Dia Internacional de les dones 8 de març

Nombroses activitats per reivindicar el Dia Internacional de les dones

Diàlegs, conferències, formació, cinema, poesia, tertúlies literàries, exposicions, audioguies, contes, tallers de llenguatge inclusiu i llistes musicals en són els formats més destacats

El Departament de Cultura ha preparat desenes d’activitats per reivindicar el Dia Internacional de les Dones, des de tots els àmbits, en múltiples formats i per a tots els públics.

La consellera de Cultura, Àngels Ponsa, que participarà en la concentració del 8 de març, Dia Internacional de les dones, ha manifestat que “sense igualtat d’oportunitats no és possible una societat plena i des de l’àmbit de polítiques públiques tenim molta responsabilitat perquè hi seguim avançant.”

Al voltant d’aquesta commemoració s’han organitzat diverses activitats arreu de Catalunya i, també, virtualment.

El programa internacional que dirigeix Lluís Puig des de Brussel·les ha programat la conferència–concert Dona i exili, amb la participació de M. Àngels Cabré i l’actuació de Marta Rius “en record de tantes dones escriptores, cantants, pintores i, sobretot, activistes a favor de la pau i dels drets humans que van patir un doble silenci: pel fet de ser exiliades i pel fet de ser dones”. Dimarts 9, a les 18.30 h.

També s’ha programat un debat que tindrà lloc dijous 11 a les 18.30h al Casal Català de Brussel·les amb Gemma Pasqual, escriptora i autora del llibre ‘Viure Perillosament’; Meritxell Serret, diputada del Parlament de Catalunya i Roser Maresma, representant del Casal Català.

Els diferents museus de Catalunya també han organitzat algunes activitats, com és el cas del Museu d’Història de Catalunya, que ha incorporat una nova audioguia en clau de gènere que explica l’exposició permanent a partir de testimonis femenins. El Museu d’Art de Girona ha creat un espai permanent a la seva web, titulat “en clau de dona” on es recull informació de diverses dones artistes. També, amb col·laboració amb els Amics del Museu d’Art s’ha organitzat un cicle de tres projeccions al Cinema Truffaut de Girona.

L’àmbit del cinema també ha volgut posar el seu granet de sorra a través de la Filomteca de Catalunya. Dins del cicle ‘Dies curts’, dues de les muntadores més destacades del cinema català recent: Ana Pfaff i Ariadna Ribas, col·laboradores de cineastes com Carlos Marques-Marcet o Albert Serra, han creat Dostopos, un projecte on experimenten lliurement amb les imatges des d’un apropament intuïtiu i lliure, basat en el muntatge i més pendent de la plasticitat dels materials que de la perfecció formal o qualsevol estructura narrativa. Aquesta pràctica els permet tot tipus de jocs creatius, plens de sensualitat i poesia, vinculats al found footage, el collage animat o la manipulació del negatiu.

Durant tot l’any des del Servei de Biblioteques es duen a terme diferents accions en relació a la temàtica de gènere, com ara clubs de lectura sobre el tractament literari de la violència masclista, adquisició de bibliografia específica, i difusió de la campanya el Dia de les Escriptores.

Finalment, el Departament de Cultura, a través de l’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC) i Catalan Arts – Music i el Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL), publica dues llistes de Spotify commemoratives del 8 de març, amb cançons en català interpretades per dones o sobre la dona amb un caire reivindicatiu, i una selecció dels darrers projectes musicals catalans liderats per dones.