Núria Graham i el “Rèquiem” de Mozart amb Jordi Savall obren la nova temporada de l’Auditori de Girona

L'artista vigatana estrena les cançons del nou disc, "Cyclamen", i Sol Picó oferirà una intervenció al concert de música clàssica

Redacció.- L’Auditori de Girona obre la nova temporada hivern/primavera de 2023 aquest cap de setmana amb dues grans propostes musicals tant pel que fa a la clàssica com a la moderna. La primera, el divendres 20 de gener, a càrrec de la cantant i compositora vigatana Núria Graham, que estrenarà a l’Estat espanyol el seu nou disc, Cyclamen. I, el diumenge 22 de gener, el reconegut mestre Jordi Savall dirigirà el Rèquiem de Mozart amb Le Concert des Nations & La Capella Reial de Catalunya. Prèviament a aquest darrer concert, la ballarina i coreògrafa Sol Picó, oferirà una performance en el marc de l’Artista convidada.

La nova programació d’hivern/primavera de 2023 compta amb una trentena de propostes, tant amb grans figures nacionals, estatals i internacionals com artistes emergents per descobrir. Pel que fa a l’àmbit de les músiques modernes, l’encarregada d’inaugurar la temporada és l’artista vigatana Núria Graham. Ara torna als escenaris amb nou disc, Cyclamen, produït per ella mateixa i cuinat a foc lent. Un àlbum que veurà la llum el mateix dia de l’estrena a Girona, editat per la discogràfica americana Verve Forecas, a través de New Deal, conjuntament amb Primavera Labels i Universal Music. Partint d’una nova instrumentació i sonoritat, Graham s’inspira en faules imaginàries, somnis premonitoris i missatges de la natura. Enregistrat entre el menjador de casa i l’estudi, els arranjaments del disc ens traslladen a un món nou on els instruments de corda i vent són narradors d’aquest viatge oníric i circular. En directe, l’artista plasma les cançons al piano, veu i guitarra, acompanyada per una banda formada per Jordi Matas, a les guitarres i al baix; Marcel·lí Bayer, al clarinet i al saxo; Anna Godoy, a l’arpa, i Malcus Codolà, a la bateria.

Pel que fa a l’àmbit de la música clàssica, la nova temporada començarà amb una proposta d’alt nivell: el Rèquiem de Mozart sota la direcció del mestre Jordi Savall, amb Le Concert des Nations & La Capella Reial de Catalunya. Mozart va saber expressar, a través d’aquest text de la litúrgia cristiana, tots els estats d’ànim: des de la por del Judici (Dies irae) a l’esperança de la clemència de Déu (Kyrie), de l’angoixa del patiment inútil (Recordare) a la certesa d’un més enllà ple de llum (Luceat eis). Un plany fúnebre, però sobretot una pregària extrema, tot implorant la misericòrdia divina. Poques vegades una música ha estat tan marcada pel geni, l’expressió, la fe i el patiment d’un ésser humà. Com també genial la interpretació d’aquest plany, sota el guiatge de Jordi Savall, un dels grans mestres en aquest repertori a escala mundial. El concert tindrà lloc el diumenge 22 de gener, a les 19 h, a la Sala Montsalvatge i les entrades estan exhaurides. Abans de l’actuació, a les 18 h, s’oferirà una conferència prèvia a càrrec de Sara Pujolràs, en un acte coorganitzat amb Amics de l’Òpera de Girona.

Sol Picó, artista convidada

Amb la voluntat d’acostar-se a noves realitats i trencar l’hermetisme que sovint impregna les institucions culturals, l’Auditori de Girona segueix explorant la relació de la música amb altres disciplines mitjançant la figura de l’Artista convidada. En aquesta ocasió, l’equipament gironí vol acostar-se a la dansa amb la coreògrafa, ballarina i generadora d’estímuls Sol Picó (Alcant, 1967). Aquest diumenge, l’artista oferirà la primera de les tres propostes programades de la temporada: una intervenció artística prèvia al concert de Jordi Savall, que tindrà lloc a l’interior de la Sala Montsalvatge