
19 jul. 2021 Nou Museu del Port a Tarragona
La nova museografia desperta els sentits i transporta el públic al passat i present del Port i el Barri Mariner del Serrallo
Redacció.- El Port de Tarragona ha inaugurat el nou Museu del Port després d’una reforma integral per crear una emocionant i atractiva oferta museogràfica oberta a tots els públics.
L’arquitectura i el disseny expositiu van de la mà en el projecte del Nou Museu. Des de l’inici, el diàleg entre ambdues disciplines ha permès trobar les solucions més adients a l’espai, optimitzant els recursos i teixint sinergies que acaben afavorint l’eficiència de la instal·lació. Vint anys després de la seva inauguració com a museu, aquest antic magatzem canvia el seu aspecte per adequar-se millor al seu ús actual. La intervenció és respectuosa amb la construcció original, i manté el seu sentit, tractant-lo com l’element patrimonial que és.
Des de l’estiu de l’any 2020 el Port ha estat treballant en el procés d’una renovació integral d’aquest espai cultural i històric de la ciutat. Les obres han culminat en gairebé un any en què, el magatzem construït al primer terç del segle XX, s’ha convertit en un espai més nou i modern per exposar el fons patrimonial portuari, i a la vegada, oferir una nova museografia d’emocions gràcies a la incorporació d’elements visuals i interactius.
Una intervenció integral
L’import d’inversió en la reforma integral de l’edifici ha estat d’1.645.379,80 € (iva exclòs) i el pressupost en el nou disseny museístic de 917.813,03€ (iva exclòs). El Museu ha viscut una intervenció integral d’aproximadament 12 mesos que millora l’edifici i renova el seu vessant museístic, mantenint la seva essència i història arquitectònica. Aquesta reforma s’ha finançat parcialment a través de l’1.5% cultural, ja que la Comissió Mixta del VII Acord de Col·laboració entre el Ministeri de Foment i el Ministeri de Cultura per a l’Actuació Conjunta en el Patrimoni Històric, va aprovar l’atorgament d’ 1,75 milions d’euros al Port de Tarragona per “obres del projecte de nova proposta per al Museu Marítim del Port de Tarragona”.
La proposta arquitectònica de reforma integral de l’espai del Museu del Port és un disseny de l’Estudi Despatx Milà Arquitectura i Urbanisme de Tarragona.
Nou discurs museístic
El nou projecte museogràfic del Museu del Port, idea elaborada per l’equip d’Ignasi Cristià i Iago Blasi, consisteix en una reinterpretació integral de l’espai i dels seus continguts per aconseguir una experiència molt més emocionant, activa i moderna. La realitat que presenta el Museu és un relat temàtic dividit en 4 temàtiques i dos àmbits generals finals.
La primera àrea, sota el títol ‘Entre el mar i la terra’ explica la raó de ser dels ports, els orígens i els inicis del Port de Tarragona. En el següent espai, sota el títol ‘Fer-se a la mar’, la temàtica gira al voltant de les tècniques de navegació i de les embarcacions que han transitat pel Port al llarg del temps. El tema del tercer àmbit ‘La vida al port’ compta amb una taula interactiva que convida a jugar i confeccionar algunes de les receptes més conegudes i amb més història del litoral tarragoní. Aquest espai també desenvolupa temes com la funció de les dones al port, el comerç o el tràfic de productes químics, sense oblidar els oficis més representatius del món de la mar. La darrera temàtica sota el títol ‘‘Port i sostenibilitat’, presenta el reflex de com el Port ha anat canviant la fesomia del territori, tant en l’espai immediat com en el d’influència. La importància de la implementació dels principis del creixement sostenible que modula l’impacte de l’activitat industrial propiciada pel Port. Finalment trobem els dos àmbits generals, primer ‘Port i territori’ dedicat a parlar sobre la influència del port al territori al llarg dels anys i, finalment ‘Arqueologia subaquàtica’ dedicat a l’estudi de l’arqueologia subaquàtica, donat que, algunes peces trobades al fons marí, ens ajuden a entendre l’evolució de la navegació i de la humanitat.
Cal tenir en compte que a més de les 4 àrees temàtiques i la renovació del relat, el Port de Tarragona ha volgut preservar molts dels objectes emblemàtics del museu i integrar les noves experiències visuals i participatives del nou projecte museístic, com és el cas del gegantesc motor dièsel del vaixell ‘Dragonera’.
Segons declaracions de Mercè Toldrà, responsable del Museu del Port, “La incorporació de nous elements de patrimoni portuari vinculats a l’activitat pròpia d’un port així com d’objectes cedits per particulars relacionats amb els ports pesquer i esportiu, reforcen, encara més, el vincle entre la institució cultural i el públic aficionat o professional del món de la mar”.
La nova museografia varia el format de l’anterior distribució, es crea un recorregut més lineal en què la persona que el visita gaudeix d’un itinerari on es troba amb objectes nous i, aconsegueix submergir, a qui el visita, en les diferents temàtiques que l’espai exposa. A més, el nou itinerari interior permet fer un recorregut més íntim, personal i interactiu. La nova exposició permanent del Museu facilita que la visita sigui una col·lecció d’experiències lúdiques i sensorials per a qui ho visita: videojocs, audiovisuals de gran format, projeccions de 360 graus o expositors interactius fan que tothom que s’apropi al Museu, ubicat al Moll de Costa, se submergeixi dins del món de la mar per conèixer de primera mà el Port de Tarragona del passat i del present.