Palmarès dels XXIII Premis de la Crítica d’Arts Escèniques

L’espectacle El quadern daurat, amb producció del Teatre Lliure, ha fet ple emportant-se els sis guardons a què optava

Redacció.- Els XXIII Premis de la Crítica d’Arts Escèniques ja tenen propostes guanyadores. La gala d’entrega s’ha celebrat a La Villarroel amb un 50% d’aforament i una retransmissió en directe per streaming. Presentada per Toni Puntí i Anna Pèrez Pagés, la celebració s’ha obert amb l’actuació de Joan Vázquez, l’artista que l’any passat va guanyar el guardó en la categoria Actor de Musical.

Durant la gala, l’espectacle El quadern daurat, amb producció del Teatre Lliure, ha fet ple emportant-se els sis guardons a què optava: Direcció per Carlota Subirós, Adaptació/Dramatúrgia per ella mateixa i Ferran Dordal, Actriu Principal per Nora Navas, Espai Escènic per Max Glaenzel, Il·luminació per Carlos Marquerie i Vestuari per Marta Rafa. Per la seva banda, Les tres germanes n’ha guanyat tres de nou: Espectacle, Actriu de Repartiment (Mireia Aixalà) i Espai Sonor (Damien Bazín). La gran institució guanyadora de l’edició és el Teatre Lliure, ja que 11 dels premis entregats han estat per a propostes produïdes o exhibides per l’equip de Juan Carlos Martel. A més, s’han emportat un reconeixement especial a la Programació a Distància.

Altres espectacles de teatre guardonats en diverses categories han estat Justícia, que ha rebut els premis a Actor Protagonista (Josep Maria Pou) i Text (Guillem Clua), i Infanticida, que com ja se sabia ha obtingut el reconeixement ex aequo en la categoria Musical -compartit amb A Chorus Line– a més del guardó Actriu de Musical per a la seva única intèrpret Neus Pàmies. Pel que fa a les categories de dansa, Sonoma de La Veronal s’ha emportat dos dels tres premis als quals optava: Espectacle Nacional i Coreografia.

El palmarès complet dels premis és el següent:

Teatre XXIII

Premi Gonzalo Pérez de Olaguer

Tricicle 

 

Premi Maria José Ragué

Nus Cooperativa

 

Premi Especial Programació a distància

Lliure online

 

Espectacle 

Les tres germanes, Teatre Lliure

 

Espectacle internacional 

The Scarlet Letter, La Colline – Théâtre National, Teatros del Canal de Madrid i el Centre Dramatique National Orléans Val de Centre.

 

Direcció

Carlota Subirós per El quadern daurat

 

Actriu Principal  

Nora Navas per El quadern daurat

 

Actor Principal

Josep Maria Pou per Justícia

 

Actriu de Repartiment

Mireia Aixalà per Les tres germanes 

 

Actor de Repartiment

Albert Prat per L’hèroe

 

Actriu de Musical  

Neus Pàmies per Infanticida

 

Actor de Musical

Desert 

 

Musical 

Reconeixement ex aequo per:

  • A Chorus Line, Antonio Banderas, Teatro del Soho CaixaBank i John Breglio 
  • Infanticida, Neus Pàmies 

 

Text 

Guillem Clua per Justicia 

 

Adaptació / Dramatúrgia 

Carlota Subirós i Ferran Dordal per El quadern daurat

 

Petit Format 

Aquest país no descobert que no deixa tornar de les seves fronteres cap dels seus viatgers, Titus Andrònic S.L., Heartbreak Hotel, Temporada Alta 2019 i Sala Beckett 

 

Espai escènic 

Max Glaenzel per El quadern daurat

 

Il·luminació 

Carlos Marquerie per El quadern daurat 

 

Vestuari 

Marta Rafa per El quadern daurat 

 

Eines digitals 

Francesc Isern per Assedegats 

 

Espai Sonor 

Damien Bazín per Les tres germanes 

 

Música Original / Adaptada 

Aurora Bauzà i Pere Jou per Aquella nit 

 

Sala

Sales de Catalunya

 

Noves tendències

It don’t worry me, Atresbandes, Bertrand Lesca i Nasi Voutsas

 

Revelació

Oriol Puig per Karaoke Elusia

 

Jurat: Jordi Bordes (El Punt Avui), Sergi Dòria (ABC), Elisa Díez (Butaques i Somnis / Recomana), Imma Fernández (El Periódico), Teresa Ferré (El Temps de les Arts), Santi Fondevila (Ara/ Time Out Barcelona), Andreu Gomila (El Temps de les Arts / Time Out Barcelona), Iolanda G Madariaga (Recomana), Gema Moraleda (Somnis de teatre), Juan Carlos Olivares (La Vanguardia/Time Out Barcelona), Ramon Oliver (La Vanguardia-Què fem), Marcos Ordóñez (El País), Xavi Pardo (RAC1 / Àrtic), Manuel Pérez i Muñoz (Entreacte/ El Periódico), Oriol Puig Taulé (Núvol), Núria Sàbat (Recomana), José Carlos Sorribes (El Periódico), Andreu Sotorra (Clip de Teatre) i Pep Vila (Catalunya Ràdio).

 

Dansa VII

Espectacle nacional

Sonoma de La Veronal,  Grec 2020 Festival de Barcelona, Mercat de les Flors, Temporada Alta i diversos coproductors internacionals

Espectacle internacional
And so you see… our honorable blue sky and ever enduring sun… can only be consumed slice by slice… de Robyn Orlin I Albert Khoza. Mercat de les Flors i Africa Moment. City Theater & Dance Group, Damien Valette Prod.

Ballarina

Janet Novas per Mercedes máis eu

Ballarí
Víctor Pérez Armero per Rèquiem Nocturn de Pere Faura

Dansa de repertori i de base clàssica

Sirènes, Pastoral, Nocturne del Ballet de Biarritz

Coreografia

Sonoma de La Veronal, Grec 2020 Festival de Barcelona, Mercat de les Flors, Temporada Alta i diversos coproductors internacionals.

Solo
Absències d’Andrés Corchero

Peça de curt o mitjà format

Atura del Ballet de Barcelona

Menció Especial

SAT! Sant Andreu Teatre

Jurat: Clàudia Brufau (Revista Musical Catalana), Carmen del Val (El País),  Sara Esteller (saraesteller.com), Valèria Gaillard (Recomana), Oriol Puig Taulé (Núvol), Bàrbara Raubert (Recomana) i Jordi Sora i Domenjó (El Temps de les Arts/ Escena de la memòria).

 

Teatre familiar VII

Camí a l’escola de Campi Qui Pugui

Jurat: Ferran Baile (Recomana), Jordi Bordes (El Punt Avui), Núria Cañamares (Entreacte), Dani Chicano (Escena Familiar), Iolanda G Madariaga (Recomana), Martí Rossell Pelfort (Novaveu) i Marc Sabater (Petit Sabadell/ Petit Terrassa).

 

Arts de carrer VI

Paraules que trenquen ossos de la Cia. Pagans

Jurat: Núria Cañamares (Entreacte), Imma Fernández (El Periódico), Gema Moraleda (Somnis de teatre), Xavi Pardo (RAC 1 / Àrtic), Manuel Pérez i Muñoz (Entreacte / El Periódico) i Oriol Puig Taulé (Núvol).

 

Novaveu IV

Alhayat o la suma dels dies, de la cia. La Viciosa

Jurat: Roser Casamayor de Bolos, Paula Castillo, Berta Cotrina, Joana Cortils Munné, Alba Cuenca Sánchez, Marta Duran Arranz, Nil Martín López, Judit Martínez Gili i Martí Rossell Pelfort.