El Museu d’Art de Girona proposa redescobrir Urgell més enllà del pintor de cementiris i capvespres

Peces d’Urgell procedents del Museo Nacional del Prado i del Museo Nacional Thyssen-Bornemisza dialoguen amb creacions de Joan Miró, Anglada Camarasa, Hernández Pijuan o Joan Ponç

Redacció.- El Museu d’Art de Girona ha inaugurat l’exposició central de l’Any Modest Urgell, que commemora el centenari de la mort de l’artista amb la voluntat de recuperar i difondre’n la seva figura. La mostra es podrà visitar fins el 24 de maig de 2020.
Aquesta exposició, produïda pel Museu d’Art de Girona i comissariada conjuntament amb l’historiador de l’art Miquel Àngel Codes, vol posar en relleu totes les cares d’Urgell, més enllà dels seus horitzons crepusculars, i proposa una redescoberta de la figura i obra de l’artista, un dels pintors més reconeguts a casa nostra però, paradoxalment, també un dels menys estudiats en profunditat.
L’exposició reuneix una acurada selecció de documents i d’obres de Modest d’Urgell – prop d’una quarantena– procedents de museus i col·leccions públiques i privades, algunes de les quals no s’havien exposat mai a Catalunya i alhora també presenta obres de Joan Miró, Anglada Camarasa, Hernández Pijuan o Joan Ponç que dialoguen amb les d’Urgell i exemplifiquen l’admiració que l’artista va despertar en els pintors coetanis i posteriors. En concret, s’exposen trenta-tres obres d’Urgell procedents del Museo Nacional de Prado, Museo Nacional Thyssen-Bornemisza, Colecciones Reales-Patrimonio Nacional, Museu Nacional d’Art de Catalunya, Museu Víctor Balaguer i Museu de la Garrotxa, així com un bon nombre de col·leccions i fundacions privades.
La mostra planteja un itinerari pels fets i moments més determinants en la carrera artística del pintor i proposa noves mirades més enllà d’Urgell, més enllà del pintor de cementiris i capvespres: la del jove dibuixant d’auques, la de l’artista irreverent, la de l’etern nòmada que es plantà a París dècades abans que ho fessin els modernistes i que va voltar per tot Catalunya, la del pintor d’èxit comercial, la del dramaturg frustrat i, sobretot, la del mestre inspirador de joves artistes i pintor admirat.
Així, la mostra es divideix en cinc grans blocs temàtics que sintetitzen els temes clau de la seva obra i trajectòria: el nomadisme (Urgell va canviar nombroses vegades de residència, va viure a Barcelona, a Girona, i va fer estades a París, a Tolosa de Llenguadoc, a Tarragona); Catalunya, la “Catalunya petita rònega, desmantellada”, que va recórrer i pintar durant mig segle; la demanda, l’èxit de la seva pintura i l’esperit comercial que el va impulsar a fundar la Sociedad Artística y Literaria de Catalunya el 1900; l’apropiació, l’Urgell dels grans paisatges, buits de personatges i carregats de silenci i quietud pintats durant la dècada dels anys 1880-1890; i, finalment, un darrer àmbit, titulat l’atracció que vol posar en relleu admiració que les seves obres ha vingut despertant en els artistes catalans, els coetanis però també i especialment en les generacions posteriors.
L’Any Modest Urgell, una oportunitat per redescobrir l’artista
L’Any Urgell, declarat per la Generalitat de Catalunya per commemorar el centenari de la mort de l’artista Modest Urgell i Inglada (Barcelona,1839 – 1919), pretén rememorar un dels pintors més reconeguts a casa nostra però, paradoxalment, també un dels menys estudiats en profunditat. Alhora vol recuperar i difondre la figura de l’artista, treure a la llum els passatges més desconeguts de la seva vida i obra i, sobretot, despertar l’interès per a la seva descoberta i, tant de bo, recerca i estudi.
A banda de l’exposició central del Museu d’Art de Girona, s’hi han sumat altres iniciatives impulsades des del Museu Víctor Balaguer de Vilanova i la Geltrú, el Museu de Badalona i del Museu de Solsona, que han presentat les obres d’Urgell que conserven en els seus fons en col·lecció.
Finalment, per tancar la commemoració, el Museu d’Art de Girona publicarà el catàleg de l’exposició, el qual es presentarà el pròxim 18 de gener en una activitat que inclourà una lectura dramatitzada dels textos autògrafs d’Urgell i d’alguns fragments de les seves obres teatrals.

Modest Urgell (Barcelona,1839 – 1919) va ser un dels pintors amb més èxit a finals del segle XIX i primers del segle XX. Va exposar assíduament, en exposicions nacionals i internacionals; va guanyar fama i reconeixement, i va esdevenir un dels pintors preferits de les classes benestants. Urgell va ser admirat i criticat intensament perquè la seva obra es va mantenir en una temàtica constant.