Neix Berdache, el primer festival d'arts visuals i escéniques amb temàtica central i única sobre el gènere i la identitat

Del 7 al 10 d'octubre Berdache [Gender Art Festival] celebrarà la seva primera edició

Redacció.- Berdache neix com el primer festival d’arts visuals i escèniques que presenta com a temàtica central i única el gènere i la identitat.  Al llarg de cinc jornades el festival acollirà mostres d’artistes locals, nacionals i internacionals, les obres i les recerques dels quals són referents en la vinculació de les temàtiques de gènere amb els discursos artístics i la seva expressió en diverses disciplines.
El festival, amb una programació amb un alt poder d’atracció, pretén convertir-se en un espai que permeti preguntar, conèixer, descobrir, reflexionar i sobretot celebrar l’art, la cultura, el gènere i la identitat
PROGRAMACIÓ FESTIVAL
La primera jornada del festival, el dimecres 7, tindrà lloc en l’espai multifuncional Urbine i estarà dedicada a la dansa. La coreògrafa Carmen Muñoz presentarà el seu espectacle Estudio sobre la histeria que proposa un viatge per a arribar al seu propi cos i a la seva pròpia intuïció a través de quatre “bailaoras” triades com a referents del flamenc dels anys 80: Fanny Elssler, Carmen Mora, Manuela Vargas i La Chana. La sessió de dansa proposa també La Oscilante, obra dirigida per Juan Carlos Lleida, on el ballarí Pol Jiménez investiga sobre el binari de la dansa espanyola per a desentranyar les possibilitats d’una dansa sense gènere. Aquest mateix dia entrarà en escena Fernando López, un dels grans noms d’aquesta primera edició. El reconegut “bailaor”, coreògraf i filòsof presenta Íntimo Interior Meo, una reflexió coreogràfica sobre la violència que suposa exposar la pròpia intimitat, tant per a un mateix com per a les persones que són testimoni. Fernando López estarà a més impartint el taller Género, sexualidad y tradición a la sala Hiroshima per al qual ja estan obertes les inscripcions.
El Teatre Joventut acollirà dijous 8 i divendres 9 d’octubre la proposta de teatre del festival de la mà de La Cicatriz i l’estrena de la seva gran obra teatral Una llum tímida, una història basada en fets reals d’un amor entre dues dones durant la dictadura franquista. Amb aquesta obra el col·lectiu emergent pretén donar veu a les dones i reivindicar-les com la memòria històrica pròpia.
En l’espai d’incubació cultural El Pumarejo tindrà lloc Trans&Intersex Showcase, dos espectacles que conviden a compartir, mostrar i reflexionar sobre la complexa indagació de la identitat, la transició i la intersexualitat: Espolsant la pols d’Eloi Martín, un monòleg que vol donar veu i llum a tots els racons foscos del trànsit i el viatge cap a un mateix; i Que no surti d’aquí de Laura Vila Kremer, Cristina R. Raquel Loscos i Víctor Ramírez, un talk show que explica la història d’una jove hermafrodita a qui la seva amiga íntima, l’intrèpid reporter i el gran expert d’un programa volen ajudar a convertir-se en una persona completament normal. Després de l’espectacle tindrà lloc una conversa amb els artistes.
Trans&Intersex Showcase és una proposta especial per al Festival Berdache comissariada per Miquel Missé, important sociòleg, teòric i activista trans, amb compta amb projectes com Trans Art Cabaret produït per Cultura Trans i FIRE!!. Missé ha treballat com a assessor de continguts de creacions artístiques i autor de diversos llibres de referència en qüestions de gènere.
El festival en el seu afany de dirigir-se a tots els públics, programa el dissabte a Planta Uno el taller infantil Colorete Colorado, un show de contes per a nens, enfocat en la migració, la dissidència sexual i la diversitat funcional i de gènere a càrrec de la investigadora travestí i transformista Personaje Personaje.
La poesia tancarà Berdache amb Felizmente degeneradas que reuneix tres veus poètiques molt diferents, les de Maria Sevilla, Mariana Spada i Raquel Santanera en una conversa sobre les diferents maneres que alternen els gèneres en la seva obra. La proposta està moderada per María Teresa Vera i comissariada per Mireia Calafell de La Sullivan, una productora cultural de la qual destaquen projectes com el cicle “Viernes con” a Caixaforum, la jornada “BASURA! Creadoras feministas de hoy” al CCCB, i la publicació del llibre Pintas mucho: una historia sobre el acogimiento familiar (Stendhal Books i Creu Roja).
Amb l’objectiu d’arribar al màxim públic possible, el festival Berdache s’adapta als nous temps i ofereix un format híbrid que combina la seva programació presencial amb Berdache Viewing Room, un espai virtual del festival on trobar l’obra d’artistes amb discursos vinculats al gènere i la identitat. És un espai dinàmic en el qual s’anirà constantment publicant material audiovisual relacionat amb el festival.
Berdache posa a la disposició del públic la compra d’entrades i reserva anticipada des del seu web per a poder assistir a les mostres artístiques que completen la primera edició del festival. És un festival responsable i segur que compleix de manera estricta amb l’actual normativa sanitària i convida al públic a gaudir de nou de la cultura en directe.