Palestina acull la primera edició de 'Festiclown Palestina'

El primer Festival Internacional de Clown que es realitza al país s'allarga fins al 12

Fins al 12 de setembre té lloc a Palestina la primera edició de Festiclown Palestina, el primer Festival Internacional de Clown que se celebra al país. Organitzat per l’associació cultural i de cooperació internacional Pallasos en Rebeldía, compta amb la col·laboració de diverses institucions de l’estat i palestines.

Festiclown és un festival de circ, clown i risoteràpia que, durant dues setmanes, porta actuacions de 20 companyies internacionals (Espanya, Argentina, Xile, Estats Units, Portugal…) i diverses companyies i artistes de Palestina als carrers de diverses ciutats del país: Jerusalem, Ramallah i Nablus, i també a diferents camps de refugiats.

A nivell internacional, el festival comptarà amb la participació d’artistes de la talla de Leo Bassi, Patch Adams, Circ Bover, Mag Teto, Peter Punk, Javichi, Kambahiota Trup, La Poet Compagnie o La Bandita Alegre, entre molts altres.

I a nivell local participen en el festival La Palestinian Circus School, que des de 2006 treballa per desenvolupar el potencial creatiu de joves palestins i crear una nova forma d’expressió cultural. També comptarem amb el grup de circ de Nablus, Assirk Assaghir (Petit circ) i l’excepcional participació de diversos pallassos que fan riure cada dia a nens i no tan nens als hospitals de Jerusalem.

El festival

El Festiclown Palestina ha programat espectacles de teatre de carrer, circ i clown en diferents espais a l’aire lliure en territori palestí (“Terra Endins”), realitzarà tallers formatius (“I la nau va”), visites a camps de refugiats (“Saltant el mur”) i acollirà sis grans gales en els teatres més importants de Jerusalem, Ramallah i Nablus, a més de desenes d’actuacions en hospitals, escoles, centres socials, i en les places més històriques de Cisjordània.

També tindran lloc diferents trobades amb intel.lectuals, artistes i representants de moviments socials a Jerusalem, Ramallah i Nablus per generar la trobada i l’intercanvi cultural.

A més s’impartiran diverses masterclass amb Leo Bassi i Patch Adams, així com més d’una dotzena de workshops sobre risoteràpia, clown, acrobàcies, malabars i màgia.

Cal destacar que l’inici del festival coincidirà amb la festa del-Eid (la festa de celebració del final del ramadà de la religió musulmana).

La gestació del projecte

Aquest projecte va néixer quan Iván Prado-director del Festiclown-va somiar amb “organitzar un exèrcit de nassos vermells contra l’ocupació militar israeliana, en defensa de la humanitat amb les úniques armes del riure i els nassos de pallasso”. La llavor de Festiclown Palestina va veure la llum a la caravana solidària que Pallasos en Rebeldía organitzar per Cisjordània l’any 2009.

El projecte va començar a prendre forma davant l’extraordinària acollida que va tenir aquesta caravana, realitzada per l’associació l’abril de 2009 (en col.laboració amb el Circ Palestí de Ramallah, Human Supporters i els Comitès de Treball i Salut). En ella es van dur als territoris palestins 8 tallers de clown i risoteràpia i 5 actuacions a més de 2000 persones durant dues setmanes.

Pallasos en Rebeldía, que ja ha organitzat altres caravanes solidàries a Palestina i Chiapas vol, a través del festival, trencar el bloqueig mediàtic que pateix la realitat palestina, alhora que serveixi d’enllaç entre la comunitat circense mundial i la defensa de la humanitat a través de l’alegria i l’esperança. Vol pal.liar les conseqüències psicològiques d’una guerra interminable, fomentar les arts circenses com a alternativa a una economia d’ocupació ia un conflicte bèl.lic que dura més de 70 anys.

En el pla artístic volen fomentar la formació professional entre els sectors teatrals i els incipients col.lectius circenses palestins.

El Festiclown és des de fa dotze anys un festival de referència mundial, per la qualitat dels seus programes i pel compromís social que comporta. En el seu camí per Pontevedra, Santiago de Compostela i Vigo al voltant de 500.000 persones i 2.000 alumnes han gaudit dels seus espectacles i tallers amb els més famosos clowns del món: Leo Bassi, Carlo Colombaioni, Elliot, Jango Edwards, Philippe Gaulier, Carlo Bosso o Norman Taylor, entre d’altres.

Etiquetes:
, ,