El MOT 2020 posa la mirada en la creativitat artística vista des de la literatura

La historiadora de l’art Glòria Bosch Mir és la comissària de la setena edició d’aquest festival literari, que tindrà lloc del 26 de març al 4 d’abril a Girona i a Olot

Redacció.- La setena edició del MOT estarà dedicada als processos creatius de les diferents disciplines artístiques, explicats des de la literatura. Enguany el festival, que està comissariat per la historiadora de l’art Glòria Bosch Mir, vol posar èmfasi en el fet que com a lectors, quan avancem en la narració d’un llibre, i en els diàlegs i també en els silencis que aquest conté, la paraula es transforma en imatges. I aquestes, inevitablement, se sumen a les nostres pròpies experiències per acabar formant un gran collage. Perquè cada lectura, i sobretot cada relectura, “ens porta cap a altres registres, com si l’escriptura fos un parèntesi obert que mai no es tanca o les diferents capes d’una pell que es transforma cap a una transparència infinita”, segons Bosch Mir.
El MOT 2020 tindrà lloc a la Biblioteca Carles Rahola de Girona, el 26, 27 i 28 de març, i a la sala El Torín d’Olot, el 2, 3 i 4 d’abril. Durant aquestes dues setmanes una quarantena d’escriptors i especialistes conversaran sobre les seves experiències creatives i com aquestes conflueixen en la literatura. El públic podrà gaudir d’unes converses úniques, totes elles amb la creativitat de fons, però cada una amb la seva pròpia particularitat. Un any més el MOT segueix apostant pels ver-MOT, unes trobades més disteses entre tres o quatre autors al voltant d’un vermut els dos dissabtes del festival —el 28 de març a Girona i el 4 d’abril a Olot— a les 12 h.
Les dues ciutats s’involucren en un festival que aposta per la qualitat, el rigor i l’exigència, i porten autors de primer nivell. Alguns d’ells, com Ignacy Karpowicz, Heather Rose i Emanuele Trevi, serà la primera vegada que venen a Catalunya i també a l’Estat espanyol.
La programació d’enguany s’ha teixit mirant la vessant creativa dels autors. Alguns són artistes, com Perejaume, Irene Solà, Narcís Comadira, Alicia Kopf, Manuel Baixauli o Pere Parramon. D’altres són músics, com Gerard Quintana o Jaume Coll Mariné. També hi ha arquitectes, com Quim Espanyol; poetes, com Eduard Escoffet, Mariano Peyrou o Chantal Maillard, i dramaturgs, com Sergi Belbel, Jordi Coca o Àngels Bassas. En definitiva serà una edició amb invitats polifacètics per navegar a través de la seva obra i descobrir les diferents cares de la creativitat.
Completen la programació els escriptors catalans Jordi Lara, Víctor Sunyol, Berta Jardí, Mercè Ibarz, Màrius Serra i Eloy Fernández Porta; l’italià Emanuele Trevi; l’australiana Heather Rose; els argentins Silvana Vogt i Rodrigo Fresán; la croata Lana Bastašić; la nord-americana Tracy Chevalier; el polonès Ignacy Karpowicz, i la prestigiosa narradora francesa Maylis de Kerangal.
Les converses del festival MOT estan vinculades a periodistes culturals i especialistes del sector literari com Eva Vàzquez, Josep Maria Fonalleras, David Guzman, Eva Piquer, Anna Pérez Pagès, Susanna Portell, Marta Romagosa, Anna Guitart i Álvaro Colomer.
Una de les voluntats del festival és fomentar la lectura entre públics cada cop més diversos i nombrosos. En aquesta línia, prop de tres-cents alumnes de secundària i batxillerat de Girona i Olot han estat convidats a visitar les seus del MOT 2020 durant un matí —el 24 de març a Girona i el 26 de març a Olot— per acostar-se a la literatura en primera persona d’una manera més lúdica i vivencial.
I el MOT no s’acaba aquí, sinó que s’amplifica gràcies a les desenes de mirades que sumen organitzacions i entitats de les dues ciutats organitzadores amb les seves activitats, agrupades sota el paraigua del +MOT.