Pablo Assante i Àlex Ollé renoven els seus càrrecs del Gran Teatre del Liceu

Pablo Assante és director del Cor del Liceu mentre que Àlex Ollé és artista resident del Teatre

Redacció.- El Gran Teatre del Liceu ha ratificat en Comissió Executiva la renovació de Pablo Assante com a director del Cor del Liceu per a 4 temporades més, així com el càrrec d’Àlex Ollé com a artista resident del Teatre per un mandat d’un any més amb possibilitat de dues pròrrogues d’un any cadascuna.

Amb el mestre Josep Pons al capdavant de la direcció musical del Teatre, Pablo Assante dirigeix el Cor del Gran Teatre del Liceu des del 2021, amb l’objectiu de solidificar el creixement cap a l’excel·lència dels col·lectius artístics.

Al llarg de la seva àmplia i aclamada trajectòria, Àlex Ollé ha dirigit més de 30 produccions d’òpera. Properament, estrenarà a Seül la seva proposta de Norma de Bellini (que es va poder veure al Liceu la temporada 21/22) i aquest 28 d’octubre estrena al Teatro alla Scala de Milà la nova producció L’amore dei tre re d’Italo Montemezzi.

Al Liceu també ha liderat la direcció artística de l’exitós projecte Òh!pera, concebut per donar la oportunitat d’apropar al món de l’òpera a compositors, llibretistes, directors d’escena, músics, cantants i també a joves alumnes de les diferents escoles de disseny de Barcelona, per tal que puguin tenir una experiència professional pràctica.

Amb l’arribada a la direcció artística de Víctor Garcia de Gomar el 2019, el Liceu va crear aquesta nova figura que acompanya el Teatre a través de l’assessorament escènic, la programació artística i el treball constant de la mentoria envers nous directors d’escena perquè puguin afrontar amb èxit la seva carrera dins el gènere operístic. Una fórmula de cocreació que assenta un precedent de treball col·lectiu per construir una narrativa pròpia que donarà cabuda a noves idees, visions disruptives, innovació etc.

 

Àlex Ollé

Ha treballat en teatres de renom com la Royal Opera House de Londres, Opéra National de París, Teatro alla Scala de Milà, Teatre Colón de Buenos Aires, Ópera de Sydney i New National Theatre de Tokio, entre d’altres. Al llarg de la seva àmplia i aclamada trajectòria, ha dirigit més de 30 produccions d’òpera, entre les quals destaquen ​La Damnation de Faust, La flauta màgica, Le Grand Macabre, Ascens i caiguda de la ciutat de Mahagonny, Quartett, Tristan und Isolde, Oedipe, Il prigioniero, Madama Butterfly, Faust, L’holandès errant, Pelléas et Mélisande, Il trovatore, Norma, La bohème, Jeanne d’Arc au bûcher​ o ​Turandot.​

Properament, Ollé estrenarà a Seül la seva proposta de Norma de Bellini (que es va poder veure al Liceu la temporada 21/22) i aquest 28 d’octubre estrena al Teatro alla Scala de Milà la nova producció L’amore dei tre re d’Italo Montemezzi.

Debutà al Gran Teatre del Liceu la temporada 2000/01 amb D.Q. Don Quijote en Barcelona, i hi ha tornat amb Diari d’un desaparegut i El castell de Barbablava (2007/08), Le Grand Macabre (2011/12), Quartett (2016/17), Tristan und Isolde (2017/18),  La bohème (2020/21), Pelléas et Mélisande (2021/22), Norma (2021/22) i Il trovatore (2022/23).

 

Pablo Assante

Director del Cor del Gran Teatre del Liceu Pablo Assante va néixer a Quilmes l’any 1975. Va començar els estudis de piano als 8 anys a l’Escola de Belles Arts de la seva ciutat natal i després els va continuar al Conservatori Nacional de Buenos Aires. El 1997 va obtenir la Llicenciatura en Música, en les especialitats en Direcció Orquestral i en Direcció Coral, a la Universitat Catòlica Argentina i va prosseguir l’estudi de les dues especialitats al Mozarteum de Salzburg (catedra Denis Russell / Jorge Rotter i Karl Kamper).

Des del 2001, ha treballat com a mestre preparador, com a director d’orquestra i, principalment, com a director del cor en les temporades de diversos teatres lírics, com els de Chemnitz, Frankfurt, Saarbrücken, Dresden (Semperoper) i el Teatro Carlo Felice de Genova. Com a director d’orquestra, ha dirigit ballet, òpera (entre altres títols, Cavalleria rusticana, I Pagliacci, Don Giovanni, La vidua alegre), concerts simfònics i simfonicocorals (com els requiems de Mozart i Verdi, i la simfonia Lobgesang, de Mendelssohn), amb orquestres com la Robert Schumann Philharmonie, la Saarländisches Staatsorchester, l’Orquestra Simfònica Nacional Argentina i l’orquestra del Teatro Carlo Felice de Genova.

Les seves col·laboracions com a director del cor també inclouen el cor Voci Bianche di Roma per al Teatro dell’Opera i l’Acadèmia Nacional de Santa Cecília de Roma; el cor de la Radio de Leipzig; el cor de la Simfònica de Bamberg; el cor de l’Òpera de Zuric; el Festival de Pasqua de Salzburg, amb els cors de la Semperoper de Dresden i de l’Òpera de Munic (Parsifal, DVD Deutsche Grammophon), i, més recentment, amb els teatres d’opera de Xi’an, Pequín, Xangai i Staatsoper München. A més d’un repertori operístic ben ampli que comprèn els títols principals de Wagner, Verdi i Puccini, ha col·laborat com a director de cor en simfonicocorals —com la Missa Solemnis, de Beethoven (DVD Unitel); el War Requiem, de Britten; l’Ein deutsches Requiem, de Brahms; els oratoris Das Liebesmahl der Apostel, de Wagner; The dream of Gerontius, d’Elgar, i les simfonies de Mahler 2, 3 i 8— i amb directors com Kurt Masur, Georges Pretre, Colin Davis, Christian Thielemann, Fabio Luisi i Kirill Petrenko.

Foto d’Àlex Ollé. Crèdits Daniel Escale