"Mr. Gaga" inaugura la Mostra de Cinema Documental d'Israel a Barcelona

La pel·lícula és un exhaustiu retrat a un dels coreògrafs més importants del món, l'israelià Ohad Naharin

Redacció.- “Mr. Gaga “, el multi premiat documental sobre el creador del moviment Gaga, el coreògraf israelí Ohad Naharin, serà l’encarregat d’inaugurar la Mostra. La pel·lícula serà presentada pel seu director, Tomer Heymann en primícia a Espanya el divendres 30 de setembre i arriba gràcies a una col·laboració entre el MEDIMED Doc Market i el Festival de Cinema Jueu de Barcelona.

Heymann es va endinsar en una odissea al costat del seu germà Barak, productor de la cinta: durant 7 anys van filmar cada dia a aquest innovador artista al voltant del món per aconseguir retratar el seu mètode i intensitat. El documental va participar al Fòrum de Pitching de MEDIMED l’any 2012, on els productors van trobar finançament internacional per produir-lo. El film va guanyar el premi del públic a la secció Documentary Spotlight el festival South by Southwest (SXSW) a Austin, conegut per ser el prolegomen de les cintes independents més aclamades.

Altres títols confirmats són “Presenting Princess Shaw”, “Life Sentences”, “Nazareth Cinema Lady”, “The Flat” i ” Twilight of a Life”, que junt “Mr Gaga” oferiran una mirada a una cinematografia que no acostuma a arribar a les nostres pantalles d’una indústria, majoritàriament, independent.

La mostra, que tindrà lloc del 30 de setembre al 9 d’octubre a la Filmoteca de Catalunya sota el cicle “Panorama del cinema jueu”, pretén oferir una mirada oberta a títols recents en la qual s’inclouran documentals que han fet la volta al món, havent estat presentats en diferents festivals internacionals.

Aquesta iniciativa neix en el marc del 30 Aniversari de relacions diplomàtiques que celebra l’Ambaixada d’Israel a Espanya i la col·laboració de l’Associació de Productors Audiovisuals Independents de la Mediterrània (APIMED).

 

“Ballo cada dia i vull que tothom ho faci”

El coreògraf i director artístic de la Batsheva Dance Company és un artista que ha influenciat a la dansa moderna amb la creació d’un nou llenguatge corporal: el moviment Gaga. El moviment Gaga consisteix en petits gestos, normes i codis per sobre dels quals està “escoltar el teu cos abans de dir-li què ha de fer”. Acompanyant a aquesta regla del Gaga, els miralls no estan permesos a les habitacions per una senzilla raó: has de ser conscient de la seva relació amb el món i amb els elements que t’envolten. “Si t’estàs veient a tu mateix, no estàs mirant el que està passant” subratlla Naharin.

“Recorda seguir buscant el plaer en el dolor” va ser el que li va dir Ohad Naharin a Natallie Portman durant la filmació de “Cigne Negre”. Portman havia assistit diverses vegades al seu estudi per documentar-se per el seu personatge en la pel·lícula i li havia sorprès trobar plaer entre tant dolor i lesions com normalment comporta la dansa.

 

Un director obsessiu i intimista

Tomer Heymann (Kfar Yedida, 1970) ha dirigit diversos documentals i sèries en els últims deu anys, la majoria d’ells de llarg termini de seguiment i amb documentacions personals. Les seves pel·lícules han guanyat importants premis en diferents festivals de cinema de prestigi, inclosa la seva primera pel·lícula “It kinda scares me”.

Heymann explica que durant 20 anys ha volgut filmar a Ohad Naharin però no va ser fins fa set anys que el coreògraf va accedir-hi. A partir d’aquest moment ni ell ni el seu equip abandona l’estudi: fan classes de Gaga, segueixen el seu procés de creació fins a acostar-se en què consisteix el nou llenguatge que crea el ballarí.