Pau Alabajos homenatja el centenari del naixement de Vicent Andrés Estellés al Barnasants

Tomàs De Los Santos i Elsa Tronchoni continuen celebrant l’obra del poeta barceloní Joan Salvat-Papasseit

Redacció.- El Barnasants engega una setmana més amb gairebé una desena de concerts que tindran lloc per diversos municipis de la geografia catalana i valenciana. Entre tots ells destaca l’homenatge que farà Pau Alabajos coincidint amb el naixement de Vicent Andrés Estellés el proper dijous, 18 d’abril, a Alacant.

El cantautor valencià musica els mots del poeta del poble, Vicent Andrés Estellés, recuperant les cançons més emblemàtiques del seu repertori a més de sumar-hi noves adaptacions que s’inclouran en el seu proper disc.

També Tomàs De Los Santos i Elsa Tronchoni oferiran un concert a Sitges per reviure el poeta avantguardista Joan Salvat-Papasseit i homenatjar-lo en els seus 100 anys de la seva mort.

Aquesta setmana també es veuran els concerts de Fede Graña i Chabuca Negra, tots projectes representant el Perú, que enguany és el país convidat al Barnasants. Sílvia Marsó, La Marina, Elena Ley i l’espectacle ¡Volad canciones volad! coordinat pel divulgador F.G. Lucini i els cantautors Moncho Otero i Rafa Mora completen la programació setmanal.

Agenda de la setmana

Pau Alabajos

Dijous, 18 d’abril a les 19 h | Paranimf Universitat d’Alacant, Alacant

 Amb el lema present de ‘La paraula viva i amarga’, el cantautor valencià Pau Alabajos musica els mots del poeta del poble, Vicent Andrés Estellés. El 2024 es commemora el centenari del naixement del poeta de Burjassot, i Pau Alabajos recuperarà les cançons més emblemàtiques del seu repertori –“Els amants”, “Coral romput” o “M’aclame a tu”, aquesta popularitzada per Ovidi Montllor–. A més, el cantautor de Torrent hi sumarà les noves adaptacions, que inclourà al proper disc.

Chabuca Negra

Dijous, 18 d’abril a les 20 h | Casa Amèrica de Catalunya, Barcelona

Projecte liderat pels músics i productors Gaddafi Núñez, del Perú i Marcos Expósito de l’Uruguai, tots dos van guanyar una beca del programa Ibermúsicas per a concretar la gravació del seu primer disc homònim. El disc recrea part de l’obra de la reconeguda i fonamental compositora peruana Chabuca Granda, posant l’accent en una cosa poc habitual: Portar les composicions de Chabuca a un lloc de diàleg directe amb altres ritmes afroiberoamericans. Amb la col·laboració de Casa Amèrica Catalunya

Perú, País Convidat

Sílvia Marsó

Divendres, 19 d’abril a les 20 h | Teatre Casinet d’Hostafrancs, Barcelona

L’actriu barcelonina Silvia Marsó s’estrena com a vocalista amb la Del Toro Blues Band liderant un espectacle de música negra, Blues & Roots. El repertori estarà format per versions i temes propis que abastaran els gèneres del blues de Chicago, West Coast i country blues. Un recorregut emocional i vibrant que va des del naixement del blues a la riba del Mississipi fins a l’esclat a Manhattan i a Harlem el 1929. Música d’arrel nascuda del dolor i de la lluita per la llibertat i la justícia.

Fede Graña

Divendres, 19 d’abril a les 20 h | Harlem Jazz Club, Barcelona

El músic multiinstrumentista uruguaià, que va ser fundador de Vieja Historia i Los Prolijos, presenta en solitari l’espectacle Guitarra y vos. Guitarra y vos és l’oportunitat de Fede Graña per exorcitzar un munt de cançons que fins ara no havien vist la llum; composicions no menys importants que eren al tinter i que arribaran a l’oient gràcies al seu nou directe. El cantautor, nascut a França el 1983, està enllestint un treball quàdruple que anirà mostrant en parts al llarg del 2024. Amb la col·laboració de Casa Amèrica Catalunya

Perú, País Convidat

¡Volad canciones volad!

Divendres, 19 d’abril a les 20 h | Octubre CCC, València Dissabte, 20 d’abril a les 20 h | Harlem Jazz Club, Barcelona

Espectacle coordinat pel divulgador F.G. Lucini i els cantautors Moncho Otero i Rafa Mora, s’erigeix com un document i un concert pedagògic sobre l’origen i l’evolució de la “poesia musicalizada i cantada”, un capítol per cançó, una cançó per cada poeta, una poesia per cada cançó. Un repàs històric d’alguns poetes cabdals de la literatura en llengua castellana. Des de Rafael Alberti,passant per José Agustín Goytisolo o Rosalía de Castro, Federico García Lorca o Mario Benedetti, entre d’altres.

Tomàs De Los Santos + Elsa Tronchoni #100JoanSalvat-Papasseit

Diumenge, 21 d’abril a les 11 h | Jardins del Casino Prado Suburense, Sitges

El duet valencià de cantant i actriu fa reviure el poeta avantguardista Joan Salvat-Papasseit per homenatjar-lo als 100 anys de la seva mort. El cantautor Tomàs de los Santos i l’actriu i directora teatral Elsa Tronchoni celebra l’obra del gran poeta barceloní Joan Salvat-Papasseit, a través de la compilació de cançons i rapsòdies basades en el poemari La rosa als llavis, amb una rosa de vellut i d’espines com a gran metàfora de la vida. Coincidint amb el centenari del traspàs del poeta (1924- 2024), el Barnasants presenta una producció pròpia que homenatja l’escriptor que somiava en la fraternitat universal.

La Marina

Diumenge, 21 d’abril a les 19 h | Auditori de Barcelona, Barcelona

La veu de la valenciana, sigil·losa, trencadissa, delicada, rica de besllums i subtilesa, enamora per la revisió del folk tradicional del segle XXI. Educada en el cant d’estil per Xavier de Bétera al Conservatori Professional de Música de Catarroja, la cantant d’Oliva Maria Bertomeu ‘La Maria’ havia fet seus els secrets de l’ofici, n’havia interioritzat les formes més esquives i les amalgamava amb la seva expressió ingràvida i un poc adolorida. El seu debut, L’assumpció (PpF!, 2023), ha causat impacte.

Elena Ley

Diumenge, 21 d’abril a les 19 h | Harlem Jazz Club, Barcelona

La compositora i guitarrista nascuda a Milà ha viscut i ha actuat i enregistrat a Europa –a Itàlia, Alemanya i l’Estat espanyol– i als Estats Units. Elena Ley és la veu passional i inconfusible del que s’anomena ‘emotion pop’. La cantant i compositora d’origen italià, presentarà les cançons del nou àlbum Jo sento, jo soc, on es concentra en la seva essència, donant vida a un viatge sonor que abasta diverses influències i produccions.