Òmnium Cultural guanya el Premi a la Promoció i la Difusió

Dijous 28 tanca el cicle de xerrades sobre sardana pel qual Òmnium ha sigut premiat

La Capital de la Sardana 2016 ha atorgat a Òmnium Cultural el premi a la Promoció i Difusió pel “Cicle de xerrades sobre la sardana: 4 mirades sobre la dansa més bella que es fa i es desfà”, organitzat per Òmnium Gironès i que culminarà aquest dijous 28 d’abril amb l’actuació pictòrico-musical de Marcel Casellas i Mariona Millà.

El músic espluguí Marcel Casellas presentarà junt amb la pintora Mariona Millà el seu últim llibre/CD titulat “La nostra estimada sardana”, serà el dijous 28 d’abril a les 7 de la tarda a la seu d’Òmnium Gironès. La presentació comptarà amb l’actuació pictòrico-musical d’aquests dos artistes i posarà punt i final a aquest cicle, que ha durat quatre mesos.

L’objectiu d’aquest cicle és mostrar l’evolució de la sardana al llarg dels anys a través de les seves variants, de quina manera han sorgit, les influències que han rebut, el context en el qual es van donar i la seva importància com a símbol nacional.

Òmnium Gironès, en col·laboració amb els Amics de la Sardana Terranostra de Girona, ofereix quatre visions sobre “la dansa més bella de totes les danses que es fan i es desfan” a través de l’experiència de diferents musicòlegs i artistes, que ens parlen sobre la dansa i com s’ha anat modelant. Alguns d’ells reflexionen sobre com s’ha utilitzat com a símbol nacional i quina part d’aquesta simbologia és mite i quina part és fidel a la historia real de la dansa.

El cicle de xerrades sobre la sardana es va iniciar el 28 de gener amb la xerrada “Les altres sardanes de Pep Ventura: a la moda, republicanes i revolucionàries”, en la qual es va parlar de les sardanes operístiques, republicanes i revolucionàries de Pep Ventura. La segona xerrada, titulada “La sardana, entre el mite i la història. Estudi musical de les transformacions d’una idea social”, va anar a càrrec del compositor gironí Joaquim Rabasseda i Matas que va parlar sobre el mite de la sardana. Mentre que en la tercera, el musicòleg de la sardana Lluís Albert va presentar el seu llibre “Contra la falsa sardana” en el qual argumenta les raons per les quals s’ha de respectar la posició tradicional d’enlairar els braços en els curts. El dijous tindrà lloc l’última xerrada amb l’actuació del músic Marcel Casellas i la pintora Mariona Millà.

Etiquetes:
, ,