Nou impuls a la música de la Catalunya nord

Cinc grups del Col·lectiu Joan Pau Giné actuen a Santa Perpètua de Mogoda

La música és un dels terrenys on es fa més patent la unitat de la llengua catalana i reforça entre els habitants dels Països Catalans la certesa de formar part d’un espai cultural i comunicatiu comú. Així, la circulació de propostes musicals en llengua catalana entre els diferents territoris dels Països Catalans flueix amb naturalitat malgrat situacions d’insularitat, oblits mediàtics i traves polítiques. Només en el cas de la Catalunya Nord, la frontera administrativa que la separa de la resta del país s’ha demostrat com un gran escull per a la difusió dels seus artistes.

El Col·lectiu Joan Pau Giné vol trencar aquesta frontera! Es tracta d’una associació lliure que en pocs mesos de funcionament ja té més de trenta grups a les seves files. El projecte no només es va pensar per encabir-hi els creadors d’expressió catalana, sinó a la totalitat d’artistes del territori que se senten catalans, posant així de relleu la diversitat lingüística i de procedències nacionals dels seus integrants. Al Col·lectiu Joan Pau Giné hi ha músics originaris d’Itàlia, Algèria, Bretanya, Anglaterra o Haití, alguns dels quals s’han animat a enregistrar en català per primera vegada com el berber Samir Mouhoubi.

Així, aquest Sant Jordi (22:00 h), a la sala Cam Bernades del col·lectiu Tercera Via -Santa Perpètua de Mogoda- actuaran una part dels grups del Col·lectiu Joan Pau Giné: Samir (berber); Benquebufa (pop); Joan Ortiz (mestissatge); Pascal Bizern (rock) i Zompa (reggae, ska).

 
Samir Mouhoubi

Va néixer a la petita Kabilia. Amb 16 anys, integra el seu primer grup com a flautista. Canta en kabilenc, àrab dialectal, francès i, avui dia, en català. En 1998 grava el seu primer àlbum i, el 2001, treu el segon sota les bombes lacrimògenes. En 2002 arriba a Catalunya. Els seus temes predilectes són L’amor, els problemes de societat i la identitat kabil. Samir treu la seva inspiració amb les musiques berbers i els ritmes orientals, barrejant-hi conceptes harmònics i melodies pop, blues, rock i també de musiques de balls.


Ben Gross

És anomenat ?Benquebufa? des de la seva participació a L’homenatge a Joan Pau Giné, en 2003, pel desè any de la seva desaparició. Quan va començar a treballar cançons D’en Giné, recorda que ?les seves cançons, a la vegada poètiques i assequibles, valoren el rossellonès com a llengua musical. Vaig descobrir amb Giné la mateixa honestedat lírica, L’observació, la tendresa i L’humor que m?agraden també amb Bob Dylan o Leonard Cohen.? Ben amb la guitarra i el harmònica, acompanyat per una percussió i un baix, interpreta una de temes D’en Giné i va traduir dues de les seves cançons en anglès.

Joan Ortiz

És una formació de cinc músics que porten les seves influències diverses per crear un estil de mestissatge original. La majoria de les cançons del nou àlbum D’en Joan Ortiz són creacions personals (23 de les 25). Cada cançó és una mena de pintura. Els temes tractats ?sovint amb una bona dosi D’humor- són L’amor, la pena, la joia i la revolta. Tot això amb colors musicals variades i exclusivament en català.

Pascal Bizern

És un cantautor occità talentós i carismàtic que va viure a la Catalunya nord. Vindrà a Cam Benades envoltat pel seu nou equip de sis músics talentosos amb un currículum increïble. Presentaran els temes del seu nou àlbum amb violí, sac de gemecs… Bizern va cantar per primera vegada en català durant el concert dels 90 anys D’en Jordi Barre, el 2010.

Zompa

És un grup catalano-napolità que comença la seva aventura musical a principis de 2010 amb sis músics del Conflent. Es mouen amb el desig D’expressar la seva revolta amb L’energia de la festa i llengües catalana, napolitana, espanyola i italiana. Actualment treballen en la realització del seu primer CD.