Pere Arquillué, Francesc Orella i Lluís Villanueva protagonitzen Art, de Yasmina Reza

El muntatge és una de les comèdies contemporànies més representades arreu del món

Redacció.- S’estrena Art, de Yasmina Reza i dirigida per Miquel Gorriz, al Teatre Municipal de Girona aquest dissabte 8 d’octubre. El text, estrenat el 1994, s’ha convertit en un fenomen internacional de públic i crítica i, aquesta vegada és interpretat per un trio de grans actors: Pere Arquillué, Francesc Orella i Lluís Villanueva. Produïda per Focus, Mola Produccions, Bitò i Trasgo Producciones, l’obra també es podrà veure a partir del 20 d’octubre i fins al mes d’abril al Teatre Goya de Barcelona.

El muntatge, una comèdia intel·ligent sobre l’amistat, comença quan un quadre blanc posa a prova una llarga relació entre tres homes que semblava impossible de trencar. Aquest és el punt de partida d’una obra enginyosa i divertida, que ha estat traduïda a molts idiomes i ha rebut un gran nombre de premis: El Molière al millor espectacle (1994), Eveninig Standard Award a la millor comèdia (1996), Lawrence Olivier Award (1997) a Londres a la millor comèdia estrangera, Teatre Heute (1996- 1997) a la millor obra estrangera a Berlín, Drama Circle Award (1998) a Nova York, Fany Award y Tony Award a la millor obra també a Nova York el 1998. A Espanya va ser estrenada a Madrid l’any 1996 i va obtenir el reconeixement de diferents premis de l’estat espanyol: 5 premis Max a l’edició de 1996, el Fotogramas de Plata i el Premi Mayte, Premi Ojo Crítica, Premi de la Unió d’Actors i Premi Cambio 16.

Miquel Gorriz, director del muntatge, és membre del Teatro Fronterizo. Va debutar com actor l’any 1986 i com a autor i director amb Sergi Belbel i l’espectacle Minim.mal Show. Des de 1990 ha compaginat la direcció de teatre i òpera amb l’actuació, la docència i la música. Ha treballat amb la majoria de productores del país: Focus, Bitò, Caet, Caer i els seus muntatges son habituals a les sales, teatres i festivals més importants de casa nostra: Beckett, Muntaner, Romea, Lliure, Villarroel, Borràs, Condal, Salt, Temporada Alta o Festival Grec. Dels seus últims treballs com a director destaquem: La Mel de Tonino Guerra, Vilolines y trompetas, de Santiago Moncada, Murphy (Tragèdia a Handsome House), de J. Faneca, Visca els nuvis, de Jan de Hartog, Primer Amor de S.Beckett i El silenci del mar de Vercors que va obtenir set nominacions i dos Premis Butaca 2008.