El OUI! Festival de Teatre en Francès de Barcelona torna amb una segona edició de l’1 a l’11 de febrer

Tindrà lloc a l’Institut del Teatre, l’Institut Français, l’Almeria Teatre i La Caldera

Redacció.- El Oui! Festival de Teatre en Francès de Barcelona ja ho té tot a punt per aixecar el teló de la segona edició, que se celebrarà de l’1 a l’11 de febrer. S’hi podran veure 9 espectacles (amb un total de 14 representacions) completament inèdits a Espanya, escrits per autors francòfons que provenen de França, el Quebec, Bèlgica, Suïssa, el Senegal i Romania. Una nova oportunitat per descobrir obres de teatre contemporani en aquest idioma, així com els seus autors, directors, intèrprets i altres agents de l’escena francòfona. I, alhora, una nova ocasió per explicar la Història, les nostres històries i el món a través del teatre, camp de representació del passat, present i futur independentment del seu gènere o format.
En la seva segona edició, el certamen vol interrogar el públic amb 9 obres que reflecteixen la societat i que aborden temes tan diversos com l’evolució de la condició femenina, el coratge, el capitalisme, la mundialització, la democràcia, l’abandonament, l’ecologia, el somni, la manipulació i el diàleg, entre d’altres. Al llarg de dues setmanes, s’endurà els espectadors a la Xina, Bulgària, el Líban, Espanya, Nova York, Escòcia, les estrelles i, fins i tot, al 7è continent: l’oceà de les deixalles de plàstic. La programació es caracteritza per la seva contemporaneïtat, qualitat i capacitat d’abordar temes socials de caràcter transversal i universal amb l’objectiu d’incentivar la reflexió i l’intercanvi d’idees.
El festival tindrà lloc principalment a l’Institut del Teatre (amb dues sales) i l’Institut Français, així com a l’Almeria Teatre i La Caldera, que s’incorpora com a nou espai. Tots els espectacles es representaran en francès i incorporaran sobretítols en català o castellà (a excepció dels programats a l’Institut Français) per tal que la llengua no sigui una barrera.
En acabar les funcions el públic podrà participar d’un col·loqui amb la companyia (els actors, els directors i, en la majoria dels casos, també els autors). A més a més, com l’any passat, el festival organitza diverses activitats paral·leles com ara lectures dramatitzades, taules rodones i tallers d’escriptura.
La programació
Coincidint amb el 50è aniversari del maig del 68, el segon Festival de Teatre en Francès de Barcelona proposa interrogar-se sobre l’evolució de la condició de la dona a través de diverses generacions. Ho farà amb la comèdia ‘Et pendant ce temps Simone Veille’, de Corinne Berron, Hélène Serres, Vanina Sicurani, Bonbon i Trinidad amb què dijous 1 de febrer obrirà el festival a l’Institut Français. Al mateix espai, dissabte 3 de febrer les actrius Céline Delbecq (Bèlgica), Penda Diouf (França-Senegal), Julie Gilbert (Suïssa), Camille Laurens (França) i Sandie Masson (França) interpretaran ‘Les intrépides’, cinc peces curtes sobre el coratge escrites per elles mateixes. Els textos tracten sobre política, societat, la covardia, la corrupció i la violència a les dones.
L’empresa que pressiona els seus treballadors arreu del món es descriu a ‘Pulvérisés’, un magnífic text escrit en francès per l’autora romanesa Alexandra Badéa, que forma part de la nova generació d’autors de teatre a seguir de ben a prop. Es representarà diumenge 4 de febrer a La Caldera.
‘La Mante’, d’Hugo Paviot, dibuixa el retrat d’un pintor mundialment famós que ja no suporta la mirada de la seva mussa, perquè en els seus malsons la confon amb la de la seva mare. Anirà a Espanya a retrobar la mare, que el va abandonar als 15 anys. Es podrà veure el dimarts 6 i el dimecres 7 de febrer a l’Institut del Teatre.
‘Le quatrième mur’ de Sorj Chalendon és un text que no ha estat escrit pel teatre, però que malgrat això només parla de teatre i de la possibilitat de dialogar en temps de guerra. Reconegut amb el Premi Goncourt dels estudiants de secundària. A escena, el dijous 8 de febrer a l’Institut Français.
Dissabte 10 de febrer a l’Institut del Teatre pujarà a l’escenari ‘Les deux frères et les lions’ de Hédi Tillette de Clermont-Tonnerre, una faula que fa rimar capitalisme amb democràcia. Parla de l’increïble ascensió social de dos germans escocesos i s’inspira en fets reals que han canviat el curs de la història a Europa.
El públic no mirarà el món de la mateixa manera després d’haver vist ‘Un démocrate’ de Julie Timmerman, l’obra que tancarà el festival el diumenge 11 de febrer a l’Institut del Teatre. Està basada en la vida i l’obra d’Edward Bernays, nebot de Freud i inventor de les relacions públiques als Estats Units i gira al voltant de la manipulació de masses a través de la publicitat, la política, etc.
La programació també inclou dos espectacles per al públic familiar: ‘Odysséus Plastok’, que es representarà el divendres 2, dissabte 3 i diumenge 4 de febrer a l’Almeria Teatre i ‘Deux pas vers les étoiles’, el divendres 9 de febrer a l’Institut del Teatre. ‘Odysséus Plastok’ d’Agnès Sighicelli i Guillaume Edé que ens transporta a la superfície dels oceans i mostra com un petit plàstic llençat en un pati d’escola arriba al 7è continent, el de les deixalles provocades per l’ésser humà en detriment de la fauna aquàtica; i ‘Deux pas vers les étoiles’ de Jean-Rock Gaudreault (Quebec), una peça que ens pregunta: “Què en fem dels nostres somnis’” i que s’inscriu dins una jornada dedicada als autors del quebequesos. En aquesta ocasió el festival acollirà Evelyne de Chenelière per la lectura en català de la seva obra ‘Lumières, Lumières, Lumières’ en col·laboració amb Tant per Tant (Québec).
Compra d’entrades
Les entrades pels espectacles es poden adquirir en línia a www.timeout.cat, a més de a la taquilla dels diferents espais pels espectacles que es representen en aquella sala (a l’Almeria Teatre també estan disponibles al seu web). El preu general és de 24 euros –en el cas dels espectacles familiars: entre els 8 (infants) i els 14 euros (adults)– i es pot gaudir de diversos descomptes.
OUI! Festival de Teatre en Francès de Barcelona
El OUI! Festival de Teatre en Francès de Barcelona té la voluntat d’esdevenir una cita internacional que afavoreixi les trobades artístiques entre el sector i impulsi la generació d’accions conjuntes, com ara les coproduccions. S’obre a la creació escènica de tots els països francòfons i ha escollit Barcelona com a seu pel seu paper avantguardista, sobretot en l’àmbit cultural. És una iniciativa de Mathilde Mottier i François Vila, directors de la companyia Mise en Lumière (París) i Barna-Bé (Barcelona). La segona edició es durà a terme de l’1 a l’11 de febrer de 2018. Més informació al web: www.festivaldetheatreenfrancais.com
Barcelona en scène a París
Paral·lelament, aquest 2018 els organitzadors del Festival de Teatre en Francès de Barcelona posaran la primera pedra del festival Barcelone en scène a París. Tindrà lloc la primera quinzena d’abril i permetrà veure, primera vegada a la capital francesa, les obres ‘Le principe d’Archimède’ de Josep Maria Miró i ‘Buffles’ de Pau Miró interpretades per companyies franceses. Els dos autors catalans es reuniran amb el públic parisenc com també ho farà l’autor i director Sergi Belbel, que s’estrenarà amb una Master Class a París.