Palmarès dels XXIV Premis de la Crítica d’Arts Escèniques

Opening Night, l’espectacle de La Veronal, s’emporta cinc dels set premis als quals optava

Redacció.- Els XXIV Premis de la Crítica d’Arts Escèniques ja tenen propostes guanyadores. La gala d’entrega s’ha celebrat de forma presencial al Teatre Romea i també ha tingut retransmissió en directe per streaming. Presentada per Jofre Font i Judit Martín, la celebració s’ha obert amb l’actuació de la creadora Diana Pla Solina.

Durant la gala, l’espectacle Opening Night, de La Veronal, s’ha emportat cinc dels set guardons als quals optava: Espectacle Nacional de Teatre, Direcció per Marcos Morau, Espai Escènic per Max Glaenzel, Vestuari per Sílvia Delagneau i Il·luminació per Bernat Jansà. Per la seva banda, hi ha dos espectacles que s’han emportat tres dels quatre premis que podien guanyar: La filla del mar de La Barni Teatre (Focus i Grec 2021 Festival de Barcelona) ha guanyat els premis Musical, Actriu de Musical (Clara Solé) i Música Original o Adaptada (Marc Sambola). L’altre espectacle amb tres guardons és M’hauríeu de pagar (Atrium Produccions), que s’ha emportat els premis Espectacle de petit format, Actriu protagonista (Àurea Márquez) i Text (Jordi Prat i Coll).

Pel que fa a les categories de dansa, La liturgia de las horas ha guanyat dos reconeixements, el d’Espectacle Nacional i el de Ballarí per al seu creador Juan Carlos Lérida. En circ, MDR (Mort de Riure) de Los Galindos s’ha convertit en la primera proposta que guanya en aquest nou jurat. El jurat familiar ha premiat l’espectacle La motxilla de l’Ada de Teatre al detall i el d’Arts de Carrer Ciutat Dormitori, la proposta del Teatre Lliure i Contenidos Superfluos ideada per Pau Masaló. Des del col·lectiu jove Novaveu s’ha guardonat Aquellas que no deben morir de la companyia Las Huecas.

Descobrint NUS, presentació del curtmetratge 

Més enllà dels premis, continuen les accions emmarcades en la Setmana Mundial del Teatre. El 23 de març (19h), la Fundació SGAE acollirà la presentació del segon documental Maria José Ragué. En aquesta edició, l’audiovisual versa sobre l’entitat NUS Cooperativa i compta amb la direcció de Laia Suru Valverde, guanyadora del Premi Joves Creadores de La Bonne 2019. Després de la projecció, es realitzarà el debat “El teatre com a eina social” amb les protagonistes del reconeixement en què també intervindrà la dramaturga i directora Denise Duncan. L’accés és gratuït però cal confirmar assistència en aquest formulari.

El curtmetratge, de 25 minuts de durada i amb un equip quasi cent per cent femení, exemplifica quina és la capacitat del teatre per corregir situacions socials de desequilibri. En la peça, la mateixa realitzadora intervé i exposa un cas que es resol a partir d’una pràctica de l’equip de NUS Cooperativa.

El curt se suma a Univers Vaca, estrenat el 2021, que reflectia la història de l’associació de creadores Projecte Vaca. L’objectiu és anar construint una col·lecció audiovisual que visualitzi el treball de les propostes condecorades amb el premi amb un equip artístic i tècnic eminentment femení. La presentació s’engloba en els actes de la Setmana Mundial del Teatre.

Palmarès complet dels premis

 

TEATRE XXIV

Premi Gonzalo Pérez de Olaguer

La Cubana

Premi Maria José Ragué

Q-Ars Teatre

Sala

La Planeta

Espectacle 

Opening Night – La Veronal, Teatre Nacional de Catalunya, Centro de Cultura Contemporánea Condeduque i Romaeuropa Festival

Espectacle internacional 

Bros – Temporada Alta I altres coproductors internacionals

Direcció

Marcos Morau per Opening Night

Actriu Principal  

Àurea Márquez per M’hauríeu de pagar

Actor Principal

Joan Carreras per Història d’un senglar o alguna cosa de Ricard

Actriu de Repartiment

Mònica López per De què parlem mentre no parlem de tota aquesta merda

Actor de Repartiment

Nao Albet per Billy’s violence

Actriu de Musical  

Clara Solé per La filla del mar

Actor de Musical

Jordi Vidal per Guillermotta

Musical 

La filla del mar –  Focus i Grec 2021 Festival de Barcelona

Text

Jordi Prat i Coll per M’hauríeu de pagar

Adaptació / Dramatúrgia

Anna M. Ricart per Encara hi ha algú al bosc

Petit Format

M’hauríeu de pagar – Atrium Produccions

Espai escènic

Max Glaenzel per Opening Night

Il·luminació

Bernat Jansà per Opening Night

Vestuari

Sílvia Delagneau per Opening Night

Eines digitals

Marc Homar per P-acte idiota

Espai Sonor

Joan Solé per Las canciones

Música Original / Adaptada

Marc Sambola per La filla del mar

Noves tendències

Hermafrodites a cavall o la rebel·lió del desig – Col·lectiu Que No Salga De Aquí

Revelació

Andrea Álvarez per Mare de sucre

 

Jurat format per Rosa Badia (Cadena Ser – Tot és Comèdia), Jordi Bordes (El Punt Avui), Carme Canet (Catalunya Radio – Entre Caixes), Laura Contreras (Teló de fons), Alba Cuenca Sánchez (Recomana / Entreacte), Sergi Dòria (ABC), Elisa Díez (Butaques i Somnis / Recomana), Imma Fernández (El Periódico / Recomana), Martí Figueras (Núvol), Santi Fondevila (Diari Ara), Andreu Gomila (El Temps de les Arts), Iolanda G. Madariaga (Recomana), Judit Martínez (Crit Cultural / Novaveu), Juan Carlos Olivares (La Vanguardia / Recomana) (coordinador del jurat), Ramon Oliver (La Vanguardia-Què fem / Recomana), Oriol Osan (Núvol), Xavi Pardo (RAC1 / Àrtic), Manuel Pérez i Muñoz (Entreacte / El Periódico), Ana Prieto Nadal (Núvol), Oriol Puig Taulé (Núvol), José Carlos Sorribes (El Periódico), Andreu Sotorra (Clip de Teatre) i Pep Vila (L’Apuntador).

 

DANSA VIII

Espectacle nacional
La liturgia de las horas de Juan Carlos Lérida – Mercat de les Flors, TanzHaus NRW, Ass Flamenco Empírico, Fira Mediterrània de Manresa, festival Sismògraf d’Olot, Terrasa Arts Escèniques i Teatre Artesà del Prat de Llobregat

Espectacle internacional
Reincarnation de Qudus Onikeku – The QDance Company – Lagos

Ballarina
Sol Picó per Malditas plumas

Ballarí
Juan Carlos Lérida per La liturgia de las horas

Coreografia

Guy Nader i Maria Campos per Made of Space

Solo
Crisálida – Antes Collado

Mencions Especials

HOP Festival

Miguel Marín

Damien Bazin – Espai sonor d’Orthopedica corporatio

Paula Miranda – Escenogafia i il·luminació d’ Orthopedica corporatio

 

Jurat format per Clàudia Brufau (Revista Musical Catalana) (coordinadora del jurat), Natàlia Chocarro (El Punt Avui), Sara Esteller (Levante-EMV), Oriol Puig Taulé (Núvol) i Bàrbara Raubert (Recomana).

 

FAMILIAR VIII

Familiar

La motxilla de l’Ada de Teatre al detall

 

Jurat format per Ferran Baile (Recomana), Jordi Bordes (El Punt Avui), Núria Cañamares (Entreacte) (coordinadora del jurat), Dani Chicano (Proscenium), Martí Figueras (Núvol), Iolanda G Madariaga (Recomana), Martí Rossell (Novaveu) i Marc Sabater (Petit Sabadell/ Petit Terrassa).

 

ARTS DE CARRER VII

Arts de Carrer

Ciutat dormitori – Teatre Lliure i Contenidos Superfluos

 

Jurat format per Núria Cañamares (Entreacte), Alba Cuenca Sánchez (Recomana / Entreacte), Imma Fernández (El Periódico / Recomana), Gema Moraleda (Somnis de Teatre), Xavi Pardo (RAC1 / Àrtic), Manuel Pérez i Muñoz (Entreacte / El Periódico) (coordinador del jurat) i Oriol Puig Taulé (Núvol).

 

NOVAVEU V 

Novaveu

Aquellas que no deben morir – Las Huecas

Jurat format per Paula Carreras, Alba Cuenca Sánchez (coordinadora del jurat), Marta Duran Arranz, Lucia Gusmaroli, Judit Martínez Gili, Nil Martín López, Anna Molinet Mateo, Héctor Naranjo-Gámez, Sasha Pradkhan, Martí Rossell Pelfort i Laura Ulldemolins.

CIRC I

Circ

MDR (Mort de riure) – Los Galindos

 

Menció Especial

Nits de Circ – Circus Arts Foundation

 

Jurat format per Marcel Barrera (Zirkòlika) (coordinador del jurat), Jordi Bordes (El Punt Avui), Núria Cañamares (Entreacte), Marta Cervera (El Periódico), Núria Juanico (Ara) i Vicent Llorca (Zirkòlika).