Pensotti torna a Temporada Alta amb una proposta de teatre i cinema

Sobre Simon Frank, un jueu que es va traslladar a Argentina després de sobreviure a l’Holocaust

Redacció.- Temporada Alta torna a programar un espectacle de Mariano Pensotti. Es tracta de la seva darrera producció, La obra, estrenada el passat mes de juny i presentada per primera vegada a Catalunya en el marc del festival gironí.  Es tracta d’una proposta a mig camí entre l’autoficció, el teatre i el cinema documental on el director argentí s’interessa per la biografia de Simon Frank.

Al seu nou espectacle –que s’inclou dins el cicle Connexió Iberoamèrica– Pensotti retrata la culpa i la restauració de la memòria de l’Holocaust. El director al capdavant del Grup Marea, conegut a Temporada Alta per portar-hi produccions com Los años (TA22), El público (TA20), Arde brillante en los bosques de la noche (TA17) o Cineastas (TA13), ha decidit crear una obra a partir d’una altra.

Simon Frank va ser un polonès d’origen jueu que l’any 1962 es va traslladar a Sivori, un petit poble de la zona central d’Argentina, després de ser l’únic de la seva família a sobreviure als camps nazis. Profundament afectat per aquest fet, pocs anys després d’arribar al país llatinoamericà, va decidir construir al seu camp una estructura que recreava la casa on vivia a Polònia.

Lluny de viure en aquesta casa, va donar-li un nou ús i es va convertir en un teatre on, ell mateix en forma de monòleg, representava la seva vida abans de la guerra. Els veïns convidats a veure l’espectacle sortien conmoguts pel drama que narrava el polonès. Amb el temps, Frank va decidir dedicar el seu temps i els seus estalvis a construir altres decorats, tots molt realistes i cada vegada més grans.

Ara a La obra, Pensotti crea un espectacle sobre aquella obra inicial inspirant-se en la violència del passat en el present. Segons relata l’argentí en una entrevista a La Provincia – Diario de Las Palmas, el muntatge sorgeix després d’investigar “perquè molts nazis, després de la Segona Guerra Mundial, es van refugiar a Argentina adoptant identitats falses”. “Aquestes identitats falsificades feien que actuessin com a personatges (…) i m’interessava veure què passava si una d’aquestes persones feia una obra de teatre” manifesta.

L’espectacle es veurà per primera vegada a Catalunya aquest dissabte, 4 de novembre, i l’endemà, 5 de novembre, a El Canal – Centre d’Arts Escèniques de Salt.