Pepa Plana li posa el nas vermell a la ?Penélope? D’Homer

Una revisió particular del mite de Penèlope amb la complicitat de la gran Nola Rae

La pallassa encarna una versió actualitzada, irreverent i descarada del personatge clàssic D’Homer, la muller abnegada i fidel que espera que retorni el seu marit Ulisses de la Guerra de Troia. ?Penèlope? és un muntatge sense text amb música original de Lluís Cartes. La direcció la firma la prestigiosa pallassa Nola Rae, un referent mundial amb 40 anys de trajectòria damunt dels escenaris. ?Penèlope? es presenta el 28 D’abril a la Sala Muntaner, on es podrà veure durant 5 setmanes.

La pallassa Pepa Plana presenta el seu nou espectacle ?Penèlope? a Barcelona, una visita particular i original al mite de Penèlope, la dona que esperà durant vint anys el retorn del seu marit Ulisses de la Guerra de Troia. Ho fa de la mà de Nola Rae, australiana resident a Anglaterra, degana de les pallasses, i amb la coL’laboració del pallasso Joan Busquets. La ?Cia. Pepa Plana? ha creat un muntatge sense text, amb música original de Lluís Cartes, que planteja el dilema D’esperar o no esperar, teixir o no teixir, a través de situacions des de poètiques i tendres, fins a absurdes i còmiques.

Pepa Plana és Llicenciada en Art Dramàtic per L’Institut del Teatre de la Diputació de Barcelona, de la promoció de L’any 1989, però no és fins al 1998 que crea la seva pròpia companyia amb la clara intenció de fer teatre de pallassos pensat per a un públic adult, la qual cosa en aquell moment era tota una novetat. És així com estrena ?De Pe a Pa? a la Fira de Tàrrega L’any 1998, espectacle amb el qual després va anar a la Sala Muntaner de Barcelona i on es va mantenir ininterrompudament 8 mesos en cartell. Aquest espectacle va ser guardonat amb el Premi Aplaudiment FAD 1999. Després de més de 200 funcions per tota Espanya, encara segueix girant.

L’any 2000, presentà al IXè Festival de Pallassos de Cornellà L’espectacle ?Giulietta? amb el que va obtenir la Menció Honorífica D’aquella edició del festival. Després, torna a la Sala Muntaner per fer-hi temporada. Amb més de 300 funcions per tot L’estat espanyol i amb gires per Argentina i Colòmbia, encara segueix girant.

És a la  Fira de Tàrrega 2004 que presenta el tercer espectacle, ?Hatzàrdia?, estrenat al Teatre Fortuny de Reus en el marc de la Fira de Circ-Trapezi 04. Representa un gran salt qualitatiu , ja que és el primer cop que juga amb un codi no verbal amb el que això suposa de cara a obrir horitzons. Tot seguit, estrena ?L’atzar? al Teatre Tantarantana de Barcelona en el projecte ?Novembre Vaca? del 2004: un espectacle inspirat en ?Hatzàrdia?, encara que de format més reduït tècnicament, per poder viatjar més fàcilment i representar-lo en espais més acollidors.

Tot això ha fet que Pepa Plana sigui la pallassa catalana més reconeguda, que el seu camí hagi servit per obrir un nou mercat en el panorama teatral estatal i que cada nou projecte s’esperi amb expectació. Des del 2001 dirigeix el ?Festival Internacional de Pallasses D’Andorra?, de periodicitat biennal, que ja amb cinc edicions realitzades s’ha convertit en L’absolut referent mundial de L’ofici.

Pepa Plana compta amb la complicitat D’una gran i reconegudíssima artista, Nola Rae. Nascuda a Austràlia, fa 44 anys que viu a Anglaterra. Es forma en dansa clàssica a L’escola del Royal Ballet of London, gràcies al qual va ballar professionalment al Malmö Stadsteater and Tivoli Pantomime Theatre in Copenhagen. Va estudiar mim amb Marcel Marceau a París i, posteriorment, L’any 1974, va fundar el prestigiós London Mime Theatre.

Porta 40 anys als escenaris, la qual cosa fa que sigui la pallassa degana en actiu. Ha presentat els seus espectacles, sempre sense paraules, en més de 65 països. Ha rebut multitud de premis i guardons i, fins i tot, L’any 2008 li van atorgar la distinció M.B.E. by the Queen in her New Year’s Honours List (“Member of The Most Excellent Order of The British Empire”) per la seva contribució al Drama i al Mim.