Paral·lelament a la presentació al Grec’18, La creadora Vera Mantero proposa El cos pensant, un encontre al voltant de la composició i la interpretació, dins el Sporá Prógrama de La Caldera

Sporá Prógrama neix amb l’objectiu d’impulsar la circulació de pràctiques, eines i metodologies en el context local.

Del 16 al 18 de juliol la coreògrafa portuguesa Vera Mantero participarà al Sporá Prógrama de La Caldera, un espai de transmissió de coneixements entre creadors i creadores, amb l’objectiu d’impulsar la circulació de pràctiques, eines i metodologies en el context local. Mantero proposa El cos pensantun encontre al voltant de la composició / interpretació per a artistes locals.
“La relaxació, l’ús de la veu, l’escriptura, la respiració i l’associació lliure són alguns dels mitjans que farem servir per arribar a moviments, accions, estructures i desitjos de composició que ja es troben en nosaltres. Explorarem algunes d’aquestes eines separadament per incorporar-les posteriorment en improvisacions més llargues i complexes, fins i tot en processos de composició. També seran importants els estats particulars de consciència, l’atenció a senyals exteriors i interiors (awareness), l’ús de l’espai, objectes i materials. Ironia i mans buides ens portaran  encara més lluny”, explica Mantero.
Sporá Prógrama planteja un espai de transmissió de coneixements i d’impregnació mútua més que una formació en tècniques de dansa. Obert també a creador(e)s provinents d’altres àmbits interessats en nodrir la seva pròpia investigació, en diàleg amb altres maneres d’entendre la creació contemporània al voltant del cos.
Salva SanchisJuan DomínguezAmalia FernándezPaz Rojo Mónica Valenciano visitaran La Caldera al llarg del 2018 dins el programa, un recorregut que ofereix l’oportunitat d’entrar en contacte amb aproximacions i universos artístics diversos.

Os Serrenhos do Caldeirão, exercicis en antropologia de ficció, per primera vegada a Barcelona, dins el Festival Grec 2018
Després laboratori, la coreògrafa presentarà a La Caldera, dins el Festival Grec 2018, l’obra Os Serrenhos do Caldeirão, exercicis en antropologia de ficció. Una reivindicació de la saviesa de les tradicions orals i la relació entre l’art i la vida quotidiana, amb un personalíssim univers poètic, entre la dansa, la veu i la performance.
Aquesta peça, que gira entorn del procés de desertització i despoblació de la Serra do  Caldeirão, va ser un encàrrec del Festival Encontros do DeVIR. Una de les condicions era utilitzar imatges enregistrades per la mateixa artista en aquesta zona de l’Algarve portuguès. I Vera Mantero ho va fer. Però, en aquest espectacle, també recorre a les filmacions que va realitzar l’etnòleg Michel Giacometti als anys seixanta a la mateixa serra, especialment aquelles que recullen cançons de treball.
Tota l’obra està poblada de veus que venen de lluny. Els sons de la terra, la música i la paraula; la paraula d’un Antonin Artaud en combustió i la poesia sonora de Jacques Prévert s’enllacen en un tot que acaba per oferir una mirada radical sobre les formes de vida tradicionals, especialment la cultura oral del sud i del nord de Portugal, però també d’altres continents.
Vera Mantero
Formada en dansa clàssica, la ballarina i coreògrafa Vera Mantero és considerada un dels noms més destacats de la Nova Dança Portuguesa. Va començar a crear les seves pròpies  coreografies el 1987 i, des d’aleshores, ha presentat les seves creacions, una personal combinació de dansa i performance, per tot Europa, per l’Argentina, l’Uruguai, el Brasil, el Canadà i els EUA, a més de països asiàtics com Singapur o Corea del Sud.