Disseny Iglésies ASsociats

NAUFRAGIS. Història submergida, una exposició del MAC per descobrir l’arqueològica subaquàtica

Es presenten més de 200 objectes, alguns d’ells inèdits, que mostren la riquesa i diversitat del patrimoni arqueològic subaquàtic

Redacció.- L’exposició s’estructura en quatre grans àmbits: Exploradors del mar, De vaixells i mariners, Excavant sota l’aigua i Un patrimoni a protegir. En ells s’exposa una acurada selecció de més de 200 objectes, procedents de les excavacions realitzades pel CASC durant els últims 30 anys, alguns d’ells mai mostrats al gran públic. L’escenografia de la mostra, que ocupa 1.000 m2, evoca un fons marí i es complementa amb nombrosos elements audiovisuals, alguns de gran format, que reforcen la vocació immersiva del muntatge.

Exploradors del mar

Des de la simple immersió a pulmó fins als equips d’immersió actuals, l’evolució i perfeccionament dels instruments i materials de busseig ha estat una constant a partir del segle XIX. Per entendre aquest repte, a l’àmbit Exploradors del Mar es presenten alguns dels invents i personatges que, al llarg del temps, han fet possible el desenvolupament de l’arqueologia subaquàtica.

En aquest espai la peça central és un bus clàssic amb l’escafandre i el vestit de l’època per mostrar la intervenció realitzada el 1894 a Cala Cativa (Port de la Selva, Alt Empordà) en la qual es recuperen les àmfores d’un vaixell romà enfonsat i que es considera la primera intervenció amb l’objectiu d’estudi al Mediterrani.

La mostra exposa també, entre altres objectes singulars, una il·lustració de 1678 de l’anomenada Campana de Cadaqués, construïda l’any 1654 per encàrrec de Juan José d’Àustria, amb la finalitat de recuperar materials de dos galions que naufraguen al Cap de Creus.

De vaixells i mariners

El fons submarí conserva objectes que ens expliquen la història dels éssers humans a partir de les restes conservades als vaixells que van navegar i naufragar, almenys, des de fa 12.000 anys. La recerca arqueològica subaquàtica contribueix decisivament al coneixement i comprensió de la cultura marítima. Així, sota el títol De vaixells i mariners, el segon àmbit de l’exposició porta al públic de viatge a través del temps per conèixer la tecnologia i els sistemes de navegació i també la quotidianitat, les creences i els mites vinculats a la cultura marítima.

L’exposició ens mostra una botzina de senyals d’època romana del naufragi del Culip IV (Cadaqués, Alt Empordà), un premsador de pipa del segle XIX amb una representació burlesca (Deltebre I, 1813) i la restitució d’una àncora romana amb peces originals procedents de les Illes Medes.

El calaix de les curiositats: petites grans històries

Al llarg de l’exposició, els objectes exposats presenten petites grans històries, que ens apropen als seus protagonismes.

Una estranya sabata. Al derelicte de Deltebre es va trobar una estranya sola de sabata amb el taló folrat de plom. Monedes russes en un vaixell anglès? Amagades a la bodega del vaixell anglès Deltebre I van aparèixer 62 monedes del regnat de Caterina II de Rússia (1762-1796). Uns taps d’àmfora foradats! Les àmfores de vi produït a la costa catalana a la segona meitat del s. I aC anaven tapades amb taps de suro peculiars, amb un forat central. Qui va perdre monedes?. Al fondejador de la cala d’Aiguablava es van localitzar dues monedes d’or: un de l’època d’August, datat entre els anys 2 aC i 14 dC, i un ducat venecià encunyat pel duc Michele Steno (1400-1413). Un plat apedaçat. Al fondejador d’Aiguablava es va descobrir un curiós plat d’època romana. A la salut dels peixos! Al derelicte Deltebre I es van localitzar nombroses ampolles de vidre. Una d’elles encara estava tapada i preservava el contingut. De tramposos n’hi ha hagut sempre! Al fondejador d’Aiguablava es va trobar un conjunt de monedes molt malmeses, per haver estat sota l’aigua, però que havien conservat la forma de la bossa que les contenia. D’on ve la destral? Aquesta destral va aparèixer a la platja d’Alcanar, a la mateixa zona on, uns anys abans, s’havien trobat també uns lingots de coure de finals de l’edat del bronze o de la primera edat del ferro.

Excavant sota l’aigua

A l’àmbit Excavant sota l’aigua, l’exposició presenta en tres grans escenografies, les excavacions més destacades, per excepcionals, del Centre d’Arqueologia Subaquàtica de Catalunya (CASC): els derelictes Culip IV (Alt Empordà), Deltebre I (Baix Ebre) i illes Formigues II (Baix Empordà). Les escenografies integren materials representatius originals, acompanyades de recursos multimèdia de gran format que reconstrueixen la història dels naufragis. Entre les peces exposades destaquen els carregaments dels vaixells romans Culip IV i Formigues II i els canons i projectils del vaixell Deltebre I.

L’àmbit permet també conèixer les tècniques i els mètodes de treball dels professionals de l’arqueologia subaquàtica.

També s’expliquen les tècniques i disciplines auxiliars que s’utilitzen en l’arqueologia subaquàtica per a reconstruir la història. Sorprèn, l’estudi de les resines conservades a l’interior de les àmfores i de les restes de peixos que algunes transportaven.

Un patrimoni a protegir 

El darrer àmbit de l’exposició aborda la tasca d’inventari, protecció i conservació del patrimoni subaquàtic. L’eix central és una projecció mapping de gran format que permet conèixer l’abast de la carta arqueològica subaquàtica de Catalunya, l’elaboració i gestió de la qual constitueix una de les funcions principals del CASC.

L’àmbit també presenta l’excepcionalitat de la conservació dels materials arqueològics subaquàtics i les dificultats i reptes de la seva conservació.

Finalment, l’exposició aborda també la problemàtica de l’espoli i de la preservació d’aquesta riquesa patrimonial.

Una capbussada a la història

Els colors, la llum i el so evoquen l’ambient submarí. L’exposició ha estat dissenyada d’acord amb una estratègia d’escenografia immersiva que incorpora nombroses projeccions, recreacions escenogràfiques i elements interactius. Destaquem diversos documents audiovisuals històrics, sobre els inicis del submarinisme tant a Catalunya com a la resta del món. Destaquem també les reconstruccions 3D de la història dels enfonsaments dels vaixells Culip IV, Illes Formigues II i Deltebre I.

La mostra, promoguda, projectada i produïda pel Museu d’Arqueologia de Catalunya, constitueix la tercera proposta del cicle d’exposicions del MAC intitulat ‘Mediterrani (s)’, dedicat a presentar grans temes d’arqueologia tant de Catalunya com dels territoris veïns de la Mediterrània Occidental, i, especialment, de la península Ibèrica, sempre amb una voluntat d’alta divulgació i una museografia suggerent i evocadora.

El projecte expositiu ha estat elaborat per Rut Geli, responsable del CASC, Gustau Vivar, responsable del CASC del 2010 al 2018 i Xavier Nieto, director del CASC de 1992 al 2010. Carme Rovira Hortarà ha coordinat la mostra, sota la direcció de Jusèp Boya, director del MAC.

Per saber-ne i gaudir-ne més …

A l’ocasió de l’exposició, el MAC ha editat un catàleg amb articles de diversos especialistes en arqueologia subaquàtica tant de Catalunya com d’arreu del món.

Pel que fa a les activitats previstes, s’han organitzat visites guiades tots els diumenges i dos cicles de conferències amb especialistes de l’arqueologia subaquàtica: ‘Naufragis. Història submergida’ (de maig a juny) i ‘Arqueologia i mar’ (novembre). També s’ha programat activitats familiars: contes, espectacles i activitats singulars. Consulteu la programació completa al web www.mac.cat.

El Centre d’Arqueologia de Catalunya (CASC).

El Centre d’Arqueologia de Catalunya és un centre de recerca del Museu d’Arqueologia de Catalunya creat l’any 1992 amb les funcions d’inventariar, protegir, estudiar, conservar i difondre el patrimoni arqueològic subaquàtic català.