Núria Cadenes guanya el premi Lletra d’Or

El jurat l’ha escollit l'obra Guillem com a millor novel·la de l’any per encarar una injustícia històrica

Redacció.- El premi Lletra d’Or d’enguany ha estat atorgat a la novel·la Guillem, de Núria Cadenes, que l’editorial Amsterdam va publicar el febrer del 2020 amb èxit de crítica i públic. La novel·la ha arribat a la 5a edició i supera ja els 10.000 exemplars venuts.  El jurat del guardó, format per Sebastià Alzamora, Míriam Cano, Llucia Ramis, Andreu Gomila, Jordi Nopca, Bel Olid, Cristina Clemente i Pau Miró, coincideixen a destacar la importància d’aquesta novel·la per «encarar una situació d’injustícia històrica, malauradament vigent, posant al servei del relat una gran tasca de recerca i documentació i una sensibilitat i un estil literari completament genuïns.»

L’entrega del premi s’ha dut a terme aquest, dimecres 20 d’octubre, en el tradicional àpat organitzat per l’editorial. Com és costum, en el transcurs del dinar, el joier Manel Capdevila i Coral ha fet entrega del premi a la guardonada: un botó de solapa d’or, que representa la lletra grega “fi” (Φ), símbol clàssic de l’equilibri, i que és la imatge del premi.

El premi: un dels més prestigiosos de les lletres catalanes
El Premi Lletra d’Or va néixer el 1956 i cada any premia el millor llibre publicat l’any anterior. És considerat un dels més prestigiosos de les lletres catalanes, tant per la qualitat de les obres guanyadores —entre les quals trobem Lítica de Lucia Pietrelli (2020), El nus la flor d’Enric Casasses (2019) o L’Ermita de Jordi Llavina (2018)—, com pel prestigi i independència del jurat, que no estan sotmesos als interessos de cap empresa o institució.A Guillem, Núria Cadenes reivindica la figura de Guillem Agulló, que va morir assassinat a mans del feixisme a Montanejos (Alt Millars) la matinada de l’11 d’abril del 1993.

Amb un estil depurat i contingut i amb solucions narratives pròpies, Núria Cadenes ha construït una novel·la documental potent i singular, que inclou fragments del sumari del cas, notícies dels diaris de l’època i records de la família i amics.

El llibre, que ja va per la 5a edició i ha arribat als 10.000 lectors, forma part de la campanya de conscienciació, reivindicació i memòria La lluita continua, que inclou la pel·lícula La mort de Guillem, dirigida per Carlos Marqués-Marcet, i que ja ha recollit diversos premis, com el Gaudí a la millor pel·lícula per a televisió i al millor llargmetratge del Festival de Cinema i Televisió de Lleó.