacció.- La 9a edició del Most , Festival Internacional del Cinema del Vi i el Cava va començar el 7 de novembre a Vilafranca del Pendès i la comarca de l’Alt Penedès. El dimecres 27 de novembre les activitats començaran al Priorat. Falset serà la primera parada, al matí, es faran dues sessions del Most a les escoles, la primera dirigida als alumnes de cicle superior de primària i la segona per als alumnes d’ESO, Batxillerat i cicles formatius. A la tarda, a la Biblioteca Salvador Estrem i Fa tindrà lloc la presentació de l’edició prioratina del Most i es projectarà The Red Stain.
El dijous dia 28, el Most es trasllada fins a Cornudella on es projectaran les Històries de Vi #1, que recullen diverses ficcions del vi. Entre els curtmetratges que s’hi podran veure hi ha Cambio de Turno, Patchwork, Fin i The Red Stain. Patchwork, de la directora, Maria Manero, ha rebut el premi a Millor treball de Ficció del Most 2019.
L’endemà al matí, seran els estudiants dels centres educatius de Cornudella els que podran gaudir del Most a les Escoles. A Falset, per la seva banda, es projectarà El despertar del vino en Galicia: la vuelta al terroir. Cal recordar que Galícia és enguany el país convidat al Most i que, per primera vegada, també arriba al Priorat. A continuació, a l’Hostal Sport hi tindrà lloc un tast de vins VIRIACC.
El divendres al vespre, el Most arriba per primera vegada a La Figuera i Ulldemolins. A la Figuera s’hi podrà veure L’invisible, que recull el testimoni de diversos viticultors de la regió d’Alsàcia que treballen l’invisible en el món de la intel·lectualitat i la indústria. L’Invisible és la guanyadora del Premi Arrels al Most Festival 2019. Pel que fa a Ulldemolins, s’hi passarà la pel·lícula guanyadora del Premi al Millor Documental del Most Festival 2019, Vinho, que tracta sobre el cultiu i la producció vinícola a l’arxipèlag de les Azores (Portugal).
L’acte central del Most Festival al Priorat serà la projecció de la guanyador del Premi del Jurat al Most Festival 2019 Vitis Prohibita, le retour des cépages resistents el dissabte 30 de novembre al Teatre l’Artesana de Falset. Aquest film, del director Stéphan Balay, tracta sobre la prohibició de diverses varietats de raïm perquè els seus vins van ser acusats de tenir mal gust i de dur a la follia. A continuació, es desenvoluparà un debat al voltant del cultiu de la vinya i el seu futur al Priorat.
Abans, però, el mateix dissabte al matí i en el marc del Dia del Paisatge, que se celebrarà al Castell de Falset, es passarà Las voces del vino.
Finalment, el diumenge 1 de desembre el Most Festival arribarà a Bellmunt del Priorat on s’hi podrà veure Cépages Rares, un patrimoine suisse mentre que a la Vilella Alta s’hi projectaran nous curts de ficció dins de les Històries del Vi #2. S’hi podran veure La part dels àngels, Tata, The Red Stain i Santa Sangría.
La darrera pel·lícula que es passarà en aquesta edició del Most al Priorat serà Nous sommes quelques-uns, un film dedicat a la filosofia de l’ajuda i la solidaritat mútua entre els viticultors d’una petita regió dels Pirineus Orientals, a la Catalunya Nord. Aquesta última sessió tindrà lloc al Cafè de l’Ateneu dels Guiamets.
El festival compta amb el suport d’INCAVI, la Diputació de Tarragona,la DO Montsant i amb la col·laboració de les següents entitats de la comarca: Cooperativa Falset-Marçà, Centre Quim Soler, Associació de Cellers de la Conca del riu Siurana, i els ajuntaments de Bellmunt, Els Guiamets, La Figuera, Ulldemolins, La Vilella Alta i Cornudella de Montsant.