Núria Espert i la Federació de Diables i Dimonis de Catalunya entre els guardonats amb els Premis Nacionals de Cultura

Els Premis Nacionals de Cultura 2015 es lliuren en clau de jazz

 

Josep M. Cadena, Guillermina Coll, Núria Espert, la Federació de Diables i Dimonis de Catalunya, la Fundació Privada Espai Guinovart, Francesc Parcerisas, Xavier Pla, Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries, Amèlia Riera i Jaime Rosales han rebut el Premi Nacional de Cultura 2015, la distinció més rellevant en l’àmbit de la cultura, que atorga cada any el Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (CoNCA).
 
Els premis han volgut enaltir la trajectòria, l’obra, l’excel·lència i la mirada pròpia de deu personalitats i entitats catalanes que han esdevingut referents en el projecte cultural català i gaudeixen del reconeixement del sector professional i de la ciutadania.
 
L’acte de lliurament dels premis es va celebrar ahir al vespre al Teatre Romea de Barcelona. L’èxit d’assistència. més de 500 persones, ha propiciat que la sala estigués a vessar per seguir una vetllada dedicada a les arts i la cultura catalanes.
 
La cerimònia ha estat presidida pel M. Hble. Sr. Artur Mas, president de la Generalitat de Catalunya, acompanyat també per l’Hble. Sr. Ferran Mascarell, conseller de Cultura, el Sr. Carles Duarte Duarte, el Plenari del CoNCA i personalitats del món de la cultura com Mario Gas, Lloll Bertran o Àlex Casanoves.

Un acte de lliurament de premis en clau de jazz

Òscar Dalmau ha estat l’encarregat de conduir una vetllada impregnada de jazz que ha comptat amb les intervencions musicals d’Andrea Motis & Joan Chamorro Grup. El grup ha evocat l’ambient del Jamboree dels anys seixanta, on tocava Tete Montoliu.
 
La intervenció de Carles Duarte ha precedit l’entrega dels premis, en la que ha destacat que els Premis Nacionals de Cultura “volen distingir figures eminents que encarnen, d’una manera persistent i fecunda, els fonaments i els compromisos que voldríem que inspiressin la nostra vida cultural”.
 
El periodista i especialista en il·lustració artística Josep M. Cadena ha estat el primer en rebre el Premi, atorgat per la seva contribució a l’estudi, la difusió i l’anàlisi del periodisme gràfic a la premsa catalana històrica i contemporània. A continuació, ha rebut el guardó la ballarina Guillermina Coll per la seva significativa trajectòria en el món de la dansa catalana i al seu ensenyament, així com el poeta Francesc Parcerisas per la seva aportació a les lletres catalanes i la seva tasca com a traductor al català de grans obres de la literatura universal.
 
Posteriorment ha recollit el premi Xavier Pla, qui ha destacat per la seva tasca de recerca  acadèmica a l’entorn de la creació literària de Josep Pla. L’artista Amèlia Riera  ha recollit el premi de mans del conseller de Cultura, Hble. Sr. Ferran Mascarell, per la seva dilatada i activa carrera artística d’arrel surrealista, feminista i mirada pop. La Fundació Privada Espai Guinovart, entitat que ha estat representada per la seva presidenta Maria Guinovart i l’Alcalde d’Agramunt, Il·ltre. Sr. Bernat Solé, han rebut el premi per la cura i la difusió del llegat de Josep Guinovart així com per promoure l’art emergent des de l’àmbit local.
 
La cerimònia ha seguit amb el reconeixement a Jaime Rosales, director que ha sabut transmetre la complexitat de la vida actual mitjançant el seu cinema íntim, alhora que amable i dur. Per la seva tasca en la preservació i la difusió de la música i la festa popular i tradicional de carrer, s’han distingit al grup de les terres de l’Ebre Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries i a la Federació de Diables i Dimonis de Catalunya, entitat que ha treballat intensament per vetllar per la seguretat de la festa del foc al carrer alhora que per garantir-ne la seva pervivència. Tots dos premiats han animat l’acte amb breus actuacions -un agraïment en forma de jota, els primers, i un acompanyament de tabalers típic dels correfocs, els segons- que s’han guanyat els aplaudiments del públic assistent.
 
En darrer lloc, Núria Espert ha recollit el Premi Nacional de Cultura d’enguany de la mà del president de la Generalitat de Catalunya, Molt Hble. Sr. Artur Mas, com a reconeixement a la seva dilatada i consolidada trajectòria internacional com a actriu, directora teatral i empresària de teatre, que ha deixat un rastre inesborrable en l’escena teatral catalana i de l’estat espanyol.

Nit d’homenatges a grans figures de la cultura catalana
 
Durant l’acte, també s’ha fet menció a d’altres figures cabdals de la cultura catalana ja desaparegudes. Entre d’altres, s’han recordat el 20è aniversari dels decessos d’Ovidi Montllor i Guillem d’Efak, personalitats claus en la popularització de la música catalana, així com de Joan Magrinyà, mestre de dansa. També s’han rememorat els 700 anys de la mort de Ramon Llull i el 125è aniversari del naixement de l’etnòleg i folklorista Joan Amades.
 
El president de la Generalitat de Catalunya ha estat l’encarregat de concloure un acte emotiu i festiu, protagonitzat per l’excel·lència dels deu guardonats. “El nostre petroli, a diferència d’altres països, és la nostra cultura, la nostra creativitat i talent. Ve de lluny, de pous molts fonts i és inesgotable”, ha finalitzat el president Mas.