
06 març 2020 Oques Grasses, guardonat amb tres Premis Enderrock 2020, s’erigeix com el gran artista guanyador de la gala
Andrea Motis, El Cor Jove Nacional de Catalunya i El Pot Petit, millors discos de jazz, clàssica i públic familiar
Redacció.- Oques Grasses ha resultat el grup guanyador dels Premis Enderrock 2020 – XXII Premis de la Música Catalana amb tres guardons, mentre que Miki Núñez i Lildami han obtingut dos guardons cadascú, atorgats pel públic i per la crítica. El grup osonenc s’ha emportat dues de les cinc categories del vot popular per les quals estava nominat, el premi al millor artista –sumat al de la crítica– i el millor disc de pop-rock per Fans del sol (Halley Records, 2019).
Per la seva banda, el terrassenc Miki Núñez ha guanyat el premi al millor artista revelació i millor cançó de pop-rock per “Escriurem”, tots dos en la votació popular. Finalment, el raper Lildami, també de Terrassa, s’ha fet amb el premi pel millor àlbum de músiques urbanes amb Flors mentre visqui (Halley Records, 2019), tant per la votació del públic com de la crítica.
De la quinzena de guardons per votació popular –els resultats s’han desvelat a la gala celebrada la nit d’aquest dijous 5 a l’Auditori de Girona–, Rosalia ha rebut el premi a la millor artista en llengua no catalana; Porto Bello, al millor directe; Joan Rovira, a la millor cançó d’autor per “Sota el teu balcó”; Ginestà, al millor disc de cançó d’autor; i Buhos, el millor videoclip per “Connectats”.
En la categoria de folk, Criatures ha recollit el premi al millor disc folk per Praxinoscopi (Microscopi, 2019), i la millor cançó tradicional ha estat per “Prec de Nadal”, de Meritxell i Judit Neddermann. El millor disc de jazz ha recaigut en Do outro lado do azul (Verve, 2019), d’Andrea Motis; el millor disc de clàssica, en Cor Jove Nacional de Catalunya (Ficta Around Music, 2019), de Cor Jove Nacional de Catalunya; i el millor disc per a públic familiar, en 10 anys (U98 Music, 2019), d’El Pot Petit.
La gala ha comptat amb la presència del president de la Generalitat, Quim Torra, que a la seva arribada a l’Auditori ha expressat el seu goig d’assistir a “la gran nit de la música catalana”. Torra ha afirmat que la música del país “passa per un moment molt dolç i volíem mostrar des del Govern de Catalunya tot el nostre suport als creadors, artistes i productors”. En darrer lloc, el president ha elogiat la reivindicació de més inversió pública en cultura. “No només és aquest 2%: hauria de ser més del 2%. Enguany hem fet un esforç considerable. A més, just hem pogut aconseguir 13 milions addicionals de l’Estat, que els dedicarem a cultura. Estem encara lluny d’on volem arribar, però ens hi anem acostant”, ha conclòs.
També s’ha comptat amb la presència de l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas; el vicepresident del govern, Pere Aragonès; la consellera d’Agricultura, Teresa Jordà; i el diputat de Cultura de la Diputació de Girona, Albert Piñeira, entre altres autoritats i representants del sector musical d’arreu dels Països Catalans.
REIVINDICACIÓ DEL 2% PER CULTURA i 300 ENDERROCK
Un dels eixos temàtics de la gala ha estat la reivindicació de dedicar el 2% del pressupost de Cultura de la Generalitat, amb l’anunci de l’adhesió del sector musical a la campanya promoguda per Actua Cultura. El cartell dels Premis Enderrock 2020, dissenyat per Manuel Cuyàs, expressa una demanda àmpliament recolzada per la indústria musical catalana i que pretén equiparar la despesa pública en Cultura a Catalunya amb la dels països europeus més avançats.
En aquest sentit, el director editorial del Grup Enderrock, Lluís Gendrau, ha reclamat en el discurs “que no es consideri la cultura com la xocolata del lloro i que s’hi destini el 2% del pressupost com a canvi de paradigma per afrontar la identitat i la dignitat com a país. Cal agrair l’esforç del Govern per augmentar el pressupost cultural, però amb tot la xifra anunciada pel 2020 ens situa encara molt lluny dels índexs d’altres Estats europeus més avançats”.
A més, la gala s’ha aprofitat per llançar el número 300 de la revista Enderrock, que s’ha plasmat en una edició especial de 200 pàgines dedicades a quatre dècades de rock. Una antologia fotogràfica de 300 concerts fotografiats pel fotògraf barceloní Xavier Mercadé, fundador de la revista i especialista en la música en directe, que ha cobert més de 14.000 concerts i ha documentat més d’un milió de fotos entre 1984 i 2020.
PREMIS ESPECIALS A NÚRIA FELIU I MANEL CAMP
Núria Feliu ha rebut el Premi Enderrock d’Honor 2020, reivindicant el paper de la dona en el món de la música popular. D’altra banda, el pianista manresà Manel Camp ha rebut el Premi Enderrock a la Trajectòria 2020 després de 50 anys d’ofici que van començar l’any 1970 amb Fusioon. El popular escriptor Jordi Sierra i Fabra ha rebut el Premi Enderrock Estrella per la seva contribució al món del periodisme musical. El productor David Rosell s’ha endut el Premi Joan Trayter a la millor producció pels recents treballs amb Porto Bello i El Diluvi, i la seva trajetòria amb grups com Els Catarres, Buhos o Txarango.
HOMENATGE A MARTÍN RODRÍGUEZ DE SANGTRAÏT
La 22a edició de la gala dels Premis Enderrock s’ha inaugurat amb un homenatge al mític bateria de Sangtraït, Martín Rodríguez, mort sobtadament el 3 de gener a Figueres. La Simfònica de Corda i Cobla de Catalunya ha tocat una emotiva versió d'”El vol de l’home ocell”, arranjada especialment pel mestre Francesc Cassú i interpretada pel tenor Roger Padullés a la veu i Martín Rodríguez Jr a la bateria, fill del que va ser baterista de Sangtraït, Rockson, Los Guardians del Pont i Barbablanca. El record i homenatge al mític Martín Rodríguez, un dels músics de rock més populars de l’escena catalana, ha comptat també amb la presència a l’escenari dels seus antics companys Lupe Villar, Papa Jules i Josep Maria Coro (Sangtraït) i Roger Batlle, Daniel Llop i Antonio Bernal (Barbablanca).
Per la seva banda, Miki Núñez ha protagonitzat l’altra actuació sorpresa de la nit. El bandautor terrassenc ha fet un duet acústic amb la jove cantautora Maren, que ha interpretat la popular cançó “Escriurem”, cantada en català i basc. Durant la gala, Sopa de Cabra ha estrenat el tema “Fràgil”, del seu nou treball La gran onada (PromoArts Music, 2020), acabat de sortir del forn amb lletres compromeses amb la realitat política i social del país.
També els flamants Blaumut han presentat el senzill “De veritat”, del nou treball 0001 (Música Global, 2020); la banda femenina de vents i percussió Balkan Paradise Orchestra ha demostrat la progressió balcànica amb “Ambchoor”, inclosa al segon treball Odissea (Calaverita, 2020); Gertrudis ha portat a escena l’èxit “Si tothom calla”, del disc No em dona la gana (PromoArts Music, 2019); Meritxell i Judit Neddermann han fet una doble adaptació a partir de la peça popular “Muntanyes regalades” i la musicació del poema de Miquel Martí i Pol “El fugitiu” (Premi Terra i Cultura), peça que va projectar la seva carrera.
La banda lleidatana de reggae Koers ha compartit “Ballarem”, del seu nou treball That Day (Halley Records, 2020), que estrenarà a final de març; la popular ‘squad trap’ PAWN Gang ha reaparegut en directe amb “Tarapia da grup”, del nou disc Oli duliba (Picap, 2020), amb la col·laboració exclusiva de Lildami; els mallorquins Salvatge Cor i la guanyadora del Sona9 Maria Jaume Martorell han compartit una de les millors cançons del disc revelació Bruixes (DiscMedi, 2019), “Flor de fusta”; i, finalment, el grup valencià de rock alternatiu Smoking Souls ha posat en escena “Volves de neu”, del cinquè disc, Translúcid (Propaganda pel Fet!, 2019).