Neus Català explica la seva vida a la novel·la 'Un cel de plom'

Carme Martí ha novel·lat la vida de la darrera supervivent catalana del camp de concentració nazi de Ravensbrück

Amsterdam Llibres publica L’extraordinària vida de Neus Català, explicada per ella mateixa i reviscuda a través D’una ambiciosa novel·la de memòries magistralment construïda per Carme Martí.

Filla de pagesos D’un petit poble del Priorat, Neus Català era una jove inquieta de vint-i-un anys quan va esclatar la Guerra Civil espanyola. Amb aquest llibre reviu la joventut interrompuda per la guerra i la ràpida presa de consciència social. Barcelona, Premià de Mar i, finalment, la retirada a peu per la frontera fins arribar al sud de França. La resistència, els maquis i el primer gran amor. Passió i rebel·lió, fins al dia que els SS truquen a la porta. Presó. Un llarg viatge de tren fins Ravensbruck, Hollschein … i el començament de L’infern. És la història viva D’un segle i D’una lluita constant.

Neus Català (Els Guiamets, 1951) va sobreviure a L’horror dels camps de concentració gràcies a la força moral i a la solidaritat entre les companyes. En ser alliberades es van prometre no oblidar. Als noranta-sis anys es manté fidel a la seva lluita per la memòria.

Carme Martí (Montblanc, 1972) és llicenciada en filologia catalana. Ha publicat ‘Història D’una cuinera. Memòries de Maria Badia’ (2008) i ‘Cròniques rurals’ (2011), amb Jordi Llavina i Albert Carreras. Forma part de L’equip del Museu de Vida Rural.                                  

‘Un cel de plom’ ja es troba a les llibreries i L’edició en castellà sortirà publicada per Roca Editorial a finals de març sota el títol ‘Cenizas en el cielo’.