Palmarès dels XXII Premis de la Crítica d’Arts Escèniques

L’espectacle circense Falaise s’emporta tres de les cinc nominacions a les que optava, mentre que Europa Bull en guanya quatre de vuit

Redacció.- La primera gala confinada de la història ja s’ha celebrat. L’atípica trobada, que es pot recuperar íntegrament a youtube, ha combinat les lectures de les candidatures nominades a càrrec dels presentadors Toni Puntí i Anna Pèrez Pagés, les connexions entre els membres de la crítica i les candidatures guanyadores i les intervencions musicals de l’artista Glòria Ribera.

Durant la gala, l’espectacle circense Falaise de la companyia Baro d’Evel s’ha emportat tres guardons dels cincs als que optava: Espectacle, Espai Escènic per Lluc Castells i Espai Sonor per Fred Bühl. Per la seva banda, Europa Bull n’ha guanyat quatre de vuit, dos d’elles per Jordi Oriol (Direcció i Dramatúrgia) a més d’Actriu de Repartiment (Olga Onrubia) i Música original o Adaptada (Carles Pedragosa, Sasha Agranov i Karl Stets).

Altres espectacles guardonats en diverses categories han estat Ocaña, reina de las Ramblas, que ha rebut els premis a Musical i Actor de Musical (Joan Vázquez); Els Ocells, Premi Actor de Repartiment (Xavi Francés) i Vestuari (Albert Pascual); El chico de la última fila, Il·luminació (Marc Salicrú) i Revelació (Guillem Barbosa); i el muntatge xilè Paisajes para no colorear (Espectacle Internacional i Premi Novaveu). En dansa, Flamingos d’Albert Quesada ha guanyat el premi Espectacle Nacional.
El palmarès complet dels premis és el següent:
 
Teatre XXII
Premi Gonzalo Pérez de Olaguer
Hermann Bonnín 
Premi Maria José Ragué
Projecte Vaca
Espectacle
Falaise, Festival GREC Barcelona 2019, Teatre Lliure i altres coproductors internacionals
Espectacle internacional
Paisajes para no colorear, GAM – Centro Cultural Gabriela Mistral i Compañía de Teatro La Re-Sentida
Direcció
Jordi Oriol per Europa Bull
Actriu Principal
Montse Esteve per Stabat Mater
Actor Principal
Pere Arquillué per Jerusalem
Actriu de Repartiment
Olga Onrubia per Europa Bull 
Actor de Repartiment
Xavi Francés per Els Ocells
Actriu de Musical
The Sey Sisters (Edna, Kathy i Yolanda Sey Asare) per La tienda de los horrores
Actor de Musical
Joan Vázquez per Ocaña, reina de las Ramblas
Musical
Ocaña, reina de las Ramblas, de OBNC (Òpera de Butxaca i Nova Creació)
Text
Mar Monegal per Ramon 
Adaptació / Dramatúrgia
Jordi Oriol per Europa Bull 
Petit Format
Reiseführer de La Ruta 40 i Teatre Lliure
Espai escènic
Lluc Castells per Falaise
Il·luminació
Marc Salicrú per El chico de la última fila 
Vestuari
Albert Pasqual per Els Ocells 
Eines digitals
Hermanas Picohueso per Excalibur i altres històries d’animals morts 
Espai Sonor
Fred Bühl per Falaise 
Música Original / Adaptada
Carles Pedragosa, Sasha Agranov i Karl Stets per Europa Bull 
Sala
Antic Teatre
Noves tendències
This is Real Love, de VVAA Col·lectiu
Revelació
Guillem Barbosa per El chico de la última fila
 
Jurat: Jordi Bordes (El Punt Avui), Elisa Díez (Butaques i Somnis), Sergi Dòria (ABC), Imma Fernández (El Periódico), Teresa Ferré (El Temps de les Arts), Santi Fondevila (Ara/ Time Out Barcelona), Andreu Gomila (Time Out Barcelona), Iolanda G Madariaga (Recomana), Gema Moraleda (Somnis de teatre / La Llança), Juan Carlos Olivares (La Vanguardia/Time Out Barcelona), Ramon Oliver (La Vanguardia-Què fem), Marcos Ordóñez (El País), Xavi Pardo (RAC1 / Àrtic), Manuel Pérez i Muñoz (El Periódico / Entreacte), Oriol Puig Taulé (Núvol), Núria Sàbat (Recomana), José Carlos Sorribes (El Periódico), Andreu Sotorra (Clip de Teatre) i Pep Vila (Catalunya Ràdio).
 
Dansa V
Espectacle
Flamingos d’Albert Quesada, Mercat de les Flors i dansa. Quinzena Metropolitana
Espectacle internacional
Les Bacants – preludi per a una purga de Marlene Monteiro Freitas, Diversos coproductors internacionals
Ballarina
Zuriñe Benavente per On Goldberg Variations / Variations
Ballarí
Ricardo Castellanos per Gala de Ballarins Catalans al Món
Dansa de repertori i clàssica
El lago de los cisnes i La cenicienta del Ballet Nacional de Cuba
Coreografia
Trama, de Roser López Espinosa, Mercat de les Flors, dansa. Quinzena Metropolitana, Festival Temporada Alta, Lowland Performing Arts SL
Solo
Quartiers libres de Nadia Beugré, Latitudes Prod.
Menció Especial
Festival Deltebre Dansa, 15 anys
 
Jurat: Clàudia Brufau (Revista Musical Catalana), Natàlia Chocarro (El Punt Avui),  Valèria Gaillard (Ara), Oriol Puig Taulé (Núvol), Bàrbara Raubert (Time Out Barcelona) i Jordi Sora i Domenjó (Escena de la memòria).
 
Teatre familiar VI
Polzet de Zum-Zum Teatre
Jurat: Ferran Baile (Recomana), Jordi Bordes (El Punt Avui), Núria Cañamares (Entreacte), Dani Chicano (Escena Familiar), Iolanda G Madariaga (Recomana) i Marc Sabater (Petit Sabadell/ Petit Terrassa).
 
Arts de carrer V
Pinkfish d’Ana Borrosa
Jurat: Núria Cañamares (Entreacte), Imma Fernández (El Periódico), Gema Moraleda (Somnis de teatre / La Llança), Xavi Pardo (RAC 1 / Àrtic), Manuel Pérez i Muñoz (El Periódico / Entreacte) i Oriol Puig Taulé (Núvol).
 
Novaveu III
Paisajes para no colorear, GAM – Centro Cultural Gabriela Mistral i Compañía de Teatro La Re-Sentida
Jurat: Júlia Boixader Duñó, Paula Castillo, Joana Cortils Munné, Alba Cuenca Sánchez, Nil Martín López, Judit Martínez Gili, Anna Molinet Mateo, Mar Panyella Bonet, Maria Pujol, Annie Pugnau Sáez, Martí Rossell Pelfort, Cris Sanz-Gadea, Laura Ulldemolins i Cèlia Ventura i Gabarró.
 
Recomana, organitzadora dels Premis de la Crítica d’Arts Escèniques

Els Premis de la Crítica –des del 2015 Premis de la Crítica d’Arts Escèniques– s’atorguen per donar suport i difondre l’excel·lència d’una de les manifestacions culturals més importants de Catalunya: les arts escèniques (teatre, dansa, arts de carrer, teatre familiar i espectacles que atreuen al públic jove).

Recomana, associació organitzadora dels Premis de la Crítica, va néixer el juny del 2013 com a plataforma virtual de crítics i crítiques a la pàgina web Recomana.cat. Un projecte professional d’acompanyament al públic, amb la voluntat de garantir-li la major satisfacció en el consum cultural, que ofereix a l’usuari/ària un ampli ventall de crítiques de la cartellera de Barcelona i bona part de Catalunya, com també accions presencials relacionades amb determinats espectacles i festivals.