Neix Clàssics, el nou festival per reivindicar els clàssics de tots els temps

Redacció.- Som* ha presentat Clàssics, el festival d’arts contemporànies i pensament a l’Aula 1 del CaixaForum que tindrà lloc en diferents espais emblemàtics de Barcelona del 18 d’octubre al 28 de novembre i que ha estat impulsat per La Casa dels Clàssics.
El Clàssics presenta 7 propostes d’artistes de diferents disciplines i 3 activitats exclusives, resultat d’un intens any de feina. Aquestes creacions neixen a partir de la conferència sobre la bellesa i els clàssics que l’escriptor Alessandro Baricco va fer la passada tardor a Barcelona, i a partir de la qual els artistes han estat treballant per tal d’articular un relat propi i genuí sobre què és, per a ells, la bellesa.
La intensió d’aquest festival és apropar els clàssics al públic general i reivindicar la vigència dels temes que es desprenen dels clàssics de la literatura. “La Casa dels Clàssics volem reivindicar la importància dels clàssics, fer activisme sobre els clàssics com si es tractés d’una espècie en perill d’extinció, volem que surtin del món lletraferit i que parlin a tothom; volem posar els clàssics al centre de la cultura perquè ens ajudin a pensar el present amb profunditat i ens inspirin de cara al futur”, ha apuntat Sira Abendoza, directora de La Casa dels Clàssics.
Oriol Soler, director general de Som*, ha assegurat que davant de tots aquests anys d’incerteses sobre el futur de la indústria cultural té tot el sentit del món impulsar projectes com aquest. “Volem un festival que vagi acumulant sentit i que acabi sent un festival de referencia a la nostra ciutat”, ha assegurat.
En aquesta primera edició del festival, trobem iniciatives tan singulars com el concert que Sílvia Pérez Cruz,​ acompanyada del ballarí Andrés Corchero, farà a la sala de la cúpula del MNAC, envoltada d’obres de la col·lecció del museu triades per ella mateixa. També comptarà amb la proposta de les germanes Clara i Ariadna Peya (Les Impuxibles) al CCCB, un espectacle que qüestiona els cànons de bellesa i com aquests s’imposen sobre el cos femení. “Nosaltres tractarem la bellesa a través del cos ja que creiem que es una eina molt política. Farem un poemari en viu que barrejarà música i moviment amb projeccions”, ha avançat Ariadna Peya.
​Àlex Rigola i Heartbreak Hotel ​presentaran una instal·lació teatral participativa, on l’espectador serà també actor d’una experiència única, i crearà la seva pròpia idea de bellesa. “Volem que les persones que passin tinguin una experiència al voltant de la bellesa, per tant, es donarà la possibilitat al públic de fotografiar-la a partir d’un cos”, ha afirmat Rigola.
També reflexionaran sobre la bellesa Josep Pedrals i David Soler,​ que oferiran un espectacle que combina música i poesia inspirat en Gargantua i Pantagruel, a la Biblioteca de Catalunya. El músic ​Roger Mas i la poetessa ​Maria Cabrera es mouran entre el misticisme i la bellesa al Teatre Romea. La pintora ​Paula Bonet presentarà una nova col·lecció d’olis i gravats inspirada en Baudelaire a la Galeria dels Àngels; i el crític ​Àlex Gorina comissionarà un cicle de cinema sobre les pel·lícules més belles de la història, al CaixaForum.
El Clàssics comptarà també amb diverses activitats paral·leles, com els ​Passejos peripatètics sobre la Bellesa;​ el curs ​Història literària de la Bellesa, ​que s’impartirà a La Central, on s’explorarà la idea de la bellesa dels llibres clàssics en què els artistes s’han inspirat per al festival —des de Baudelaire a Llull—; o les activitats d’​El Meu Clàssic, ​a la Biblioteca de Catalunya – amb la col·laboració de la Institució de les Lletres Catalanes – , on diferents autors reflexionaran a partir de textos clàssics que ells mateixos han triat, des de Rodoreda a La Ilíada.
“Ens sentim còmodes de revisar els clàssics i posar-los a la vida contemporània amb la intenció no nomes de conèixer els clàssics, sinó que sigui una eina pel desenvolupament de la creativitat”, ha comentat Valentí Ferràs, director del CaixaForum, col·laborador del festival Clàssics.
Amb aquest nou festival, ​La Casa dels Clàssics vol posar els clàssics al centre de les energies creatives d’avui; ​promovent el diàleg amb el passat per donar força i profunditat a la cultura contemporània; i impulsant relectures dels clàssics que ens emocionin i que ens ajudin a pensar sobre preocupacions essencials de la humanitat, com la bellesa. Com bé ha esmentat Miquel Cuaranta a la roda de premsa “qualsevol expressió cultural contemporània acaba bevent dels clàssics”.