
08 nov. 2013 Oskaras Koršunovas torna per tercer any consecutiu a Temporada Alta amb el seu nou muntatge Dugne
Es una adaptació d’Els baixos fons del novel·lista rus Maksim Gorki
Després de dos anys consecutius al Temporada Alta, el director lituà Oskaras Koršunovas torna enguany amb Dugne, una adaptació d’Els baixos fons del novel·lista rus Maksim Gorki que es podrà veure per primer cop a l’Estat espanyol el dissabte 9 de novembre a El Canal. Koršunovas, amb aquest muntatge, demana al públic que s’oblidi de la sang i dels crits i es prepari per a una experiència molt més intensa eliminant les fronteres entre actors i el públic.
Després del Hamlet que ens va portar l’any passat (Hamletas) i Miranda (Temporada Alta 2011), Koršunovas, tot un referent del festival, provoca en aquest muntatge una confrontació gairebé inevitable entre els actors i els espectadors. Tot queda obert. Qualsevol artifici (la reconstrucció escenogràfica de l’època o la il·luminació) impedirien desplegar tota la humanitat que Gorki reflecteix en l’obra, una idea que va sorgir quan el creador bàltic treballava en Hamletas.
Gorki, polític identificat amb el moviment revolucionari soviètic, va escriure la novel·la el 1902, en l’època tsarista, i més d’un segle després la peça continua sent un bon retrat de les classes socials més desafavorides. Un text al qual Koršunovas dóna sentit a través de la construcció dels personatges mitjançant la pròpia experiència dels actors. L’interessant no és tant el resultat de l’experiment com l’experiment en si: com els actors copsen la peça de Gorki sense deixar de ser ells mateixos. Deia Stanislavski que “el teatre comença als vestuaris”: a Dugne, Koršunovas duu el mètode un pas més enllà i els actors, desmaquillats, viuran en la pròpia pell el drama de la pobresa, en una nova crítica sociopolítica sense filtres ni contemplacions.