
28 ag. 2018 Neix cúpula de les Arts, una singular infraestructura cultural a l’Eixample Sud de Girona
Amb capacitat variable fins a 800 persones, el nou equipament escènic del carrer de Barcelona, oferirà un disseny innovador i únic a Europa, capaç d’acollir les propostes dels diferents operadors culturals, educatius i socials que actúen a la ciutat
D’antic aparcament en desús a nou pulmó cultural de la ciutat.
Redacció.-L’antic aparcament de la cantonada de la carretera de Barcelona amb Emili Grahit i el Passeig d’Olot, en desús, acollirà de manera permanent, Cúpula de les arts. Es tracta d’una polivalent carpa iglú, única a Europa, amb una grada que permet desenes de configuracions possibles, escenaris variats i capacitat màxima de 852 butaques. El nou ocupament escènic gaudirà d’una situació estratègica.
El nou espai pretén ser un element més en la transformació de la carretera de Barcelona amb projectes de gran envergadura ja en marxa com la nova clínica Girona o d’altres ja aprovats com l’ampliació del centre comercial Hipercor/El corte inglés. Cúpula de les Arts aspira esdevenir un nou actiu per una ciutat que fa prova d’un notable dinamisme cultural, turístic i econòmic amb pols d’atracció estratègics com la seva universitat o destacats festivals.
Una Infraestructura única a Europa
Amb 2.050 metres cuadrats d’espai, el recinte de Cúpula de les Arts, estarà integrat per la gran Carpa Iglú al voltant de la qual es disposaran un seguit de serveis tant per als operadors que hi actuïn (magatzems, vestuaris, dutxes, sanitaris, zona de descàrrega, backstage) com per als seus usuaris (Carpa, hall, taquilla, wc públic, cafeteria, terrassa).
La gran Carpa Iglú ofereix un disseny únic a Europa que permet conciliar la visió panoràmica (sense cap columna interior) amb una destacada alçada (14,5m en el seu punt més elevat), per al disseny de la nova carpa es va treballar durant tres anys amb un equip d’experts en arquitectura textil, infraestructures desmuntables i graderies mòbils. Amb una planta amb forma de poligon regular de 16 costats i 28,5 m de diàmetre. Cúpula ha estat dissenyada per al màxim confort de l’espectador, oferint una proximitat excepcional amb l’artista:
– Cadires individuals acotxades en tot l’aforament.
-Visibilitat total: sense cap columna que obstrueixi la visió
-Grada amb important inclinació afavorint la visibilitat
– Aïllament acústic i climàtic gràcies a la càmera d’aire existent entre la doble lona.
-Amplitud de files: cada filera de butaques té una amplada propera al metre.
-Equip de so i llum amb les darreres tecnologies
-Climatització d’aire tant per fred com per calor.
Múltiples usos i configuracions possibles
Una de les particularitats de Cúpula de les Arts és la gran versatilitat de la seva configuració anterior, molt semblant a la que ofereix algun dels pocs teatres-circs conservats a l’estat, on l’espai circular central pot servir tant d’escenari 360º com de platea de butaques davant un escenari elevat propi d’un teatre a la italiana.
En el seu interior, una inclinada grada polivalent, amb còmodes butaques, ofereix desenes de configuracions possibles: auditori, teatre, restaurant-espectacle, envelat…
La infraestructura està preparada per tal de poder acollir activitats formatives de variada naturalesa durant el dia (residències d’Artistes, laboratori cultural, congressos convencions, master classes, etc.) i convertir-se al capvespre i cap de setmana en una alternativa singular per a esdeveniments corporatius, espectacles i d’altres asctes culturals, lúdics o gastronòmics. Concerts, monòlegs, desfilades, balls, obres de teatre, sopars-espectacle, circ, cates, congressos, meetings, i fins i tot, determinades competicions esportives com de tenis taula o billar poden trobar a Cúpules de les Arts el seu escenari ideal.
A nivell de creació i formació, el principal objectiu serà poder oferir un espai d’assaig per a l’acrobàcia urbana que practiquen molts joves de la ciutat: donar visibilitat aixi a la cultura dels nois i noies adeptes al parkour, tricking o slack wire.
Una Ferma aposta per Girona
La promotora d’aquest nou espai multifuncional és Circus Arts Foundation, la fundació privada cultural sense ànim de lucre que anualment organitza el Gran Circ de Nadal al desembre al Pavelló Municipal d’esports de Fontajau i Elefant d’or, el Festival Internacional del Circ al febrer, al costat del Palau de Fires de Girona. Pel nou espai i la seva programació, que segueix amb la línia de descentralització encentada en els dos esdeveniments anteriorment citats, no s’ha sol·licitat cap tipus de suport públic a cap administració competent.
Coincidint amb l’obertura de Cúpula de les Arts, Circus Arts Foundation trasllada les seves oficines de Figueres a Girona: en els propers dies, obrirà les seves noves dependències a la Plaça Europa, en uns locals a escassos 60 metres de Cúpula de les arts. L’aposta decidida de la fundació per a Girona respon a l’excepcional acollida que la Ciutat va oferir a la primera edició del Festival Elefant d’Or celebrat per primera vegada a la capital el passat Febrer. Amb les activitats educatives vincualdes a les arts del circ que es podran realitzar a la cúpula, la fundació completarà la seva oferta afegint l’exhibició noves línies de creació i formació afavorint una proposta global per a promoure Girona com a Referent internacional del circ de qualitat.