Oques Grasses, Julieta, Mariona Escoda, The Tyets, Els Catarres i JazzWoman, grans guanyadors dels Premis Enderrock

El públic premia Oques Grasses com a millor artista

Redacció.- El grup osonenc Oques Grasses i la cantant barcelonina Julieta, amb dos guardons cadascú, han liderat el palmarès dels XXV PREMIS ENDERROCK – PREMIS DE LA MÚSICA CATALANA 2023, celebrats aquest dijous 9 de març a l’Auditori de Girona. La gala, que enguany ha celebrat la seva vint-i-cinquena edició, ha atorgat una vintena de guardons a l’escena musical del país i, per primera vegada a la història, els projectes liderats per dones han rebut la majoria de premis votats pel públic i la crítica, amb una representació del 56%.

Durant la cerimònia s’ha fet un reconeixement a l’escena musical del país amb guardons honorífics a Esquirols i Marina Rossell, i s’han programat una dotzena d’actuacions amb les estrenes de la nova temporada amb especial atenció als artistes emergents. La 25a NIT DELS PREMIS ENDERROCK DE LA MÚSICA CATALANA, presentada pels comunicadors Alba Riera i Andreu Juanola, que han agafat el relleu en directe a Carles Xuriguera i Fel Faixedas, s’ha alçat com un altaveu de la qualitat i diversitat del panorama musical català, que ha marcat un abans i un després des de la irrupció de la pandèmia.

El palmarès dels premis anuals de la música catalana ha coronat Oques Grasses, Julieta i Mariona Escoda com els grans artistes de l’any, amb guardons atorgats pel vot popular i la crítica. Després de celebrar una dècada de trajectòria omplint el seu primer Palau Sant Jordi, Oques Grasses ha rebut dos premis com a Millor artista i Millor directe segons la votació popular. Posicionada com una de les noves veus més destacades de l’any, Julieta també ha pujat a l’escenari per recollir dos guardons pel darrer àlbum Ni llum ni lluna (Music Bus, 2022), considerat per la crítica el Millor disc d’artista revelació i pel públic el Millor disc de cançó i pop urbà. La cantant vallenca Mariona Escoda, talent sorgit del concurs de TV3 Eufòria, s’ha emportat el premi a Millor artista revelació per votació popular.

El PREMI ENDERROCK D’HONOR ha estat per a Esquirols, just quan es commemoren 50 anys del primer disc, Cants al vent (Edigsa, 1973). Amb un repertori que va del folk a la cançó compromesa, el grup osonenc ocupa un lloc preeminent en la història i en l’imaginari col·lectiu de la música popular catalana. I una de les grans veus de la Cançó, Marina Rossell, ha rebut el PREMI ENDERROCK A LA TRAJECTÒRIA. Al llarg de prop de cinc dècades, la cantant penedesenca ha adaptat els poetes catalans, les cançons tradicionals i els referents de la cançó francesa, aconseguint projectar-se arreu d’Europa.