Neix Perifèria Cultural, un cicle de propostes multidisciplinars fora dels circuits comercials

El festival vol reivindicar la descentralització i celebrarà a Riudarenes (La Selva), Bausen (Val d’Aran) o La Granadella (Les Garrigues)

Redacció.- Neix a Catalunya Perifèria Cultural, un nou cicle de música i cultura que té com a objectiu estendre la programació cultural per la perifèria geogràfica catalana. Amb una programació de juny a setembre formada per quinze activitats culturals, el cicle recorrerà diverses vegueries del Principat de Catalunya. Les propostes combinen música, poesia, debats, gastronomia, danses tradicionals i sensibilització ambiental.

Perifèria Cultural acostarà la cultura a aquelles zones on la programació al llarg de l’any és més aviat escassa, i ho farà amb talent artístic dels Països Catalans també perifèrica, és a dir, de procedències variades i amb propostes trencadores, fora dels circuits comercials. A més, serà el primer projecte que reivindicarà la música en directe sense seqüències pregravades: concerts i recitals en rigorós directe. S’han programat propostes a Riudarenes (La Selva), Bausen (Val d’Aran), Llardecans (Segrià), Biosca (Solsonès), La Granadella (Les Garrigues), Bovera (Les Garrigues), Perafita (Osona), Vilanova de Meià (Noguera), i El Montmell (Baix Penedès).

A través de la cultura, Perifèria Cultural vol incidir en l’imaginari col·lectiu del país i construir nous relats que permetin superar peatges com la dictadura de l’audiència en les polítiques públiques, la subordinació als models de macrofestivals i esdeveniments de gran format en detriment de les propostes de proximitat, l’excés de burocràcia administrativa que pateix tot el sector cultural, o l’autocensura i la cultura del políticament correcte que coarta la llibertat creativa i discursiva dels mateixos artistes i creadors, entre d’altres.

La programació

La festa de presentació del nou cicle tindrà lloc el 2 de juny a la finca Can Moragues de Riudarenes, seu de la Fundació Emys, dedicada a la conservació de la natura amb la col·laboració d’actors del territori. La presentació constarà del col·loqui Macrofestivals: i on queda la cultura? amb la participació d’Antonio Baños (periodista i escriptor), Estel Solé (actriu, dramaturga i escriptora) i Pere Camps (director del Barnasants), moderat per la periodista cultural Clàudia Darder; i el
concert de Lluís Cabot, compositor i guitarrista del grup de pop mallorquí Da Souza.

· Riudarenes
2 de juny – Lluís Cabot
7 de juliol – Paula Grande
4 d’agost – Maria Jaume
1 de setembre – Anna Andreu

· Bausen
17 de juny – ÒC Brigada Internacional

· Llardecans
23 de juny – El Belda i el Conjunt Babadoc

· Biosca
24 de juliol – Trä
9 de juliol – Mireia

· La Granadella
1 de juliol – Cafè d’Alger

· Perafita
8 de juliol – Davide Casu

· Bovera
8 de juliol – Carles Dénia
15 de juliol – Marina Casellas

·Vall de Meià
16 de juliol – Ivette Nadal
30 de juliol – Meritxell Gené