Neix el Brots del Cantilafont: Cultura Transhumant al Lluçanès

El festival farà parada a quatre municipis: Sant Agustí de Lluçanès, Olost, Alpens i Sobremunt

Redacció.- El Brots és una nova proposta del Cantilafont, el festival de música, gastronomia i arts escèniques que té lloc anualment al Lluçanès. Aquest 2021, el festival torna a deixar pas a un Brots, en aquesta ocasió, un cicle de “pasturatge escènic i musical” que vol potenciar la cultura popular al territori. El circuit, que tindrà lloc els mesos de juny i juliol, farà parada a quatre municipis: Sant Agustí de Lluçanès, Olost, Alpens i Sobremunt, amb propostes com l’espectacle Cossoc de Magí Serra i Anamaria Klajnšek, Joana Gomila i Laia Vallès, Arnau Obiols, Carles Belda i Jaume Arnella, Júlia Farrero, i Els Carbonell, entre d’altres. Les entrades ja són a la venda al web www.cantilafont.cat.

Partint d’un dels elements que des de l’antiguitat ha unit els pobles i persones del Lluçanès, com són els camins ramaders i la transhumància, el Cantilafont presenta una nova proposta que vol teixir vincles i crear un circuit de cultura popular actualitzat als nous temps. Els Brots del Cantilafont: Cultura Transhumant pretén descentralitzar la cultura dels nuclis urbans i promoure-la en entorns rurals, redescobrint indrets d’alt valor patrimonial i paisatgístic, i garantint-ne la sostenibilitat ambiental i territorial.

Una experiència global amb una programació atrevida, compromesa i multidisciplinar, que vol visibilitzar i donar suport a creacions que contemplin nous llenguatges escènics, noves dramatúrgies i noves formes de relació amb el públic. Amb la intenció de despertar l’esperit crític i reflexiu dels assistents, sense deixar de banda la vessant festiva, la proposta artística que tindrà lloc de juny a juliol als diversos indrets del Lluçanès està formada per píndoles de cultura popular pensada en les arrels i basada en les tradicions i costums del territori.

La programació d’enguany comptarà amb un total de cinc actuacions musicals i quatre propostes d’arts escèniques (dos espectacles de dansa i dos de circ), una presentació literària i un taller i una mostra de glosa. El tret de sortida tindrà lloc el dissabte 5 de juny (5 €) a la muntanya Els Munts de Sant Agustí de Lluçanès, on s’iniciarà la jornada a les 10:30 h amb un taller de glosa a càrrec de Núria Casals i Àlex Pujols i continuarà a la tarda (18 h) amb l’espectacle de circ Signos de Michele & Francisca, una proposta única en què les dues artistes generen un univers oníric i poètic a base d’un element orgànic com la farina i moviments suaus que flueixen i representen la transformació al llarg del temps. El primer dissabte del Brots del Cantilafont: Cultura Transhumant culminarà amb una mostra de glosa a càrrec de Núria Casals, Meg, Àlex Pujols i Ferriol Macip (Farri), en què la improvisació i l’humor seran els principals protagonistes.

El cicle continuarà el dissabte 19 de juny a partir de les 18 h (10 €) a l’espai de l’ermita de Sant Adjutori, a Olost, amb la presentació del llibre Escrits lluçanesos. Fogueres al poblat, l’última publicació de l’escriptor lluçanenc Ramon Erra. L’activitat comptarà amb la presència de l’autor, que conversarà amb el professor Florenci Barniol, així com amb la participació de Carolina Font i Jordi Freixa, de la revista LaRella, i la ballarina Maria de Acha. Tot seguit, l’ermita de Sant Adjutori acollirà l’espectacle de circ Teia de la creadora i intèrpret lleidatana Júlia Farrero, una peça situada entre la tradició i la contemporaneïtat que combina moviment i trapezi a través d’un llenguatge simple, visual i arrelat a la terra.Finalment, la jornada acabarà amb l’actuació d’Els Carbonell, la formació artística formada per Sergi Carbonell, teclista del grup musical Txarango, i el seu pare, l’actor Janot Carbonell. Els dos artistes presentaran un recital personal i, alhora, generacional, amb una proposta que recull els poemes i cançons que els han deixat empremta, amb peces de Maria del Mar Bonet, Federico García Lorca o Silvio Rodríguez, entre d’altres.

El tercer dia de Brots del Cantilafont: Cultura Transhumant se celebrarà el diumenge 4 de juliol (10 €) als Jardins de la Torre d’Alpens. Les actuacions començaran a les 11 h amb el concert d’Arnau Obiols, artista nascut a la Seu d’Urgell, que presentarà la seva visió personal i contemporània de la música tradicional del Pirineu català, un recull de cançons que, a partir de la improvisació i l’electrònica “artesanal”, donen lloc a un cant modern a la natura. En acabat, tindrà lloc l’espectacle de dansa Pilar de dos, de Clàudia Gómez i Raquel Viñuales, una mirada al món casteller a través dels cossos de les dues ballarines, que creen un joc de (de)construcció del castell a partir de diversos elements sonors i gestuals. El diumenge es tancarà amb l’actuació de Carles Belda i Jaume Arnella, dos músics de dues generacions diferents que, acompanyats amb un acordió i una guitarra, oferiran una cantada de cançons de taverna ben arrelades a la tradició oral i a la cultura popular catalana.

El cicle de música i arts escèniques culminarà el dissabte 17 de juliol (10 €) a Sobremunt. A partir de les 19 h, Joana Gomila i Laia Vallès presentaran el disc Paradís, un treball discogràfic que es mou en cercles excèntrics i que reflexiona a través de cançons, amb composicions que van des de haikus mínims i delicats fins a divertiments insolents i tonades mallorquines. Tot seguit, Magí Serra i Anamaria Klajnš

ek interpretaran Cossoc, una proposta de dansa de carrer caracteritzada per una coreografia hipnòtica i plena d’imatges suggerents, en què el ballarí català i la ballarina eslovena estableixen una relació íntima i una connexió excepcional. Per acabar, la formació artística Morena Tradipatxanga serà l’encarregada de tancar el cicle amb una posada en escena festiva i riallera. El grup versionarà els millors hits de música lleugera amb el seu gènere innovador i trencador, la Tradipatxanga, una barreja de música tradicional i patxanguera que juga amb l’extravagància, l’explosivitat i els clàssics musicals més coneguts.

Totes les activitats del cicle es realitzaran en espais oberts i tindran una aforament limitat de 200 persones. Les entrades ja es poden adquirir al web www.cantilafont.cat.

 

Cultura, tradició i territori

Promogut per l’Associació Voraviu Produccions Culturals, Brots del Cantilafont: Cultura Transhumant és una proposta cultural que vol posar de manifest la importància del món transhumant al Lluçanès. Per aquesta raó, els quatre municipis escollits, que eren i són espais de pas per ramats de bestiar que hi transiten durant els canvis d’estació, es troben en algun dels quatre camins de transhumància existents al Lluçanès: Central, Llevant, Ponent o Transversal. Per altra banda, el nou Brots també vol recuperar i actualitzar el llegat del SOLC: Música i Tradició al Lluçanès, el cicle ja extingit que va donar lloc a més de vint-i-tres estius de música i cultura popular al territori lluçanenc. Amb tot, la nova iniciativa manté els valors del Festival Cantilafont, nascut l’any 2013, que busca descentralitzar la cultura, allunyant-la de les grans ciutats, i posa en valor els espais naturals i rurals del territori, així com els vincles amb altres festivals i projectes de la zona, com el Festival Itineràncies, el grup de treball Transhumància, la revista LaRella o diverses associacions de cultura popular com Cor de Carxofa, entre d’altres.

Etiquetes:
,