“Pacifiction” d’Albert Serra, marcarà l’inici del Manlleu Film Festival 2023

La 21ena edició del festival es celebrarà de l’11 al 16 de juliol

Redacció.- El Manlleu Film Festival, organitzat pel Servei de Cultura de l’Ajuntament de Manlleu, ha donat a conèixer la seva 21a edició, que tindrà lloc de l’11 al 16 de juliol. La programació central, presentada en un acte obert el passat dissabte a Can Puget, la integren els curtmetratges a competició de les tres categories oficials: Osona, Nacional i Internacional, que sumen un total de 46 obres seleccionades d’entre més de 900 inscrites. Les projeccions es duran a terme al Teatre Municipal i a l’exterior del Museu del Ter. La programació es complementa amb sessions especials de cinema, tallers i activitats professionals.

La pel·lícula inaugural, Pacifiction (Albert Serra, 2022), aborda temes com el poder, el postcolonialisme i les tensions socials i polítiques en una història ambientada a la Polinèsia Francesa i protagonitzada per un alt comissari calculador que s’enfronta a l’amenaça de nous assajos nuclears a l’illa de Tahití. L’obra va ser estrenada al Festival de Cinema de Cannes i va encapçalar nombroses llistes com a millor pel·lícula del 2022. A més, ha rebut prestigiosos reconeixements, entre els quals figuren dos premis Cèsar i tres premis Gaudí. La sessió serà presentada per alguns membres de l’equip de la pel·lícula. Pacifiction serà un dels plats forts d’una edició carregada de propostes atrevides que reflecteixen el bon moment de producció que viu el curtmetratge.

El jurat, que atorgarà fins a 2.600 euros en premis, estarà format per Mariona Borrull, crítica de cinema, Macià Florit, realitzador audiovisual i Nora Haddad, sonidista i directora. Per tercer any consecutiu, el MFF comptarà també amb un jurat jove que serà l’encarregat d’atorgar un premi valorat en 500 euros. Ainhoa Ferreras, Salah Haddad, Clara Macaya i Joaquim Mayol en seran els membres.

El MFF acollirà l’estrena del documental Voler fins a poder, dirigit per Adrià Expòsit i Neus Pagès i Selga, sobre el moviment contra la MAT que va rebutjar el pas de la línia de Molt Alta Tensió a les comarques gironines. A més, en col·laboració amb el Festival Cinema a la Fresca de Manlleu i La Calla, el festival presenta Alteritats (Alba Cros, Nora Haddad, 2023), un documental que recull la veu de la diversitat de vivències lesbianes. Un recorregut pels sentiments, les experiències, les infàncies, els desitjos i també les alegries de les lesbianes de totes les edats residents a Catalunya i d’orígens diversos.

Enguany, el festival aposta per fer créixer el MFF+D, un espai que promou l’activitat cinematogràfica per contribuir a la professionalització del sector a la comarca d’Osona. En aquest context s’organitza per segona ocasió una trobada osonenca de professionals del cinema, que busca posar en contacte a osonenques i osonencs que es dediquin o es vulguin dedicar a alguna de les àrees de la creació cinematogràfica, alhora que contribuir a la seva professionalització. L’activitat és gratuïta amb inscripció prèvia a través del web del MFF. La trobada anirà precedida d’una taula rodona on es debatrà sobre les possibilitats i els reptes de la producció cinematogràfica en zones allunyades dels nuclis urbans, titulada Produir més enllà de la gran ciutat.

També en el marc del MFF+D, el festival organitza diverses activitats formatives. L’Osonenc Artur Tort, director de fotografia de Pacifiction, ens aproparà la seva metodologia, que li ha valgut nombrosos reconeixements, en una classe magistral gratuïta adreçada a professionals del sector. D’altra banda, es realitzaran dos tallers adreçats a tots els públics: un taller d’animació amb stop-motion impartit per l’artista visual Martina Rogers i un taller de creació sonora a càrrec de membres de l’associació cultural La Clota.

La programació de la 21a edició del Manlleu Film Festival es va presentar dissabte a la sala d’exposicions de Can Puget en un acte on hi van participar representants de l’Ajuntament de Manlleu i l’equip de direcció del Manlleu Film Festival.