Neix a Barcelona el Festival de Flamenc Carmen Amaya, per a retre homenatge a l'artista que dóna nom al certamen

El cartell està encapçalat per Manuela Carrasco i Tomatito

El Festival Carmen Amaya concentrarà la seva programació en dos dies, el divendres 22 i dissabte 23 D’octubre, al Teatre Coliseum de Barcelona. Els artistes que formen el cartell són Manuela Carrasco, Tomatito, Remedios Amaya, Montse Cortés i Juana Amaya. La iniciativa sorgeix amb L’objectiu de retre homenatge a una de les figures més internacionals i que més va revolucionar el panorama flamenc del segle XX. Amaya fou una artista autodidacta que va aconseguir crear un estil propi, fascinant i captivador per la força de les seves coreografies i el seu ritme creat a través de la rapidesa de moviment de les seves cames i braços i la fúria imponent del seu martellejant taloneig.

Els objectius del festivals són retre homenatge a la figura de Carmen Amaya i fomentar els valors més importants del flamenc: puresa, essència i espontaneïtat; que sigui una cita de prestigi dintre del panorama del flamenc i referència dintre del mapa de festivals de la ciutat; a través del Concurs de Ball Flamenc donar oportunitat a nous valors del flamenc i apropar al públic artistes de flamenc de qualitat.

El festival serà anual i L’any 2013 celebrarà la seva quarta edició, coincidint amb el centenari del naixement de Carmen Amaya i el 25è aniversari de El Tablao de Carmen. En paral·lel al festival, El Tablao de Carmen també ha organitzat un concurs de ball a nivell estatal per donar oportunitat als nous valors del flamenc i que tindrà lloc els dies 20 i 21 D’octubre a El Tablao de Carmen. Es premiarà a aquells que millor interpretin els balls clàssics de Carmen Amaya. El Concurs està dotat amb dos premis, de 3.000 i 1.000 per a primer i segon classificat, respectivament).

El Festival Carmen Amaya és una iniciativa de El Tablao de Carmen del Poble Espanyol de Barcelona. Creat L’any 1988 és un dels tablaos més importants, de reconegut prestigi internacional i amb una dilatada trajectòria en el món del flamenc. La seva filosofia és conservar la puresa, L’essència i la espontaneïtat del flamenc. La història D’aquest tablao està molt lligada a la figura de Carmen Amaya ja que en els terrenys que avui ocupa ?El Pati Cordobés’ va debutar L’artista davant el Rei Alfons XIII durant la celebració de la Exposició Universal de 1929.

Carmen Amaya va néixer L’any 1913 al barri de Somorrostro de Barcelona i va ser un dels grans mites de L’art flamenc, per la seva capacitat per aconseguir revolucionar el ball que es feia en aquella època. No va aprendre a ballar en cap acadèmia, tenia el seu propi estil i això la va convertir en una artista única i irrepetible. El seu mestre va ser el seu propi instint i la seva escola el carrer on cantava i ballava per guanyar diners. Del carrer va passar al teatre i després als grans escenaris de Madrid. Va ser una de les artistes més consagrades en el món del flamenc per la seva autenticitat, la qualitat del seu  treball i per haver esdevingut una artista de renom internacional.