El Museu d’Història de Girona i el Museu Memorial de l’Exili (MUME), organitzen tres sortides relacionades amb la fi de la Guerra Civil i l’inici de l’exili republicà

Tindran lloc els dissabtes 10 de març, el 14 d’abril i el 12 de maig de 2018

Redacció.- Les activitats, que proposen diversos recorreguts pels escenaris transfronterers, tindran lloc els dissabtes 10 de març, el 14 d’abril i el 12 de maig de 2018. Les sortides compten amb l’assessorament històric i guiatge de Jordi Font Agulló, director del MUME i de Salomó Marquès Sureda, professor emèrit d’Història de l’Educació de la Universitat de Girona, i amb les aportacions específiques, entre altres, dels historiadors Enric Pujol i Enric Tubert, així com també de Sílvia Planas, directora del Museu d’Història de Girona
El 4 de febrer de 1939, la IV Divisió de Navarra i tropes legionàries de l’exèrcit franquista van ocupar Girona. La ciutat oferia un aspecte desolador. Les flames provocades pels bombardejos recents encara eren presents, els carrers estaven colgats de ruïnes i les seqüeles de la retirada republicana cap al nord eren ben visibles. Mentre Girona començava a viure sota el jou imposat per la dictadura, a les comarques frontereres amb França el que quedava de l’Exèrcit Popular de la República encara oferia resistència a l’avanç franquista. Calia protegir l’evacuació de centenars de milers de persones fins a la ratlla de la frontera. Finalment, la caiguda de Figueres el 8 de febrer indicava que l’ocupació total del Principat era inevitable. Efectivament, dos dies després, les tropes franquistes arribaven als principals passos fronterers: la Jonquera/el Pertús, la Guingueta d’Ix, el Coll d’Ares i Portbou.
A l’entorn de mig milió de persones van creuar els passos fronterers existents entre la Cerdanya i l’Alt Empordà. La magnitud del contingent evacuat cap a terres nordcatalanes era tan gran, que l’administració francesa no va tenir capacitat per gestionar la situació. Per als refugiats republicans, al patiment de la retirada s’hi va afegir una acollida desastrosa en centres improvisats i camps de concentració sense el més mínim equipament. La gana, el fred i les malalties van assolar durant setmanes els refugiats republicans.
Aquest escenari descrit a grans trets fou el que van viure molts catalans i ciutadans de la resta de l’Estat espanyol. Amb la voluntat de recordar aquells fets i retre homenatge a totes aquelles persones, el Museu d’Història de Girona (MHG) i el Museu Memorial de l’Exili (MUME), prosseguint una col·laboració iniciada el 2014, organitzen aquestes sortides culturals i commemoratives.
Amb aquesta proposta es reprenen, en bona mesura, els trajectes que emulen els recorreguts que milers de ciutadans van haver d’emprendre obligats pels tràgics esdeveniments ocorreguts a inicis de 1939 i, alhora, es visiten alguns dels equipaments museístics i centres d’interpretació de l’àrea transfronterera que testimonien i divulguen aquells esdeveniments històrics.
La col·laboració entre el Museu d’Història de Girona, el Museu Memorial de l’Exili i l’Associació d’Amics del MUME proposa una lliçó divulgativa d’història i,alhora, vol ser un acte cívic en record de les persones que van haver de suportar i patir les violències de la Guerra Civil i el franquisme i que, en molts casos, van experimentar la terrible fractura causada per l’exili.
Des de fa quatre anys es porta a terme, amb una molt bona acollida aquesta proposta, i s’han fet sis sortides que han comptat amb una assistència de 360 persones.
Calendari de sortides culturals i commemoratives. Camins de l’exili
1. Dissabte 10 de març, de 8 a 20 h
GIRONA- ARGELERS- ELNA- RIBESALTES
L’activitat s’enceta amb una visita alMemorial del Camp de Concentració del Camp d’Argelers i continuarà amb la visita a la Maternitat d’Elna, i un breu recorregut per la ciutat. Havent dinat clourem la jornada visitant el Memorial del Camp de Ribesaltes. Lloc on foren internats, a partir del gener de 1941, refugiats republicans i altres ciutadans europeus que, per les seves idees o identitats cultural i religiosa, eren considerats indesitjables pel Règim de Vichy
Totes les visites seran guiades. A Argelers hi participarà el regidor de Patrimoni i Catalanitat, Bernard Rieu
Data límit per a fer la reserva i el pagament: 10 de febrer
2. Dissabte 14 d’abril, de 8 a 20 h
GIRONA- AGULLANA- LA VAJOL- COLL DE LLI- LA JONQUERA
El recorregut s’inicia a Agullana amb la visita guiada a la sala “L’exili cultural català de 1939” i una passejada pels llocs significatius d’aquest municipi relacionats amb els darrers dies de la Catalunya Republicana, entre els quals destaca el Mas Perxés. Entre el gener i els primers dies de febrer de 1939, aquest mas fou el refugi de polítics, escriptors i intel·lectuals catalans. Tot seguit, el grup es dirigirà al pas fronterer del Coll de Lli, al terme municipal de la Vajol. La jornada es clourà, havent dinat, al MUME de la Jonquera on es visitarà l’exposició temporal “Camp dels Haras, 1939. Fontserè i Clavé a la llum de Martí Vives”, amb el guiatge del seu comissari, Eric Forcada.
A Agullana es comptarà amb el guiatge dels historiadors Enric Pujol i Enric Tubert
Data límit per a fer la reserva i el pagament: 19 de març
3. Dissabte 12 de maig, de 8 a 20 h
GIRONA- CAMPRODON- PRATS DE MOLLÓ
El grup es dirigirà a Camprodon, on es farà un recorregut exterior guiat per diferents indrets de la vila com l’antic Hotel Rigat, que al final de la Guerra Civil i durant la retirada (1938-1939) va ser hospital de sang. Es parlarà dels passos de frontera durant la Guerra Civil i la postguerra. També es veurà el lloc que va ser residència puntual de Juan Negrín. Tot seguit, s’enfilarà el Coll d’Ares, un lloc important de pas durant la Retirada (1939), en direcció a Prats de Molló i Arles de Tec. Es visitaran alguns indrets on s’ubicaren camps de concentració provisionals per als refugiats republicans i el cementiri de Prats de Molló on reposen els cossos d’una trentena de refugiats republicans.
Els comentaris i lectures aniran a càrrec de Sílvia Planas (directora del MHG), Alejandro Quadrado (Col·leccionista i propietari del Museu de la Retirada)
Data límit per a fer la reserva i el pagament: 27 d’abril