La música torna a ser protagonista de Temporada Alta

Grups del país com Manel, Joan Dausà, El Petit de Cal Eril i Judith Neddermann, o de fora com Omara Portuondo i Jane Birkin o la navarresa Amaia

Redacció.- Temporada Alta estrena aquesta tardor una nova edició en que la música torna a ser protagonista de gran part de la programació. Aquesta 28a edició, que tindrà lloc del 6 d’octubre al 9 de desembre, preveu música en directe de grups internacionals com Omara Portuondo, Jane Birkin o Amaia, i grups del país com Manel, Joan Dausà, El Petit de Cal Eril o Judith Neddermann.
Tots ells presentaran els seus temes en aquesta edició que comptarà també amb diversos espectacles que incorporen música en directe. Entre aquests hi ha la proposta visual i sonora que portarà la companyia Cabosanroque, l’obra Una costilla sobre la mesa. Madre, d’Angélica Liddell amb una banda sonara creada i interpretada en directe per el canator Niño de Elche o el musical El Petit Príncep.
Concerts
En la programació musical d’aquesta edició de Temporada Alta destaca la presència de dues dones referents en els seus àmbits musicals: Omara Portuondo, història viva de la música cubana que presentarà Omara es Cuba – El último beso i Jane Birkin, que portarà el seu espectacle Symphonie Intime, amb el que reinterpreta el repertori del mític Serge Gainsburg. Enguany la jove artista navarresa Amaia, que l’any passat va protagonitzar el curt de presentació del festival presentarà el seu primer disc en solitari, Pero no pasa nada, després del seu pas del reality show Operación Triunfo.
Tot i la presència d’artistes internacionals, el gran gruix de programació musical d’aquesta edició prové de Catalunya. Manel és el grup estrella d’aquesta edició que presentarà a Temporada Alta el seu nou disc Per la bona gent. Aquesta setmana ha fet públic el nou single del nou àlbum, creat amb el seu propi segell discogràfic acabat d’estrenar. El grup ja ha esgotat totes les entrades que s’han posat a la venda del seu concert al festival, que tindrà lloc a la Mirona de Salt el 29 de novembre.
A banda d’aquests artistes, aquesta nova edició també viurà els concerts d’altres noms ben consolidats en el panorama musical català que encara no han passat mai pel festival i que presentaran les seves últimes creacions. Aquests són Joan Dausà, El Petit de Cal Eril i Judith Neddermann. També hi serà un dels guitarristes més reconeguts de l’escena catalana, Toti Soler, que presentarà alguns temes a l’acte d’entrega del Premi Quim Masó.
Espectacles i obres amb la música com a protagonista
Dins Temporada Alta, la companyia Cabosanroque, creadors d’instruments i artefactes musicals, presentaran una proposta visual i sonora. Dimonis, es basa en les vivències més particulars del poeta Jacint Verdaguer: els excorcismes en els quals va participar als anys 80, i comptarà amb les participacions enregistrades de Niño de Elche, Rocío Molina i Enric Casassas.
La música també serà l’element bàsic en l’estructura i dramatúrgia de moltes altres propostes, com és el cas de El amor brujo, on Israel Galván ballarà la partitura de Manuel de Falla amb música en directe, o com Suite TOC n.6 de Les Impuxibles, amb la recent guardonada amb el Premi Nacional de Música, Clara peya, tocant en directe.
També incorporarà música l’espectacle de la madrilenya Angélica Liddell. En aquest cas Una costilla sobre la mesa. Madre tindrà música en directe i comptarà amb la presència en escena del Niño de Elche, creador i intèrpret de la banda sonora de l’espectacle.
M.A.R. d’Andrea Díaz incorpora música en directe com un dels puntals de l’espectacle, una proposta de petit format sobre arquitectura. I Plomes i reclams, de Marc Rosich, amb la veu d’Elena Martinell i el piano de Glòria Garcés s’inspira en La flauta mágica com a fil conductor de l’espectacle.
Espectacles musicals per a tota la família
Entre les propostes programades cada any per públic familiar s’inclouen peces que incorporen la música com a base dels seus espectacles. Aquest any n’és un exemple El Pot Petit, que celebra 10 anys d’èxits amb totes les cançons que els han projectat als escenaris.
El musical El petit Príncep, adaptació creada per Manu Guix i Àngel Llàtzer i l’espectacle de circ Hotel de la companyia canadenca Cirque Éloize amb una dotzena de músics i acròbates en escena són dues de les altres propostes musicals d’aquesta nova edició. Per últim, Soñando el carnaval de los animales, un espectacle de titelles de gran format d’Etcétera Teatro, comptarà amb una orquestra en directe.