Muguruza i Ruibal, guanyadors del Premi BARNASANTS 2014 al millor concert de la secció oficial

El cantautor cubà Sílvio Rodríguez, Premi de reconeixement a la trajectòria

La nit de dilluns, just abans de començar el concert de cloenda de la programació de la XIX edició del BarnaSants – Cançó d’Autor amb el cantautor Xavier Baró al Casinet d’Hostafrancs, s’han lliurat els Premis BarnaSants d’aquest any. Els guardons han estat els següents: el Premi al millor concert de la secció oficial ha estat atorgat als recitals de Jabier Muguruza i Javier Ruibal; el Premi a l’activisme cultural pel mestre i pedagog Fernando González Lucini; i el Premi de reconeixement a la seva trajectòria ha reconegut la carrera del cantautor cubà Sílvio Rodríguez. Per primer cop a la història dels Premis s’afegeix un Premi excepcional de la crítica que destaca l’espectacle Cançons d’amor i anarquia.

Premi al millor concert

El jurat dels premis, integrat per professionals del periodisme musical[1], ha deliberat que enguany el Premi al millor concert de la secció oficial de la XVII edició del festival sigui doble i premiï a dos recitals: el de Javier Ruibal (13 de febrer) i el de Jabier Muguruza (14 de març) ambdós a L’Auditori de BCN.

Després d’una renyida segona ronda de votacions, el jurat considera oportú per a aquesta 19a edició, atorgar dos premis ja que considera seria absolutament injust valorar la qualitat del concert d’un d’aquests dos grans artistes per sobre de l’altre. Les presentacions dels seus discos respectius, “Quédate conmigo” i “Beste hogei” –amb el que el cantautor basc celebrava els vint anys de trajectòria-, han estat considerats pel jurat d’aquest premi com les dues convocatòries més interessants d’aquest edició que avui dilluns es clou.

Optaven a aquest guardó: Dani Flaco, Oliva Trencada, Andreu Valor, Mireia Izquierdo, Tomàs de los Santos, Anicet, Eduard Iniesta, Maria del Mar Bonet & Amancio Prada, Wagner Pa & Bazuca Matraca, Pau Riba & Pascal Comelade, Hugo Mas & Arthur Caravan, Suburbano, Eva Cortés, Jordi Bertran & Martinians, Albert Fibla, Roger Benet, Guillamino & The Control Z’s, Rossana Taddei, Más Vale Tarde Ke Nunca, Pascuala Ilabaca, Pere Vilanova, Vicente Feliú, María Inés Ochoa i Guevara.

Premi excepcional de la crítica

Cal destacar també que el jurat ha presentat a la direcció del festival la proposta de lliurar –per primer cop- un Premi excepcional que destaqui el concert Cançons d’amor i anarquia, conduït per Joan Isaac, en el qual el cantautor barceloní i d’altres artistes –tant catalans com internacionals- de prestigi homenatjaven no només la figura de Salvador Puig Antich, sinó que mitjançant un trajecte musical i audiovisual reivindicaven el paper en la història dels moviments llibertaris del S.XX.

 Premi a l’activisme cultural

Aquest guardó s’atorga enguany en el mestre i pedagog Fernando González Lucini en reconeixement al valor inqüestionable de la seva trajectòria com a promotor i difusor de la cançó d’autor i la seva immensa tasca docent i investigadora, exercint des de les trinxeres del coneixement una dura batalla de la memòria contra l’oblit.

El jurat del Premis ha tingut en compte també la seva tasca en la reivindicació i defensa de les diferents llengües i cultures que poblen la península ibèrica i la seva iniciativa de posar en marxa el Centro de investigación y desarrollo de la Canción de Autor, amb l’objectiu de defensar, conservar, protegir i difondre el patrimoni d’aquest transversal gènere musical.

 Fernando González Lucini va néixer a Girona l’11 de febrer de 1946. Als dos anys es va traslladar a Jaén, on va viure la seva infància i adolescència. Actualment resideix a Madrid.

Va impartir a l’Escola Universitària de Formació del Professorat de Madrid l’assignatura Música, cançó i pedagogia, sobre música popular i la cançó d’autor, entre 1980 i 1988. Ha estat col·laborador del programa de ràdio Las voces de la música d’Antena 3 i director, durant sis anys, dels programes Donde la palabra se hace música I La isla del hombre libre, a Ràdio Popular (COPE), pels quals va rebre el premi Mans Unides i el premi nacional ” Bravo ” (1988).

En l’àmbit de la música i de la cançó ha comissariat exposicions i publicat diversos llibres entre els quals cal destacar Manifiesto Canción del Sur. De la Memoria contra el olvido, Y la palabra se hizo música, La canción de autor en España (Vols. I y II) i Y la palabra se hizo música, El canto emigrado de América Latina, considerats com “La Bíblia” de la cançó d’autor.

El seu bloc Cantemos como quien respira és un dels més influents en el món de la cançó d’autor. És fundador del Centro de investigación y desarrollo de la Canción de Autor.

Premi de reconeixement a la trajectòria

La direcció del festival ha decidit atorgar el Premi BarnaSants a la trajectòria artística al cantautor cubà Sílvio Rodríguez.Sílvio Rodríguez no necessita presentació… aquest artista és un dels màxims exponents de la Nueva Troba Cubana i una de les veus més actives de la música cubana de l’últim mig segle. Durant més de quatre dècades ha editat més d’una vintena d’àlbums i ha composat més de cinc-centens cançons, convertint-se en un dels cantautors més importants de l’escena internacional, transcendint l’univers musical de parla hispana.

El reconeixement del BarnaSants s’afegeix a molt altres guardons de tota mena que també han premiat la seva carrera, com diversos graus de doctor Honoris Causa (per les universitats Nacional Mayor de San Marcos del Perú, la Veracruzana de Mèxic o la Nacional de Córdoba a l’Argentina), haver estat designat Artista UNESCO per la Pau l’any 1997. A cubà va ser escollit juntament amb Ernesto Lecuona com el millor compositor cubà del segle passat, i a nivell internacional va compartir mèrits amb Joan Manel Serrat com a millor cantautor hispà de la segona meitat del S. XX.

Resulta molt difícil destacar alguns dels seus treballs, però els seus primers llargs, com Días y Flores (1975), Al final de este viaje (1978), Mujeres (1978), Unicornio (1982) o Rabo de Nube (1980), clarament feien palès el naixement d’un artista d’una sensibilitat i capacitat creativa que es faria un lloc a la història.

Valoració de la XIXa edició del BarnaSants

Després del centenar de concerts oferts des del 23 de gener i fins ahir el vespre, el festival es consolida amb el seu format i amb la seva vocació de pluralitat com un referent internacional en el seu gènere, tot i les dificultat que suposen la disminució de les aportacions públiques i la pujada de l’IVA cultural.

BarnaSants es consolida com a punt de trobada intergeneracional dels cantautors, com a agent estratègic que crea xarxes i estableix complicitats dins el sector, amb una xifra aproximada d’uns 15.000 assistents al centenar de propostes que ha programat Pere Camps, director del Festival. Enguany destaquen la incorporació de les noves seus, com Alcoi, Gelida o Terrassa, les estrenes de gairebé trenta nous treballs i espectacles especials (com el concert d’Homenatge al Coronel Moragues a L’Auditori de Barcelona, el recital de reivindicació de la memòria històrica Brigada Intergeneracional al Casinet d’Hostafrancs, l’espectacle Cançons d’amor i anarquia, la cita musical única i exclusiva pel BarnaSants de Feliu Ventura (amb un repertori especial) -tots dos al Teatre Joventut de L’Hospitalet- o el concert que ha reivindicat la figura i les cançons de Quico Pi de la Serra). També cal mencionar la consolidació del cicle Cose di Amilcare que, emmarcat dins el festival, aporta una programació de vetllades amb alguns dels artistes italians més destacats en la cançó d’autor del país del Festival Tenco, esdeveniment germà del BarnaSants.

El 2015 es planteja amb optimisme, amb una XXa edició que celebrarà aquesta efemèride amb una edició centrada en la figura de l’immortal cantautor d’Alcoi Ovidi Montllor, coincidint també amb el vintè aniversari de la seva desaparició. La seu d’Alcoi, que s’estrenava enguany, òbviament jugarà un paper determinant l’any vinent. També s’apunta a una possible edició a Cuba –on el festival ja es va cloure l’any 2008-, en col·laboració a tres bandes entre el Centro Pablo de la Torriente Brau (la tasca del qual ja va ser reconegut amb el Premi BarnaSants a l’Activisme Cultural del 2013), que suposaria un intercanvi anual d’artistes entre BarnaSants i el cicles A guitarra Limpia y Canto de todos de A.L.B.A.