Nova definició del que ha de ser un museu

L'ICOM ha aprovat la proposta de la nova definició amb temes com inclusivitat, accessibilitat, ètica i sostenibilitat

Redacció.- A Praga, el 24 d’agost del 2022, l’Assemblea General Extraordinària del Consell Internacional de Museus,  l’ICOM ha aprovat la proposta de la nova definició de museu amb un 92,41% (A favor: 487, en contra: 23, abstenció: 17). Després de l’adopció, la nova definició de museu de l’ICOM és la següent:

“Un museu és una institució permanent sense ànim de lucre al servei de la societat que investiga, col·lecciona, conserva, interpreta i exposa el patrimoni material i immaterial. Oberts al públic, accessibles i inclusius, els museus fomenten la diversitat i la sostenibilitat. Funcionen i es comuniquen de forma ètica, professional i amb la participació de les comunitats, oferint experiències variades per a l’educació, el gaudi, la reflexió i l’intercanvi de coneixements.”

Aquesta nova definició està d’acord amb alguns dels principals canvis en el paper dels museus, reconeixent la importància de la inclusió, la participació de la comunitat i la sostenibilitat. ICOM establirà els propers passos per a l’aplicació i adopció de la nova definició de Museu.

«Aquesta nova definició està alineada amb alguns dels principals canvis en el paper dels museus actualment. Ens hem vist obligats a canviar. Realment, crec que aquesta decisió millorarà el paper del museu a tot el món» diu Alberto Garlandi , president d’ICOM, diu a la publicació  ‘The Art Newspaper’