Neix un nou Festival de creació contemporània a l’antiga fàbrica Trepat de Tàrrega

El certamen tindrà lloc del 6 al 24 de juny i farà que el passat industrial dialogui amb l’art més actual

Un nou festival de creació contemporània se situa en el mapa. Des de les naus modernistes del Museu de la Mecanització Agrària Cal Trepat de Tàrrega (antiga fàbrica Trepat), indret d’origen de la transformació social i industrial a les terres de Lleida, s’impulsa el nou festival de creació contemporània EMBARRAT. Per primera vegada, un espai museu-industrial acull un projecte d’art contemporani.

Si l’any 1931 un EMBARRAT era un sistema proveïdor d’energia a la maquinària simple, ara el concepte canvia per convertir-se en un espai de creació que dialoga des del passat industrial recent amb la modernitat més absoluta a través de l’art i el pensament.

El festival, organitzat conjuntament per Intersecció i el Museu de Mecanització Agrària Cal Trepat (Ajuntament de Tàrrega) i amb la col·laboració de l’Institut d’Estudis Ilerdencs, comptarà amb nombroses activitats que comprendran un ampli ventall de disciplines artístiques, que inclouen concerts, tallers, exposicions i un mercat de llibres d’art i d’autor. Una de les principals activitats serà la presentació d’un nou llibre i una exposició del fotògraf Joan Fontcuberta sobre l’antiga fàbrica de cal Trepat.

A més, l’Embarrat està compromès amb els nous artistes i, és per això promou l’exposició la Gran Màquina com a metàfora del desig d’una més gran productivitat dirigida a una millora social. Ja s’ha obert una convocatòria amb l’objectiu de trobar entre 8 i 12 artistes actius, emergents i compromesos, que amb les seves obres constituiran aquesta exposició que s’ubicarà a l’interior de l’antiga Fàbrica Trepat (ara museu) i s’inaugurarà dins de les dates del Festival Embarrat. El termini de recepció d’obres estarà obert fins al 28 d’abril de 2014.

L’objectiu del festival és garantir l’accés a la cultura alhora que es dóna a conèixer el patrimoni arquitectònic, paisatgístic i industrial de Tàrrega. El festival aspira també a esdevenir un generador i vertebrador de noves idees, instigant i animant experiències participatives al voltant de la cultura i de l’art més avançat, i contribueixi a convertir Tàrrega en un futur pol d’atracció cultural a Ponent.